Felidézik a baleset éjszakáját a kezdődő Stohl-perben

Stohl András ittasan balesetet okozott az M0-s autópálya és Fót közötti szakaszon
Vágólapra másolva!
A vádirat ismertetésével kedden kezdetét veszi Stohl András büntetőpere, a színész-műsorvezetőt azzal vádolják, hogy részegen balesetet okozott, amelyben többen megsérültek. Stohl elismerte, hogy ittasan vezetett, de mivel vállalta a gyógykezelést, azért nem vonják felelősségre, hogy drogozott is a karambol előtt. Kövesse az [origo] tudósítását a tárgyalásról!
Vágólapra másolva!

Kedden áll először bíróság elé Stohl András színész, televíziós műsorvezető, akit "súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntettével" vádolnak. Stohl májusban okozott balesetet, amikor Fót felé hajtva áttért a szemközti sávba, és összeütközött két, szabályosan közlekedő autóval (az ügyről szóló összes cikkünket megtalálja itt).

A Budakörnyéki Bíróságon kezdődő büntetőperben először az ügyészség ismerteti a vádiratot, majd meghallgatják Stohlt. Kende Katalin, a bíróság szóvivője még november végén jelentette be, hogy a színész ügyét Léhmann Zoltán bíró vezetésével tárgyalják.

A balesetben egy idős férfi súlyosan megsérült, őt úgy kellett kivágni az autó roncsai közül, hárman pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek. Az eljárás során szakértői vélemények alapján dőlhet majd el, hogy a férfinál megállapítható-e maradandó egészségkárosodás, mert abban az esetben súlyosabb büntetés is kiszabható.

Vállalta az elterelést

A szemtanúk közvetlenül a karambol után arról számoltak be, hogy a színész elment a helyszínről. Az egyik kocsiban utazó nő az MTI-nek azt mondta, hogy szemből frontálisan beléjük hajtott egy autó, amelyet a színész vezetett, aki szerinte "láthatóan ittas volt", és meg sem kérdezte, hogy vannak, "csak kért egy cigarettát". A másik gépkocsiban utazó asszony - a súlyosan sérült idős férfi lánya - szintén azt állította, hogy Stohl ittas lehetett, amikor a karambol történt.

A rendőrség annyit közölt, hogy a színész hazament, ezért a lakásáról állították elő vérvételre, majd később a Pest Megyei Főügyészség helyettes főügyésze, Csecserics István bejelentette, Stohl úgy ült a volánhoz, hogy "közepes fokú alkoholos befolyásoltság" alatt állt, ami befolyásolta a vezetési képességeit. Május 14-én a rendőrség az igazságügyi toxikológiai szakértői vélemény alapján bejelentette, hogy Stohl ezenkívül pszichotróp anyagot is fogyasztott a baleset előtt. Az [origo] szerette volna megtudni, pontosan milyen tiltott pszichotróp anyagról van szó, de a rendőrség ezt adatvédelmi okból, illetve a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árulta el.

A Blikk keddi száma azt állítja, hogy megszerezte a színész elleni vádiratot, amelyben az áll, hogy Stohl a baleset éjszakáján több órán keresztül ivott. A lap által idézett dokumentum szerint Stohl este tízkor végzett egy előadással, majd hajnali négyig különböző szórakozóhelyeket keresett fel, és ott "pontosan meg nem határozható mennyiségű szeszes italt fogyasztott". A vádiratban szerepel az is, hogy miután autóba ült, kokaint is fogyasztott.

Az ügyben nyomozó Dunakeszi Rendőrkapitányság szeptemberben azt közölte, hogy a kábítószerrel való visszaéléssel kapcsolatban felfüggesztették az eljárást, mert Stohl vállalta az elterelést. Az elterelésre akkor van lehetőség, ha valaki kisebb súlyú, droggal összefüggő bűncselekményt követ el, például kábítószert fogyaszt, viszont vállalja, hogy minimum hat hónapos, megelőző jellegű vagy drogfüggőséget gyógyító kezelésen vesz részt. A dunakeszi rendőrségnek azt nem sikerült kiderítenie, hogy Stohl kitől vette a drogot.

Stohl elismerte, hogy ivott

A Budakörnyéki Ügyészség által összeállított vádirat szerint Stohl nem mondott igazat arról, hogy értesítette a mentőket, mert vallomásával ellentétben az arra járó mentőautó vette észre a balesetet, és megállt segíteni a sérülteken. A vádnak ugyanakkor nem része a segítségnyújtás elmulasztása, a Blikk szerint azért, mert erről a tanúk nem nyilatkoztak egyértelműen.

A rendőrség kizárta azt a lehetőséget, hogy az autó műszaki hibája miatt következett volna be a baleset. Kovács László, a nyomozást végző Dunakeszi Rendőrkapitányság vezetője egyik korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy Stohl együttműködő volt az ellene folytatott eljárás alatt.

Stohl a baleset után az RTL Klubon mindenkitől bocsánatot kért, és elismerte, hogy ittas volt. "Nem találok szavakat, erre nincs mentség" - mondta Stohl András, aki külön elnézést kért az idős férfitól, akinek a balesetben eltört a lába. Hozzátette, a családja sokszor figyelmeztette, de ő "volt a hülye". Úgy látszik, kellett egy ilyen pofon - jegyezte meg Stohl, aki szerint a balesettel valószínűleg kettétört az élete. Mint mondta, "ezzel a mentalitással" nem fér bele, hogy fiatal tehetségekkel foglalkozó műsort vezessen, ezért nem vállalja az RTL Klubon ősszel induló X-Faktor műsorvezetését.

Bár pár nappal a baleset után az RTL Klub közleményben tudatta, hogy megdöbbentek az eseten, később mégis a színész lett a novemberben elindult Való Világ című műsor házigazdája. Ugyanakkor a színész-műsorvezető az eset után más munkáját valóban elvesztette, kiírták például a Tűzvonalban című sorozatból.

Stohlnak korábban volt rendőrségi ügye kábítószer-fogyasztás miatt. A Fővárosi Főügyészség 2007 áprilisában vádat emelt egy kábítószercsempész banda ellen, és a vádiratban fogyasztóként szerepelt Stohl is, a vád szerint a színész több alkalommal kokaint vásárolt a csoporttól. Az ügy tárgyalásán az egyik vádlott azt vallotta, hogy többször fogyasztott együtt kokaint a színésszel. Stohl akkor is vállalta az elterelést, ezért megszüntették vele szemben az eljárást.