A Demokratikus Koalíció (DK) jelöltállító kongresszusán ma jelentették be, hogy a párt európai parlamenti (EP) listavezetője Gyurcsány Ferenc pártelnök felesége, Dobrev Klára lesz. A listára nem tették fel Niedermüller Pétert, aki pedig eddig Gyurcsány leghűségesebb embere volt. A DK-ban azonban fontosabb a család, mint a párt.

12:30 után jelentette be Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke és európai parlamenti képviselője, hogy a DK EP-listáját – nagy meglepetésre – Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára fogja vezetni. 

Dobrev KláraForrás: MTI/Ujvári Sándor

A lista második helyén Molnár Csaba szerepel, a harmadikon pedig Rónai Sándor, a DK szóvivője. 

A nagy vesztes egyértelműen a Gyurcsány leghűségesebb emberének tartott Niedermüller Péter, aki még csak rá sem került a listára. A dolognak igazából egy nyertese van, Dobrev Klára, mivel a felmérések alapján a DK-nak legfeljebb egy képviselő EP-be juttatására van esélye. 

Ahogy arról az Origo már többször is beszámolt, a Demokratikus Koalíció körül számtalan botrány volt, amelyekben szerepelt Dobrev Klára is.

A DK és korábban az MSZP jogi képviseletét is ellátó Czeglédy Csaba ügyvédet, volt önkormányzati képviselőt és húsz társát például különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással és más bűncselekményekkel is vádolják. 

Február 4-én vádat emeltek Czeglédy Csaba és húsz társa ellen a Csongrád Megyei Főügyészségen. A felételezett bűntársak közül kilencen már vallomást is tettek. 

Czeglédy Csaba és Gyurcsány FerencForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A szocialista ügyvéd és cégének, a Humán Operátor Zrt.-nek néhány alkalmazottja, illetve olyan strómanok állnak majd bíróság elé, akik a vád szerint részt vettek 6,2 milliárd forintnyi adót elcsaló bűnszervezet építésében és működtetésében. Felmerült annak is a gyanúja, hogy az elcsalt 6,2 milliárd az MSZP és a DK pártkasszájába került.

Korábban kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenc cége,  a Dobrev Klára által vezetett Altus kölcsönöket adott Czeglédy Csabának. Ez ügyben Dobrev Klárát az ügyészség is kihallgatta.