A hajléktalan embereknek a valódi segítséget a nekik fenntartott ellátórendszer igénybevétele jelenti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára vasárnap budapesti sajtótájékoztatóján.

Fülöp Attila emlékeztetett rá, hogy október 15-én, hétfőn lép hatályba a közterületen életvételszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hajléktalan embereknek fenntartott helyeken van tisztálkodási lehetőség, és ott étkezhetnek, pihenhetnek is.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.Forrás: kormany.hu


Országosan 19 ezer férőhely áll rendelkezésre, és idén 9,1 milliárd forintot fordít az állam a rászorulók segítésére. A kormány döntött egy 300 millió forintos tartalék létrehozásáról is - mondta Fülöp Attila. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy az új helyzetben nem változnak meg a feladataik, hiszen a dolguk eddig is az volt, hogy ellássák a rászorulókat. Az intézményrendszer felkészült a fogadásukra - jelentette ki Győri-Dani Lajos, aki közölte, hogy két új autóval bővült az utcai szociális szolgálatuk, amely "híd az intézményrendszer és a hajléktalan ember között".