Nincs járhatatlan út a hó miatt

Vágólapra másolva!
Nem okoz komolyabb fennakadást már a közlekedésben a vasárnap leesett hó, de Szentendre környékén több út csak egy nyomon járható, Tinnyén egy magas hófal okoz gondot. A mellékutak még sokfelé havasak, csúszósak. A BKV járatai rendben elindultak, és a MÁV vonalain sincs fennakadás.
Vágólapra másolva!

Nincs elzárt település az országban, és minden út járható, de Pest megyében több szakaszon is hó nehezíti a közlekedést. Szentendre környékén több mellékút csak egy nyomon járható. Tinnyén egy 150 méteres szakaszon 2,5 méteres hófal magasodik az út mellett, folyamatosan dolgoznak a munkagépek Dabas, Monor és Cegléd térségében is. Vasárnap a nyugati országrészben az erős szél, keleten az intenzív havazás okozott fennakadást a közlekedésben. A Magyar Közút tájékoztatása szerint reggel a főutak nedvesek, a mellékutak többfelé havasak vagy latyakosak voltak. A Komárom-Esztergom megyei ügyeletes azt mondta, vasárnap órákig járhatatlan volt a Bajót és Bajna közötti szakasz, de az esti órákra sikerült megtisztítani az utat.

A reggeli órákban nem okozott komolyabb fennakadást a vasárnap leesett hó, az autópályákon egy baleset lassítja a forgalmat, az M3-ason Nyíregyháza felé, a 82. km-nél egy kamion a szalagkorlátnak hajtott, a belső sávot lezárták. A fővárosban a BKV járatai rendben elindultak, nincsenek késések a menetrendben - mondta az [origo]-nak a közlekedési vállalat ügyeletese. A BKV járatai december 27-e és 31-e között az iskolaszünet idején érvényes munkanapi menetrend szerint járnak, de több járat, így a metrók is ritkábban közlekednek. Budapesten a Fővinform tájékoztatása szerint a főútvonalak nedvesek, a mellékutcák havasak, csúszósak.

Javult a helyzet a vasúton is, a Mávinform ügyeletese reggel az [origo]-nak azt mondta, hogy minden vonat rendben elindult. Kora reggel a Budapest-Eger vonalon 5-7 perces késés, illetve a Budapest-Újszász-Szolnok, és a Budapest-Cegléd-Szolnok vonalakon 20-40 perces késések voltak váltóállítási nehézségek miatt, de 11 órára helyreállt a menetrend. Vasárnap az esztergomi szakaszokon voltak nagyobb, 30-60 perces késések az erős szél miatt. A MÁV Zrt. több vonalon továbbra is fokozott hókészenlétet tart. A hómunkások folyamatosan tisztítják a vasúti váltókat.

A Fővárosi Közterület-fenntaró egész éjszaka tisztította a budapesti utakat. A mellékutak többsége még most is havas, ezekre a szakaszokra hétfő délelőtt érnek el a munkagépek. Vasárnap 80 gép és 500 hómunkás tisztította a havat az utakról és a járdákról. A társaság arra kéri a magánház tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól.

A havazás miatt több hazai sípálya is újra kinyitott, hat hazai sícentrumban lehet újra síelni, Eplényben, Dobogókőn, Mátraszentistvánon, Kékestetőn, Visegrádon és Szilvásváradon is.