Nem állt a Fidesz mellé a Jobbik elleni összefogást sürgető Mesterházy

Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje  szerint ma nem lehet arra a kérdésre válaszolni, hogy az MSZP visszalépne-e a Fidesz javára olyan egyéniben körzetekben, ahol jól szerepel a Jobbik. Előtte Mesterházy hosszan beszélt arról, hogy össze kell fogni a radikalizmus ellen.
Vágólapra másolva!

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában hétfőn azt mondta, hogy a politikai oldalaknak össze kell fogniuk a gazdasági világválság hatásainak enyhítése, a politikába vetett bizalom visszaszerzése érdekében, illetve a radikalizmus és a szélsőjobboldal ellen. Mesterházy hozzátette, uigyanezt kell tenni a "nemzeti minimumhoz" tartozó ügyekben.

A műsorvezető megkérdezte tőle, előfordulhat-e, hogy az MSZP visszalép a Fidesz javára olyan egyéni körzetekben, ahol a Jobbik jól szerepel. A válasz: a kérdéssel az első forduló után kell foglalkozni. Mesterházy szerint ma az MSZP azért dolgozik, hogy minél sikeresebben szerepeljen a választáson.

Megkérdezték tőle azt is, mi az oka a radikalizmus erősödésének. Erre Mesterháty azt válaszolta, hogy a 2006-os konvergenciaprogrammal, költségvetési szigorral kezdődő folyamatos megszorítás érzése és a világgazdasági válság hatása az emberekben egzisztenciális bizonytalanságot eredményezett, valamint az elmúlt 20 évben csökkent a politika iránti bizalom. Megismételte az MSZP szombati kampánynyitóján tett kijelentését, miszerint itt az idő, hogy a Fidesz és Orbán Viktor is csatlakozzon az MSZP-hez a szélsőjobboldallal szembeni küzdelemben, közös érdek a szélsőjobboldal visszaszorítása, hiszen az rombolja a demokráciát.

Mesterházy azt mondta, a politikának nem önmagáról kell szólnia, hanem a mindennapi élet problémáira kell választ adnia, az ország, a nemzet érdekében kell tevékenykednie. Szerinte a Fidesz az elmúlt nyolc évben a kisebb szakpolitikai ügyeken kívül semmiben nem értett egyet a kormányoldallal, pedig ez idő alatt több ügyben is történtek pozitív fejlemények.

Bár a válságkezelő program sok áldozatot kívánt meg, annak eredményeként Magyarország erősebben, versenyképesebben kerül ki a válságból, amint ahogy abba belement - jelentette ki Mesterházy Attila.