Botrányülésen akart szavazni Pikó András a korrupciógyanús menzaügyről

Pikó András
Vágólapra másolva!
Botrányosan alakult a józsefvárosi költségvetési és pénzügyi bizottság tegnapi, az új közétkeztetési közbeszerzést tárgyaló ülése. Miután meg akarták vonni a fideszes tagok szavazati jogát, az ülést pedig zárttá nyilvánították, a kormánypárt képviselői kivonultak az ülésről. A kormánypártok közleményben tiltakoznak a történtek miatt.
Vágólapra másolva!

A vita során a jegyző meg akarta fosztani szavazati joguktól a fideszes képviselőket, egy órával később pedig a nyilvánosságot kizárva zárt ülést rendeltek el, így

a Fidesz-KDNP frakciójának tagjai kivonultak az ülésről, a szavazáson nem vettek részt.

A kormánypártok álláspontja szerint "Pikó András a korrupció gyanúját húzta magára azzal, hogy az ülésen személyesen védte a Közbeszerzési Hatóság által törvénysértőnek mondott polgármesteri döntését." Közleményükben arról is írtak, hogy a momentumos hátszelű polgármester "a botrányba fulladó ülésen elismerte, hogy jelenleg nincs érvényes közétkeztetési szerződése a kerületnek, ezáltal több száz józsefvárosi gyerek és idős étkeztetését sodorta veszélybe."

Kiemelték, az ülésen annak érdekében szólaltak fel, hogy megóvják az önkormányzatot egy újabb jogsértéstől, aminek később a józsefvárosiak látják kárát. "Ezért felhívtuk a baloldali többség figyelmét az új közbeszerzési eljárás kiírásának szabálytalanságaira" - fogalmaztak.

- zárták közleményüket.

Ötvenmilliós bírság Pikónak, romlott hús a józsefvárosiaknak

Májusban Pikó András baloldali polgármester a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egy személyben, közbeszerzés nélkül bízott meg a kerületi közétkeztetés biztosításával egy céget. Indoklása szerint azért, mert az önkormányzat számára fontos, hogy a közétkeztetésben részt vevők jobb minőségű és kedvezőbb árú szolgáltatásban részesüljenek. Így megszüntette az együttműködést a korábban hivatalos közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és egy külföldi céget bízott meg a közétkeztetési feladatok ellátásával. A költségvetésben 1 milliárd forintot különítettek el erre a feladatkörre.

A Közbeszerzési Hatóság a napokban ötvenmillió forint bírságot szabott ki a józsefvárosi önkormányzatra, mert többszörösen jogsértőnek találta a szerződést. A KH többek között azt kifogásolta, hogy Pikó előbb nevezte meg a nyertest, minthogy az eljárást lefolytatta volna, az eljárás továbbá nem volt nyilvános, sem átlátható.

A külföldi cég bemutatkozása nem sikerült a legjobban: a Nébih csaknem 32 kg kétes eredetű és lejárt szavatosságú élelmiszert talált a vállalatnál.