Újpest: nem a párnacihában tartották a pénzt

Wintermantel Zsol,  magyar politikus,2010 óta Újpest polgármestere, fővárosi önkormányzati és országgyűlési képviselő
Wintermantel Zsolt interjú
Vágólapra másolva!
Három éven át fialtatta pénzét Újpest kormánypárti vezetésű önkormányzata a Quaestornál. Nem is rosszul: évi átlag 6 százalék körüli hozamot értek el. A jegyző szerint nem tarthatták párnacihában a pénzt. Az Origónak azt is elárulta, hogyan volt 59 milliárdjuk a cégnél, miközben csak három volt.
Vágólapra másolva!

A főváros IV. kerületének jegyzője az Origo kérdésére megmagyarázta, hogyan lehetett 59 milliárd forintos befektetésük a Quaestornál, miközben csak átlag 3 milliárdot fialtattak ott. Méghozzá - derül ki a válaszból - nem is rosszul, hiszen éves átlagban 6 százalékos hozamhoz jutottak. Ráadásul szerencséjük volt, mert az utolsó fillérig vissza tudták szerezni a pénzüket, nem úgy, mint mások.

Nem 59 milliárd

A főváros IV. kerületének teljes éves költségvetése 17 milliárd forint körüli, ezért is volt meglepő, hogy Újpest jegyzője a Liberálisok közérdekű adatigénylésére azt a választ adta nemrég, hogy az önkormányzat "a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Nyrt.-vel kötött szerződés alapján 59 121 268 619 Ft befektetés után 632 296 272 forint összegű nyereséget realizált."

Ebben a válaszban szerepelt az 59 milliárdos összegű befektetés Forrás: Origo

Vagyis a kerületnek 59 milliárd forintot meghaladó befektetése volt a Quaestor-botrányban érintett céggel - sokan ezt a következtetést vonták le a válaszból. Mint kiderült, tévesen. A magyarázatot az Origo kérdésére ugyanaz, a kerület jegyzője adta, aki a fenti választ is küldte a Liberálisok választmányi elnökének, Szabadai Viktornak.

Wintermantel Zsolt, a főváros IV. kerületének kormánypárti polgármestere Fotó: Origo

Tahon Róbert jegyző magyarázata szerint egyébként

Hanem a 2012 és 2015 között állampapírok vételére megkötött szerződések kumulált értéke volt 59,121 milliárd forint. Valójában átlagosan alig több, mint 3 milliárd forintot fektetett be az önkormányzat, ám általában havonta adták-vették az állampapírokat a Quaestoron keresztül, és az összes vásárlás összegét összeadták a 3 év alatt, így jöhetett ki a hatalmas szám - magyarázta.

Állampapír, kamatostul

Kérdésünkre a jegyző elárulta azt is, hogy a 2012 márciusában kötött Quaestor-szerződésen alapuló befektetéseket az éves költségvetési rendeletek tartalmazták, ezeket pedig mindig jóváhagyta a képviselőtestület. Mindig állampapír vásárlására adtak megbízást a Quaestor-cégnek, mert - mint a jegyző írta -

Arról, hogy a Quaestorból érdemes kivenni a pénzt, a jegyző szerint 2015. március 10-én értesültek, amikor a sajtóban elterjedt, hogy részben felfüggesztették a Quaestort. A számlavezetésre vonatkozó megbízás végül a Quaestor elleni felszámolási eljárás kezdő napján szűnt meg,

az állampapírokat és kamatait 2015. november 24-én, míg az állampapírok ellenértékét 2016. január 4-én kapták vissza.

Méghozzá a teljes összeget, maradéktalanul visszakapták - közölte a jegyző, megemlítve, hogy a három év alatt összesen 632,296 forint nyeresége keletkezett az önkormányzatnak. Arra, hogy nem minden önkormányzat tudott ilyen jó feltételekkel kiszállni a botrányból, a jegyző maga is utalt. Azt írta, "míg jónéhány település rosszul kezelte a pénzét, és súlyos veszteségek érték, nekünk sikerült nem csak megőrizni, hanem gyarapítani Újpest pénzét".

Alább olvasható Tahon Róbert jegyzőnek az Origo kérdéseire küldött válasza:

Forrás: Origo
Forrás: Origo
Forrás: Origo