Palkovics: Nap mint nap küzdeni kell az előítéletek ellen

2017.01.27. 18:17

A holokauszt örök tanulság arra, hogy kötelességünk nap mint nap küzdeni az előítéletek ellen, hogy az utánunk jövő, felnövekvő nemzedékek lelkét és gondolatait a balhitek és kényszerképzetek ne uralhassák többé - jelentette ki Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára pénteken a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

Palkovics László a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen közölte: a cél az, hogy a fiatalok "másként gondolkodjanak, mint akik ezeket a tetteket elkövették". Hozzátette, a holokauszt nemcsak a koncentrációs táborokat jelenti, hanem azt a félelmet, azt a tudatlanságot is, amely a gyűlölet, az antiszemitizmus táptalaja volt".

Mint mondta, folyamatosan dolgoznunk kell azon, hogy magunk és gyermekeink tisztességét, emberségét, tudását és emlékezetét megtartsuk és fenntartsuk. Kitért arra: a holokauszt felelősség is, hiszen világunkat úgy kell alakítanunk, hogy ne határolódhassunk el egy eseménytől azzal, hogy nincsen hozzá közünk.

A gyerekeknek tanulni kell a közös múltból

A történelem, a kultúra közös ügy, ahogyan a jövőnk is - jelentette ki Palkovics László, aki kiemelt kötelességének nevezte. hogy az iskolában a gyerekek a tolerancia és az elfogadás szellemében nevelkedjenek, s tanulják meg, hogy az emberi élet és az alapvető emberi értékek védelmében mindig fel kell emelni szavunkat.

Szólt arról is: az oktatás az egyetlen egységes módja annak, hogy a gyermekek megismerjék az ország és a magyarországi zsidóság kapcsolatát, s egyben tanuljanak is a közös múltból, de úgy, hogy a történelmi adatokon túlmutató tudást szereznek.

A holokauszt nemzeti történelmünk része, amivel erkölcsi kötelességünk szembenézni - fogalmazott az államtitkár, hangsúlyozva, hogy az ártatlan áldozatok emlékének megőrzése mellett az is feladatunk, hogy ilyen vagy hasonló tragédiák soha többé ne történhessenek meg.

Palkovics László beszédet mondott a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjánForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az izraeli nagykövet szerint a civilizáció bukott meg a holokauszt idején

Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete a megemlékezésen arról beszélt: a holokauszt nem csupán a zsidóság tragédiája volt, hanem "olyan kor, amikor a civilizáció megbukott, amikor a kulturális értékek semmivé lettek", a hatmillió áldozat pedig nem csupán egy szám, hanem a történelem első olyan kísérletének áldozata, amely egy népet akart eltüntetni a Föld színéről.
Nem engedhetjük meg, hogy ez megismétlődjön - fogalmazott a nagykövet, hangsúlyozva, az akkori és a mai helyzet közötti különbségek egyike, hogy Izraellel "van egy otthonunk, van egy államunk, és sosem leszünk ismét védtelenek".

Az emlékezés célja, hogy a gyűlölét ne éledhessen fel

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke azt emelte ki, hogy néhány év múlva már nem lesznek közöttünk a holokauszt szemtanúi, így "elkezdődik Auschwitz történelmének jövője", és csak rajtunk múlik, hogy a fiatal nemzedékeknek lesz-e bármilyen kötődésük a történelem e szeletéhez.

Hangsúlyozta, hogy az emlékezés célja nem a sajnálat, hanem az, hogy "a gyűlölet ne terjedhessen el újra a népek között". Megjegyezte, van múltunk, amelyre büszkék lehetünk, és amelyhez kapcsolódhatunk; meg kell teremtenünk egy a holokauszttal számot vető, eleven és sokszínű magyar zsidó élet jövőjének az alapjait".

Dolgozni, fejlődni akarunk egy a sokszínűséget nem pusztán toleráló, de lehetőségként ünneplő, józan és bizakodó Magyarországon - fogalmazott a Mazsihisz elnöke.

Egy résztvevő mécsest gyújt a budapesti Holokauszt Emlékközpontnál, az áldozatok emlékfalánálForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fónagy: A jelen és a jövő a miénk

A Páva utcai emlékközpont zsinagógaépületének karzatán rendezett emlékkiállítást megnyitva Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, fel kell emelnünk a szavunkat "egy tulajdonképpen kortalan múlt" ellen, hogy az soha ne ismétlődhessen meg.

A múltban nincs teendőnk és nincs mozgásterünk, ott már minden elvégeztetett. De a jelen és a jövő a miénk - jelentette ki, hangsúlyozva, mekkora jelentősége van ennek az emlékközpontnak, amely történelmi tudás mellett érzelmi és erkölcsi értelmezést ad a múltról a jelen és a jövő nemzedékei számára.