"Továbbra is aggódunk" - Az amerikai nagykövet a magyar demokráciáról

Vágólapra másolva!
"Vajon a választási rendszer lehetővé teszi-e, hogy a nép szabad és tisztességes módon váltson kormányt?" - többek között ezt a kérdést ajánlja megfontolásra a magyar kormánynak a Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő írásában Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete arra biztatja a magyar kormányt, hogy az új alaptörvény hatályba lépése és a sarkalatos törvények szövegezése előtt jól fontolja meg az intézkedéseit - írja Eleni Tsakopoulos Kounalakis a Heti Válasz csütörtökön megjelenő számában.

Mint Alaposan megfontolni című írásában kifejti, nagykövetsége munkatársai és washingtoni kollégái "alapos munkát végezve próbálták megérteni", milyen hatással lesznek a sarkalatos törvények a demokráciára. "Továbbra is aggódunk" - jegyzi meg e ponton Eleni Tsakopoulos Kounalakis.

Számos hiteles hang tesz fel kérdéseket, írja a nagykövet, és sorolja felvetéseit: "Megfelelő fékek és ellensúlyok vannak-e az új rendszerbe beépítve ahhoz, hogy megőrizzék a demokratikus intézmények függetlenségét a magyarok eljövendő generációi számára? Hogyan képes egy kormány a demokrácia intézményeit - mint a bíróságok és a média - a legjobban működtetni és szabályozni? Vajon növeli vagy akadályozza egy intézmény függetlenségét, ha egyetlen személy kezében összpontosul a hatalom? Vajon a felelősségteljes döntéshozatalt segíti-e elő, vagy a személyes, esetleg politikai érdekek érvényesítését szolgálja, ha egy komoly hatalommal rendelkező vezetőt kizárólag kétharmados többséggel lehet leváltani? Vajon a választási rendszer lehetővé teszi-e, hogy a nép szabad és tisztességes módon váltson kormányt? Megengedi-e a különböző nézetek képviseletét? Vajon a reformok fokozzák-e a lakosság bizalmát?"

Az amerikai nagykövet írásában úgy véli, ezek nem könnyű kérdések, valamennyi demokráciának meg kell válaszolnia őket. Egyben hangsúlyozza, amikor az Egyesült Államok aggodalmaknak ad hangot a magyar demokrácia iránya miatt, akkor azt barátként teszi.

A nagykövet amúgy emlékeztet rá: Hillary Clinton a nyilvánosság előtt is kifejezte támogatását a gazdaság újjáépítéséhez, ám egyben "valódi elkötelezettséget kért az igazságszolgáltatás függetlensége, a szabad sajtó és a kormányzati átláthatóság mellett".