Lángolt a sportcsarnok, zárult a határ

Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka
Budapest, 2015. október 15. A drónnal készült felvételen a Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka 2015. október 15-én. A háromezer négyzetméteres csarnokban ezen a napon hajnalban keletkezett tűz, az épület teteje beomlott, a létesítmény használhatatlanná vált. MTI Fotó: Ruzsa István
Vágólapra másolva!
Porig égett a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka Budapesten, miközben a menekültekről szinte elfeledkezett az ország, pedig rengetegen jöttek a horvát-magyar határon keresztül. A kormány egy hónapig nem tartóztatta fel, sőt az állami tulajdonú MÁV vonatokkal segítette is a nyugat felé tartó embereket, péntek éjfélkor viszont lezárta a kerítéssel időközben megerősített zöldhatárt. Közben tévébotrány és szexbotrány is kirobbant, de egy rejtély megoldásához is közelebb jutottunk.
Vágólapra másolva!

A fideszes kormányokat kísértik a sportcsarnokokban pusztító tüzek. 1999-ben, csaknem egy évvel Orbán Viktor hatalomra jutása után a Budapest Sportcsarnok égett le, majd a héten a Testnevelési Egyetem atlétikai csarnoka jutott ugyanerre a sorsra. A tűzben nem sérült meg senki.

Az anyagi kár milliárdokban mérhető.

A lángok martaléka lett a tavaly döntőt játszó NB I B-s női kosárcsapat sportfelszerelése, és megsemmisült a több mint 160 világklasszis magyar sportoló kezének lenyomatát őrző Magyar Sportcsillagok Fala is.

Orbán intézkedik

A tűzvizsgálat tart, eddig nem találtak szándékosságra utaló nyomot.

Drónnal készült felvételen a Testnevelési Egyetem leégett atlétikai csarnoka Forrás: MTI/Ruzsa István

Orbán Viktor a jövő keddi kormányülésre várja Mocsai Lajos rektort, hogy beszámoljon a Testnevelési Egyetem csarnokának leégéséről, valamint arról, hogy mire van most szüksége az intézménynek.

Határzár jött

Ha nem is valódi lánggal, de izzott a levegő a magyar-horvát határnál is. Az Origo riportere a határmenti Zákánynál járt, látszólagos rendben hömpölygött a menekültáradat. Horvátország felől rendőri kísérettel érkeztek az emberek a határra, ahol az időközben felhúzott, de egy rövid szakaszon befejezetlen kerítésen áthaladva léptek be Magyarországra. A menekülteket a közelben várakozó vonatokhoz irányították, amik aztán az osztrák határhoz vitték őket.

Zákánynál péntek délelőtt is fegyveres katonák figyelték a menekültvonatokat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az átfagyott, esőben átázott emberek kaptak pokrócokat is. Bár sok beteg gyerek érkezett, orvosi ellátás pedig szinte nem volt.

A határ viszont nyitva volt.

Péntek éjfélig. Szijjártó Péter aznap jelentette be, hogy Magyarország lezárja a Horvátországgal közös zöldhatárt, a határátkelők viszont továbbra is üzemelnek, a menekültek pedig két tranzitzónában nyújthatják be menedékkérelmüket.

Kié a TV2?

Csütörtökre a TV2 körül forrtak fel az indulatok. Délelőtt arról jött hír, hogy a négy csatornát működtető TV2 Csoportot megvette az Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft., délután viszont Fonyó Károly, a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Megapolis Media Zrt. vezetője közölte: cége október 13-án megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. Ezzel közvetett módon a TV2 országos médiaszolgáltató tulajdonosává vált. Fonyó később arról is beszélt, hogy bonyolult szerződéses konstrukcióval szerezték meg a TV2-t, ami jogilag vásárlásnak minősül.

Andy Vajna szerint övé a TV2 Fotó: Polyák Attila - Origo

Fonyó Károly később nem cáfolta az Origo értesülését, hogy már tavaly 1 millió euróért elővásárlási jogot szerzett a TV2-re. Az biztos, hogy mindkét fél magáénak tekinti a televíziót. Fonyó Károly szerint hosszas jogvitákra kell számít az ügyben.

Prostibotrányról a Parlamentben

Egyre több részlet derül ki a politikai prostibotrányról is. Szerdán már Pintér Sándor sem úszta meg a kellemetlen kérdéseket. A belügyminisztert Szelényi Zsuzsa, az Együtt politikusa kérdezte a parlamentben Répás Lajos prostituálthálózatáról. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy a rendőrség miért nem próbálta megtudni, ki lehet az a politikus, aki igénybe veszi a törvénytelen szolgáltatásokat.

Répás Lajos egyébként a mai napig szervez szépségversenyeket.

A szexhálózatról a Direkt36 írt először. Az Origónak Répás Lajos elmondta, szerinte hogyan működött a lányok beszervezése. "Amikor jelentkezett valaki az escortadatbázisba, kitöltöttünk vele egy adatlapot is, amelyben az egyik kérdés arról szólt, hogy hajlandó-e férfiakkal is találkozni. Ez nem szexuális szolgáltatásról szólt, de ha valaki ezt beikszelte, akkor kaphatott tőlem egy SMS-t, amelyben benne volt, hogy hol és mikor találkozhat egy férfival" – mondta Répás Lajos, aki azt állítja, nem tudott arról, hogy a találkozó során mi történik.

- fogalmazott.

Répássy lassú volt

A szexbotrány mellett egy másik rejtélyes ügyben is tisztábban láthattunk a hét végére. Szeptember végén távoznia kellett Répássy Róbert igazságügyi államtitkárnak. A politikus tevékenységét nem övezték botrányok, az utóbbi hónapokban keveset is lehetett hallani róla, ezért lepett meg mindenkit a hír akkor. Nos, a héten az Origo megtudta, hogy a vártnál lassabban haladó bírósági informatikai rendszer kiépítése állhat az igazságügyi államtitkár menesztése mögött.