Ismét vádat emeltek Hunvaldék ellen

Vágólapra másolva!
A volt erzsébetvárosi polgármestert és Weinek Leonárd volt zuglói polgármestert azzal vádolják, hogy fiktív tanácsadói szerződésekkel mintegy ötvenmillió forintos vagyoni hátrányt okoztak önkormányzataiknak.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek a zuglói és erzsébetvárosi tanácsadói szerződések ügyében; a XIV. és a VII. kerület két volt polgármesterét és hat társukat folytatólagosan elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte a főügyészség szóvivője hétfőn.

A zuglói és az erzsébetvárosi volt polgármesterek túlnyomó többségében egymás képviselőivel, egy esetben közös barátjukkal kötöttek tanácsadói szerződéseket, amelyek mögött értékelhető teljesítmény nem volt. A szerződések megkötése "párban, oda-vissza" történt 2007 áprilisától. A szerződéses kapcsolatok zöme 2008 végéig tartott - mondta Fazekas Géza. Ebben az időszakban Hunvald György volt Erzsébetváros szocialista polgármestere, a XIV. kerületé pedig a szabaddemokrata Weinek Leonárd.

Fazekas Géza kitért arra, hogy a szerződésekben, egy kivételével, havi bruttó 400 ezer forint díjazást kötöttek ki, és különböző jogcímeket jelöltek meg. Ezek között volt a közbiztonsággal, a gazdálkodással és a szociális ügyekkel kapcsolatos tanácsadás - tette hozzá. Közölte, a volt VII. kerületi polgármester által kötött szerződések alapján - közterhekkel növelve - összesen 20,6 millió forintot, míg a zuglói polgármester által kötöttek alapján - közterhekkel növelve - összesen 28,4 millió forintot fizettek ki.

A szerződéses kapcsolatok egy részénél semmifajta írásos nyoma nem volt a teljesítésnek, egy másik részénél különböző dokumentumok készültek, ezek azonban nem jelentettek érdemi, szükséges tanácsadást - mutatott rá Fazekas Géza.