Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a veszélyhelyzet alatt meghozott szükségszerű intézkedések eredményeként, az egészségügyben dolgozók áldozatos munkájával, valamint az emberek fegyelmezett magatartásával kedvezőbbé vált a járványügyi helyzet Magyarországon.

Ennek köszönhetően 2020. június 1-től lehetővé válik az egészségügyi ellátások további bővítése – írta az Emmi a közleményében. A harmadik lépcsővel újraindulnak a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok, emlő-, méhnyak-, vastagbél- és végbélszűrések.

A harmadik lépcsővel újraindulnak a népegészségügyi szervezett szűrővizsgálatok - IllusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/megaflopp/Megaflopp

A szervezett szűréseken való részvétel a Nemzeti Népegészségügyi Központ által, személyre szólóan kiküldött meghívóval, továbbra is előre egyeztetett időpontban történik. 

A szűrővizsgálatok bevezetésénél is érvényes a fokozatosság, csak a járványügyi szabályoknak megfelelő, meghatározott számú beteget tudnak fogadni. 

A HUNCHEST tüdőrákszűrő program is újraindul a koordinációt végző Országos Korányi Pulmonológiai Intézet mellett még az ország 19 pontján. A tüdőrákszűrésről a www.koranyi.hu oldalon található bővebb információ.

A szűrőállomások kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniai előírások betartására, 

a szolgáltatások biztonsággal igénybe vehetők. 

A daganatos betegségek a korai stádiumban jó eséllyel gyógyíthatók, ezért az Emmi minden érintettől azt kéri, hogy vegyen részt az életkorának megfelelő, megelőzést szolgáló vizsgálatokon.