Lemond parlamenti alelnöki tisztségéről és kilép a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjából Sneider Tamás. A politikus ezt szerda délután jelentette be közösségimédia-oldalán. Nem sokkal később Farkas Gergely is bejelentette kilépését. Varga-Damm Andrea lemondásra szólította fel a párt vezetését, és arra, hogy írjanak ki tisztújítást. Miután ő is kilépett a 2018-as választás után még 26 fős Jobbik frakcióból, már csak 17-en vannak. Jakab Péter sajtótájékoztatót hirdetett, ami helyett egy órás csúszással egy videót tett közzé. Ebből kiderült, hogy a Jobbik elnöke arra kényszerült, hogy visszavonja Sneider leváltását és Varga-Damm kizárását, ennek ellenére vereséget szenvedett, Sneider, Varga-Damm és Farkas kiléptek a frakcióból.

A bejegyzéshez csatolt fotón látható, még aláíratlan, a házelnöknek címzett levélben a frakcióban kialakult méltatlan helyzettel indokolja lépését Sneider Tamás.

Közleményében azt írja: Jakab Péter pártelnökségének mindössze négy hónap kellett ahhoz, hogy minden nemzeti és konzervatív gondolatot kihajítson az ablakon, a közösség belső életéből pedig elképesztő kegyetlenséggel száműzze a kifelé hangoztatott szolidaritást és a bajtársiasságot. 
"Az ellenem, majd Varga-Damm Andrea képviselőtársam ellen indított leszámolási és kizárási procedúra már csak a jéghegy csúcsa. A mai napon egy órát szántak a statáriális kivégzésünkre. A véleményterror és a megfélemlítés a párton belüli eszköztár része lett.  A magam részéről az önkény minden megnyilvánulását elfogadhatatlannak tartom. Ebben nem ismerek kompromisszumot" - fogalmaz.

Sneider TamásForrás: MTI/Mohai Balázs

Sneider bejelentése után Farkas Gergely frakcióvezető-helyettes is bejelentette: otthagyja a frakciót. 

Nem az én közösségem az, ahol Jakab Péter és csapata gyakorlatilag egy besúgóhálózatot működtet a pártban. Ha érdekük úgy kívánja, hangfelvételeket készítenek emberekről, dokumentálják, hogy ki kivel találkozik, külön munkatársi feladatkörbe tartozik, hogy megfigyeljék a Facebookon, hogy ki milyen belső ellenségnek gondolt ember posztját lájkolja, de attól sem riadnak vissza, hogy lejárató információkat gyűjtsenek képviselőkről, hogy azokat az érdeküknek megfelelően tudják használni 

- írja.

Múlt hétfőn közölte az MTI-vel Szilágyi György, a Jobbik szóvivője, hogy a párt visszahívja 2014 óta betöltött parlamenti alelnöki tisztségéből Sneider Tamást, helyére Balczó Zoltánt jelölik. Közlése szerint a lépés "nem személyről, hanem feladatról szól", hiszen minden posztra megpróbálják a legmegfelelőbb személyt állítani. Sneider Tamás csütörtökön jelentette be, hogy nem mond le a posztról.

Ezzel 18 fősre fogyatkozott a két évvel ezelőtti országgyűlési választáson 26 parlamenti helyet szerzett Jobbik országgyűlési képviselőcsoportja. Korábban két tagot, Dúró Dórát és Volner Jánost zárták ki, utóbbival szolidaritást vállalva Apáti István és Fülöp Erik távozott, idén pedig Bana Tibor és Bencsik János hagyta el a frakciót.

Frissítés: Varga-Damm Andrea, akit korábban lemondásra szólított fel a Jobbik vezetése, nem sokkal Sneider és Farkas után a Facebookon azt írta: mégsem akarják kizárni a frakcióból, ő viszont lemondásra szólítja fel Jakab Pétert. 

"Ma, mielőtt elkezdődött volna a frakcióülés, a párt elnöksége és frakcióelnöksége nevében Jakab Péter közölte, hogy nem tartják fenn a frakcióból történő kizárásom indítványát. Közölték, adnak egy második esélyt. Csakhogy én egy ilyen közösséggel, amely megalázta az elmúlt 10 napban Sneider Tamást, Balczó Zoltánt, meggyalázta a párt egész tagságát, a párt parlamenti frakcióját, nem kívánok tovább együttműködni. Nem ők adnak nekem még egy esélyt, hanem most én szólítom fel a Jobbik pártelnökségét, hogy 24 órán belül mondjanak le elnökségi tagságukról, és írják ki a pártban a tisztújítást. Jobbik-tagként felelős vagyok azért, hogy ennek a pártnak az ereje, a nemzetben gyökerező hite megmaradjon, amelynek alapvető feltétele a jelenlegi elnökség működésének befejezése." - írta Varga-Damm.

Varga-Damm azt nem írta, hogy ő is kilép a frakcióból, de később ezt megerősítette az Azonnalinak.

Frissítés 2: Jakab Péter a Facebookon egyperces videót tett közzé. Ebben azt állította, hogy megpróbált békejobbot nyújtani. Ez azt jelentette volna, hogy Sneider marad alelnök, Varga-Dammot pedig nem zárják ki. Ők azonban mégis kiléptek a frakcióból.

Ez azt jelenti, hogy Jakab súlyos vereséget szenvedett a párton belül.