Visszakérnek Simicskáéktól 22 milliárdot

2015.04.09. 17:30

Az M4 építésére eddig 62 milliárdot fizettek ki, mondta Lázár János, aki szerint az elvégzett munka valójában körülbelül 40 milliárd forint értékű. A fennmaradó 22 milliárd forintot vissza szeretnék szerezni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormány azt javasolja, hogy 5,3 százalék legyen a reklámadó maximális mértéke. A csütörtöki tájékoztatón szóba került a brókerbotrány is.

Leállította a kormány az M4-es autópálya építését - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető kifejtette: a kormány szerdai ülésén hozott határozata értelmében utasították Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztert, hogy vezényelje le a tételes elszámolást a kivitelezőkkel és szerezze vissza az előlegeket.

Gyorsítás

A minisztert felkérték, tegyen javaslatot arra, hogyan lehet Szolnokot bekötni a hazai autópálya-hálózatba. Lázár János elmondta, jogszabálycsomagot terjesztenek a parlament elé, amely a közlekedési beruházások felgyorsítását célozza. Ennek lényege, hogy az átlagosan 6,5 évig tartó projektek 2,5 év alatt megvalósuljanak - mondta a miniszter.

Közel két órán át tartott a sajtótájékoztatóFotó: Polyák Attila - Origo

22 milliárdot szeretne Lázár

„Nem hiszem, hogy az M4 leállítása veszélyeztetné a Népszava és a HírTV költségvetését" – mondta Lázár János. A HírTV a Közgép tulajdonosának, Simicska Lajosnak az érdekeltsége. A Közgép egy időben gyakran hirdetett a baloldali Népszavában.

Az M4 építésére eddig már 62 milliárdot fizettek ki, mondta Lázár János. A miniszter viszont úgy gondolja, hogy emögött körülbelül 40 milliárd forint értékű munka van. Ezért a fennmaradó 22 milliárd forintot vissza szeretnék szerezni a három szakaszt eddig építő konzorciumok tagjaitól, köztük a Simicska Lajos-féle Közgéptől is.

Ennyi lehet a reklámadó

Lázár János azt is bejelentette, hogy a kormány javaslata szerint 5,3 százalék lenne a reklámadó maximális mértéke. Az adónemből 7-8 milliárdos bevétellel számolnak, az pedig még kérdés, legyenek-e olyanok, akik a nulla kulcsos sávba tartoznak majd. Ebben még nem született végső döntés - mondta Lázár János. A magyar kis- és középvállalkozásoknak megpróbálnak segíteni, de e téren az Európai Bizottsággal is egyeztetniük kell.

Sokaknak ingyenes lesz a bölcsődei és óvodai étkezésFotó: Polyák Attila - Origo

Kivándorlás

300-350 ezer ember dolgozik külföldön, de szép számmal jönnek is vissza, a kint dolgozók pedig 2,7 milliárd eurót utalnak haza - mondta Giró-Szász András az Origo kivándorlást firtató kérdésére. Szerinte a térségbeli országokban arányait tekintve jóval nagyobb a kivándorlás mértéke.

Földosztás

A kevesek helyett most többen részesülhetnek az állami földek használatából, ez lehet, hogy egy embernek rossz, de mindenki másnak jó - válaszolta Lázár János az Origo kérdésére, hogy miért nem hosszabbították meg Simicska Lajos érdekeltségeinek 1440 hektárnyi földbérletét.

Lázár: Többen részesülhetnek állami földekbőlFotó: Polyák Attila - Origo

Segítség

Kétmilliárd forint segítséget kap a Buda-Cash-botrányban érintett 84 önkormányzat a kormány szerdai döntése alapján - mondta Lázár János. A tárcavezető szerint az érintettek a következő napokban megkaphatják a pénzt. Döntöttek arról is, hogy az a 115 önkormányzat, amely nem adósodott el - így kimaradt az önkormányzati adósságkonszolidációból - idén 10 milliárd forint fejlesztési forrásra pályázhat.

Emellett a kormány kifizeti a bírságokat azon 140 település helyett, amelyeket fejlesztéseikkel összefüggő visszaélések miatt az Európai Bizottság elmarasztalt - mondta Lázár János. A miniszter arról is beszámolt, hogy támogatásra érdemesnek tartja a kormány a Magyar Nemzeti Bank javaslatát, amely szerint a Befektető-védelmi Alap (Beva) által nyújtott biztosítás összeghatárát 20 ezerről 100 ezer euróra emelnék.

A kormány támogatja az MNB javaslatát, hogy emeljék a BEVA nyújtotta kerethatártFotó: Polyák Attila - Origo

Ingyenes étkezés

Szeptembertől napi háromszori ingyenes étkezést biztosítanak a bölcsődés és óvodás gyermekeknek. Lázár János elmondta: csak a leggazdagabb szülőknek kell térítési díjat fizetniük, az ingyenes étkezés pedig 320 ezer gyermeket érint majd. A tárcavezető arról is beszámolt, hogy a 25 és 55 év közötti mezőgazdasági dolgozókra is kiterjesztik a munkahelyvédelmi akciótervet, és az érintettek foglalkoztatását 14,5 százalékos járulékkedvezménnyel segítik.

Felhívás

A kormány ismét felhívással fordul minden megyei jogú városhoz és Budapesthez, hogy vállaljanak felelősséget egy-egy kisebb kárpátaljai magyar közösség sorsáért, nyújtsanak segítséget nekik a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János közölte: a kormány szerdai ülésén meghallgatták a külügyi és külgazdasági, valamint a belügyminisztert.