Ezeket a szabályokat kell betartani az iskolákban szeptembertől

Ládiné Szabó Tünde digitális oktatás iskolabezárás járványügyi intézkedés távoktatás üres tanterem Foglalkozás SZEMÉLY tanár
Eger, 2020. március 23. Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében 2020. március 23-án. A koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében országszerte a tanulók nem járnak iskolába, otthon tanulnak digitális tanrend szerint. MTI/Komka Péter
Vágólapra másolva!
Megkapták a köznevelési intézmények a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt, amely szabályozza többek között a tanév előtti fertőtlenítést, illetve a kézmosás, a távolságtartás és a maszkviselés intézményen belüli szabályait is. Egyedi, intézményre vonatkozó döntéseket az Operatív Törzs hoz meg.
Vágólapra másolva!

Elkészült és a köznevelési intézmények megkapták a következő tanévre vonatkozó járványügyi protokollt - írja kedd reggeli közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Az intézkedési terv mintegy 11 témakörben és 70 pontban határozza meg az óvodák, iskolák teendőit.

Kitérnek többek között a tanév előtti fertőtlenítésre és takarításra, a kézmosás, távolságtartás, maszkviselés iskolán belüli szabályaira, a rendezvények megszervezésére, az étkeztetésre, valamint az egészségügyi szempontból biztonságos környezet kialakítására.

Mint írják, külön fejezet foglalkozik a kollégiumi elhelyezésre vonatkozó speciális szabályokkal, amelyekkel kapcsolatban fontos kiemelni, hogy a külföldről hazatérő kollégiumi tanuló esetében az érintettek tesztelését az állam térítésmentesen biztosítja.

A közlemény szerint a szükséges fertőtlenítőszereket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ az Operatív Törzs döntése alapján minden intézmény számára biztosítani fogja.

Az alkalmazásról az intézményvezetőnek kell gondoskodnia

– Az intézkedési terv értelmében, ha valamelyik köznevelési intézményt közvetlenül érintő megbetegedés történik, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Népegészségügyi Központ a területi népegészségügyi hatósággal közösen megvizsgálja, hogy milyen intézkedést szükséges az adott intézményben meghozni - derül ki az EMMI közleményéből. Mint írják,

egyedi, intézményre vonatkozó döntést az Operatív Törzs hoz meg,

amelynek egyik formája lehet a tantermen kívüli, digitális munkarend elrendelése. A további népegészségügyi döntéseket a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az érintett szervezetek hozzák meg és hajtják végre.

A minisztérium a közleményben azt is hangsúlyozza, hogy a most kiadott protokoll módosításig vagy visszavonásig marad érvényben, bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata pedig a megvalósítást ellenőrizni.

– A protokoll módosítására a járványügyi helyzet alakulásától függően, a tapasztalatok figyelembevételével kerülhet sor, amelyről az intézmények részletes tájékoztatást kapnak – írják.

Fel kell készülni a védekezésre

Az EMMI szerint a járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy

Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt.

Ládiné Szabó Tünde pedagógus távoktatásban tanít a 4. E osztály tanulóinak az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetében március 23-án Forrás: MTI/Komka Péter

– Ugyanakkor a köznevelésnek is fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kell dolgoznia olyan eljárásrendet, amely lehetővé teszi, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények – emlékeztetett az EMMI közleménye.