Elzavarta a rendőrség a Parlament előtt kolduló polgármestert

Vágólapra másolva!
Be nem jelentett tüntetésnek minősítette a rendőrség, ezért feloszlatta a Békés megyei Magyardombegyház mintegy 15 lakosának demonstrációját a budapesti Kossuth téren. A falu polgármestere szerint nem tüntettek, hanem koldultak, működésképtelen településüknek kérnek támogatást.
Vágólapra másolva!

Az Országház előtt demonstrált Dús Ildikó, a működésképtelenné vált Magyardombegyház polgármestere és mintegy 15 helybéli. A Békés megyei település Dús szerint elkeseredésükben mentek az Országház elé "koldulni", mert nem kaptak támogatást a működésképtelenné vált önkormányzatok megsegítésére indított pályázaton. Transzparensekkel és a téli pénzkereseti lehetőségükkel, hagymapucolással igyekeztek felhívni a figyelmét nehéz helyzetükre.

A Békés megyei, 248 lakosú település önkormányzata korábban előleget igényelt az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések pályázatán, de végül nem nyertek, így 8 millió forintos adósságuk van az állammal szemben, mivel az előleget vissza kell fizetniük. Havonta 1,5 millió forintot kellene visszatéríteniük, de a bevételük legfeljebb havi 1,2 millió forint.

Dús Ildikó szerint havonta 2-2,5 millió forint hiányzik ahhoz, hogy ki tudják fizetni a közszolgáltatókat. Az önkormányzat így is csak a kötelező feladatait látja el, a képviselők pedig nem vesznek fel tiszteletdíjat. A polgármester azt szeretné elérni, hogy engedjék el a 8 milliós tartozást, ezért erről szóló levelet juttatott el az Országgyűlés elnökének és Pintér Sándor belügyminiszternek. A rendőrség demonstrációnak nyilvánította a be nem jelentett eseményt, és feloszlatta a "kolduló" csoportot.