Köves Slomó válaszolt a hvg antiszemita hangon szóló kisprovokátorának

KÖVES Máté Slomó
Budapest, 2018. szeptember 7. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a Sorsok Házáról tartott sajtótájékoztatón 2018. szeptember 7-én. A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt emlékközpont jövőre megnyílik, tulajdonosa a zsidó közösség lesz - jelentették be a sajtótájékoztatón. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
„Lehetsz, fiam, mesüge, de egy kevés ész azért soha nem árt” – írta válaszában az EMIH vezetője, aki egyúttal a Jobbiknak is üzent. Úgy látja, a párt nem változott, „a most már néppártos klubot” jelenleg is olyanok vezetik, akik „a cigányokat megvernék, és a zsidókat listáznák”. Köves szerint az újság Gyurcsány-közeli kisprovokátora politikai érdekek mentén védelmzi az antiszemita pártot.
Vágólapra másolva!

„Lehetsz, fiam, mesüge, de egy kevés ész azért soha nem árt” – ezzel a jiddis mondattal reagált Köves Slomó a hvg kisprovokátorának a múlt héten megjelent „Ha egy zsidó nagyon hülye” című írására. Ahogy beszámoltunk róla, a balliberális lap munkatársa írásában gunyorosan „mélyen tiszteltezte” és „csodarabbizta” az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőjét, és védelmébe vette az antiszemita Jobbikot. Ismét bebizonyosodott: a balliberális „elitnek” az antiszemitizmus elleni küzdelem nem több puszta politikai-stratégiai elemnél.

Köves: Maradok következetes saját kulturális hagyományaimhoz

Köves a „Szubkultúrák esete a következetességgel” című válaszában több ponton is szembesítette korábbi mondataival a „közismert radikális ateistát”. Felhozta egy 2005-ös indexes, és egy 2008-as saját blogon megjelenő írását, amelyekben még a migráció káros hatásairól értekezett, negatív színben feltüntetve a bevándorlókat. Szóvá tette neki, hogy a múlt héten megjelenő írásában – Jeremiást idézve – hamis próféciát tulajdonított neki. „De miért? Nem tudok másra gondolni, minthogy saját próféciáját félti” – tette fel a kérdést, majd válaszolta meg azt Köves. A zsidó vallási vezető szerint a Gyurcsány-közeli kisprovokátornak az a „mesterterve”, hogy egyetlen ellenzéki szövetség áll fel a Fidesszel szemben már az önkormányzati választáson. „Én pedig merek ebbe a – szerinte »hősies« – jövendölésbe beleugatni, és több helyütt felhívni a figyelmet arra, hogy van ezzel a »hősies« dologgal egy apró kis bökkenő” – írta az EMIH vezetője. Hozzáfűzte, hogy

Állítása szerint a zsidólistázást nem nácizmusnak tituláló Karácsony nem sértette meg, és nem is várja a kanosszajárását, mint ahogy a Jobbktól sem vár bocsánatkérést. „Egyszerűen csak minimális konzisztenciaelvárásokat próbálok érvényesíteni” – árulta el. Ezután három nagyon fontos állítást tett:

  • Első: Meglátása szerint a Jobbik nem változott. A hvg kisprovokátorával ellentétben úgy látja, a „legvéresebb szájú nyilas keretlegények” nem hagyták el a Jobbikot. Hangsúlyozta, hogy „a most már néppártos klubot” jelenleg is olyanok vezetik, akik „a cigányokat megvernék, és a zsidókat listáznák”.
  • Második: „Az ötlettelen baloldal meg ráborul a kasztrált nácikra” – kezdte második gondolatát, hogy aztán világossá tegye, ezzel a baloldal eljátszotta „utolsó politikai kártyáját”, az antiszemitizmus vádjának érvét.
  • Harmadik: Véleménye szerint „lesz itt majd összefogás”, aminek eredményeképpen az őszi önkormányzati választást követően a magyar vidéken sorra jelennek meg a romákat „etnikai szemétnek hirdető jobbikos ispánok, az érpataki modellek, a cigányokat megleckéztető újnácik”.

„Az én szubkultúrám a józan ész értékét hirdeti, és bár lehet, hogy szerinte (akárcsak a roma »szubkultúra«) ez is »leszoktatható« egy kis fejbeveréssel, ha megengedi, addig is azért maradok következetes saját kulturális hagyományaimhoz” – fejezte be megsemmisítő módón írását Köves Slomó.

A Gyurcsány-kormánytól rajzfilmszerűségére több mint 100 millió forintot kapott, sokak által kisprovokátornak nevezett hvg-alkalmazott nem véletlenül védte a Jobbikot. Az ellenzék meghirdette a Gyurcsánytól Jobbikig terjedő összeborulást. A hvg-ben pedig sokan képviselik ezt a torz koalíciót. Egy álriportokat készítő dolgozónő arra büszke, hogy a Vona-propagandakönyvet író Havas Henrik tanítványa volt, egy magát Léduskának hívó alkalmazott pedig Vona feleségének a sajtósa. Az újságírószakmában kisújságírónak hívott hvg-alkalmazott – aki az Origo minden dolgozójának azt kívánta, erőszakolják meg, és aki a kormányellenes tüntetéseken fényképeztette magát – azonnal védelmébe vette a kisprovokátort: nem kell bántani a Jobbikot.