Negyedszerre hallgatnák ki a kislányt a zaklatási ügyben

Vágólapra másolva!
A Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult egy anya, mert a hatóságok negyedszerre akarják kihallgatni a kislányát, aki szexuális bűncselekmény áldozata lett. A jogvédők szerint a kislány vallomása pótolható lenne, hiszen az elkövető már korábban beismerte tettét.
Vágólapra másolva!

Negyedszerre hallgatnának ki a hatóságok egy nyolcéves kislányt, aki szexuális bűncselekmény áldozata lett - írja a Magyar Helsinki Bizottság. A kislány sírógörcsöt kapott a hírre, hogy újra el kell mesélnie a történteket.

A Helsinki Bizottság beszámolója szerint a kislány már korábban

három különböző hatóságnak részletesen beszámolt a történtekről.

Minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket.

Az ellene elkövetett bűncselekmény, és az ezt követő sorozatos kihallgatások annyira megviselték a gyereket, hogy többször kellett pszichológus segítségét kérni. Így a kislány nem is tudta túltenni magát a történteken.

Pótolható lenne a vallomása

A jogvédő szervezet azt írta, hogy a büntetőeljárásról szóló törvény szerint gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható.

Azonban az elkövető már korábban beismerő vallomást tett,

így a Helsinki Bizottság szerint a kislány vallomása pótolható lenne.

A szervezet azt is felidézte, hogy a büntetőeljárási törvény alapelvi jellegű rendelkezése szerint ha a büntetőeljárásban különleges bánásmódot igénylő sértett vesz részt, akkor a bíróságnak, az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak az eljárás során

a sértett lehető legnagyobb kíméletével kell eljárnia.

- Ennek az előírásnak bizonyosan nem felel meg az, ha egy nyolcéves gyereket, aki szexuális bűncselekmény sértettje volt, negyedszer akarnak meghallgatni tanúként - írja a szervezet.