Szabadságuk alatt is kapják a juttatásokat a képviselők

2012.08.28. 6:18

Nem látszik az országgyűlési képviselők fizetésén, hogy szünetel a parlamenti munka: a két nyári hónapra nemcsak a fizetésüket kapják meg, hanem más, a képviselői munkához járó juttatásokat is - írja a Blikk.

Hiába szünetel a parlamenti munka az országgyűlési képviselők nemcsak a bruttó fizetésüket kapják meg ilyenkor, hanem más juttatásokat is, utazásiköltség-térítést és lakhatási támogatást - írja a Blikk. A lap emlékeztet rá, hogy a parlamenti munka július 12-én ért véget, és szeptember 12-én kezdődik újra, de a két nyári hónapra is havi 335 milliót, vagyis 670 millió forintot kapnak a képviselők.

A listavezető Kövér László fideszes házelnök, akinek a nyári szünet alatt is ketyeg a havi majd 2,5 millió - írja a Blikk. Ebből 700 ezer költségtérítése, amely az egyik legmagasabb. Őt alig több mint 1,5 millióval követi párttársa és helyettese, Jakab István. A nagy különbség oka, hogy Kövér az elnöki posztért másfél milliót kap, míg az alelnöki fizetés csak 417 ezer. Bár ez a bér is tekintélyesnek mondható a parlamenti viszonyok mellett. Ennek köszönhető, hogy az élbolyba - legtöbb alelnöktársával együtt - a szocialista Ujhelyi István is felküzdötte magát jó 1,3 millió forinttal.

A képviselői bevételnek csak felét teszi ki a parlamenti tisztségekért járó fizetés - emlékeztet a lap. Így a tiszteletdíjból kevesebb mint 330 millió forint folyik be nekik a két hónap alatt. A potyának mondható pénz a választókerületi pótlék, ami a munkával kapcsolatos kiadásokat fedezi. Bár a parlamentbe most nem kell bejárni, ilyen címen 285 millió forintot vehetnek fel; ezenkívül 54 millió jár lakásbérlésre is.

Utóbbi két bevétel alighanem túlzó, ha azt nézzük: akkora költségeik most biztosan nincsenek, mint máskor. A lap ezért megkérdezte a frakciókat: nem gondolkoztak-e el azon, hogy az utóbbi juttatások egy részéről lemondanak. Török Zsolt, az MSZP szóvivője azt mondta a Blikknek, hogy a szocialista politikusok nyáron járták az országot, kampányoltak, lakossági fórumokat tartottak, ezért szerinte nyáron is megszolgálták fizetésüket. A Fidesz frakció sajtóosztálya pedig azt közölte a lappal, hogy a képviselői munka nyáron sem szűnik meg, a választók képviselete egy teljes embert kíván egész évben.