Welt am Sonntag: Folytatódik Magyarország Orbán-birodalommá alakítása

Fidesz frakció, Orbán Viktor,
Vágólapra másolva!
A magyar kormány nyomást gyakorol a kritikus sajtóra: először a rendkívüli módon vitatott sajtótörvénnyel, most pedig a közszolgálati médiában zajló tömeges elbocsátásokkal - írja a német Welt am Sonntag lap szerzője, aki szerint feltűnő, hogy az elbocsátottak között több tucat olyan újságíró van, aki a kritikus tudósításaival tűnt ki.
Vágólapra másolva!

A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt terjedelmes elemzést a német Welt am Sonntag című lap. Stefanie Bolzen a "Befogni a szájat Magyarországon" című cikk bevezetőjében azt írja, Orbán Viktor miniszterelnök minden alkalommal felháborodottan cáfolta azt a vádat, hogy Magyarországon felszámolják a sajtószabadságot. Most mégis a közszolgálati médiumok csaknem 600 újságíróját bocsátották el, "véletlenül a bírálókat" - fogalmaz a szerző.

A cikkíró szerint a magyar európai uniós elnökség befejeztével a kormányfő megvalósítja mindazt, amit már hónapokkal korábban bejelentett. Budapest - mint írja - nyomást gyakorol a kritikus sajtóra, először a rendkívüli módon vitatott sajtótörvénnyel, most pedig a közszolgálati médiában zajló tömeges elbocsátásokkal. A szerző szerint feltűnő, hogy az elbocsátottak között több tucat olyan újságíró van, aki kritikus tudósításaival tűnt ki, megemlítve Mészáros Antóniát, a magyar televízió korábbi műsorvezetőjét.

Stefanie Bolzen utalt rá, hogy az év elején "Orbán médiatörvénye" Európa-szerte "címoldalra" került. Ez a törvény most - mint fogalmazott - a magyar sajtót "kiegyensúlyozott tudósításra" kötelezi. Annak betartását az említett médiatanács ellenőrzi, amelyben kizárólag Orbán "pártbarátai" ülnek - hangoztatta a szerző, aki szerint a brüsszeli tiltakozásra Magyarország néhány módosítással válaszolt. "Magyarország átalakítása Orbán-birodalommá folytatódik tovább. Tegnap az alkotmány, ma a média, holnap a szociális rendszerek" - fogalmaz elemzésének végén a Welt am Sonntag újságírója.

Korábban a Der Standard című osztrák napilap fogalmazott meg kritikákat a közmédiában zajló elbocsátásokról. A lap szerzője "példátlan tisztogató akciónak" nevezte a leépítéseket.