Hibás ígéretet tett mentelmi jogáról Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Bár a törvény szerint nem teheti meg, Gyurcsány Ferenc korábbi kormányfő a blogján mégis azt ígéri: önként lemond mentelmi jogáról, ha megvádolják valamivel. Ezzel reagált arra, hogy Kövér László fideszes politikus azt nyilatkozta róla,  már régen bíróság előtt kellene állnia. Gyurcsány válaszul a blogján hadat üzent a Fidesznek, Orbánnak pedig azt üzente, "ne legyen gyáva", és álljon ki vele szemtől szemben.
Vágólapra másolva!

"Ha harc, hát legyen harc" - üzente blogján Orbán Viktor miniszterelnöknek Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő, aki gyávának is nevezte a jelenlegi kormányfőt. Gyurcsány a bejegyzésben hevesen reagált a személyét ért támadásokra.

Kövér László, a Fidesz választmányi elnöke a Magyar Hírlap szombati számában kijelentette, Gyurcsánynak el kell tűnnie a közéletből. Szerinte a korábbi miniszterelnök "egy politikai bűnöző", és nem férhet kétség ahhoz, hogy pártja hozzájárulna a volt miniszterelnök parlamenti kiadatásához egy esetleges büntetőügyben. "Meg merem kockáztatni, hogy Gyurcsánynak már régen bíróság előtt kellene állnia. Legkevesebb azért, amit a balatonőszödi beszédében bevallott. Vagyis, hogy de facto összeesküvésszerű módon megtévesztve a magyar állampolgárokat, elfedve a valóság megismeréséhez szükséges adatokat, tényeket, elcsalták a 2006-os választásokat... és a 2006. őszi rendőrterror miatt is. ...Nagyon remélem, hogy az ehhez szükséges bizonyítékok is összegyűlnek" - fogalmazott Kövér az interjúban.

Gyurcsány erre héfőn reagált a blogján, és Kövér nyilatkozatát úgy minősítette: "fenyegetőznek a fiúk, börtönbe akarnak küldeni". A politikus számonkérte a Fidesztől, hogy miért csak beszél a megvádolásáról, és miért nem cselekszik.

"Félreismernek, ha azt hiszik, hogy mentelmi jogom mögé fogok bújni. Eszemben sincs. Ha megvádolnak, önként mondok le mentelmi jogomról, hogy vádlóim, a politikai méregkeverők szemébe nézhessek" - írta, és megígérte, hogy a bíróságon "vádlott helyett vádlójuk leszek. Vádlója ennek a torz, erőszakos, megfélemlítésre játszó Fidesz világnak. Leleplezője a kétszínűségnek, a megtévesztésnek, a hazugságnak."

Gyurcsány szerint a Fidesz személyeskedéssel, és fenyegetőzéssel felel a politikai kritikára. Azt üzente a Fidesz elnökének - Orbán Viktor miniszterelnöknek -, hogy "ha harc, hát legyen harc, én nem fogok kitérni előle". Hozzátette, Orbán "legyen annyira férfi, hogy ne a táskahordóit küldje rám", "ne legyen gyáva". "Mert az nem csak neki szégyen, hanem az országnak is. Az tudniillik, hogy gyáva miniszterelnöke van" - írta.

Bár Gyurcsány azt írja, hogy önként mondana le a mentelmi jogáról, ezt a képviselők jogállásáról szóló törvény szerint nem teheti meg. A jogszabály kimondja: "a képviselő mentelmi jogáról - a szabálysértési eljárás kivételével - nem mondhat le". A korábbi miniszterelnök tehát csak akkor mondhatna le a mentelmi jogáról, ha például gyorshajtás miatt indulna ellene szabálysértési eljárás. Egy esetleges büntetőügyben az országgyűlésnek kell felfüggesztenie a mentelmi jogot.