Újra emelkedik az önkormányzati képviselők tiszteletdíja Pécsett. 2019 óta ez már a harmadik ilyen alkalom, a baloldali városvezetés ugyanis gondoskodott róla, hogy folyamatosan növeljék saját jutalmazásukat - írja a BAMA.hu. A pécsi Fidesz frakcióvezetője egy takarékossági javaslatot nyújtott be az idei költségvetéshez, amiben többek között a képviselői tiszteletdíjak mérséklését is indítványozta a városvezetés felé.

A Baranya megyei hírportál azt írja, hogy négy százalékkal emelkedik idén a minimálbér, így a pécsi önkormányzati képviselők tiszteletdíja is nő, a baloldali vezetésnek ugyanis a 2019-es hatalomátvétel után az első intézkedései közt volt, hogy magasabb képviselői fizetésekről gondoskodjon, nem is akárhogy. Az egyszeri jelentős mértékű emelés nem volt elég a baloldal politikusainak, így annak idején arról is határoztak, hogy az önkormányzat képviselői tiszteletdíjai a mindenkori minimálbérhez igazodjanak.

Mindez nemcsak a jelenlegi, járvány okozta nehéz helyzet miatt érdekes, hanem azért is, mert a baloldal korábban azzal vádolta meg az előző fideszes városvezetést, hogy Pécset milliárdos hiánnyal adták át. Ezt a kampányszlogent nem mellesleg a Magyar Államkincstár egyértelműen cáfolta - írja a hírportál.

A megelőző ciklusban öt éven keresztül változatlanok maradtak a képviselői tiszteletdíjak, mert a polgári oldalon azt vallottuk, hogy amíg nem sikerül eltüntetni a megörökölt szocialista adóssághegyet, addig nincs helye a politikusok díjemelésének sem"- nyilatkozta a Dunántúli Naplónak Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője. Hozzátette, hogyehhez képest egy éve azzal kezdték működésüket Péterffyék, hogy két hónap alatt kétszer is megemelték a képviselők tiszteletdíját, ami elfogadhatatlan lépés volt, hiszen éppen ők kampányoltak a takarékossággal".

Péterffy Attila, a baloldali összefogás jelöltjeként megválasztott pécsi polgármesterForrás: MTI/Sóki Tamás

Csizmadia arra emlékeztetett, hogy Péterffyék első döntéseikkel saját maguknak kedveztek, emellett pedig sorra hoztak létre politikai kifizetőhelyeket a koalíciós partnereknek. Idén végképp nincs itt az ideje a politikai osztogatásoknak, ezért is nyújtottam be egy takarékossági javaslatot az idei költségvetéshez, amiben többek között a képviselői tiszteletdíjak mérséklését is indítványoztam a városvezetés felé. A haverok helyett támogassa az önkormányzat a bajba jutott vállalkozókat, munkavállalókat és az életmentő feladatot végző háziorvosokat!" - fogalmazott a frakcióvezető.

Mutasson példát a városvezetés, melynek keretében a mellékletben felsorolt, a Péterffy Attila hivatalba lépését követően meghozott, felesleges és alapvetően politikai osztogatást, bizalmasok helyzetbe hozását lehetővé tevő döntések kerüljenek visszavonásra, és a különböző illetmények, vezetői bérek szintje kerüljön visszaállításra a 2019. év végi szintre!"

- áll Csizmadia javaslatában.

A Fidesz úgy számol, csak ezzel 127 millió forintot is meghaladó működési megtakarítás érhető el úgy, hogy az érintetteket leszámítva nem kerül hátrányos helyzetbe egy munkavállaló, intézmény, társaság sem.

A 2019-es emelésről szóló vita jegyzőkönyve szerint az azóta alpolgármesterré előlépett Nyőgéri Lajos volt az egyik fő szószólója a tiszteletdíjak növelésének. Míg Csizmadia Péter a vitában arra kérte a városvezetést, legalább mutassanak fel előbb valamilyen eredményt, és csak aztán emeljenek, a baloldali politikus úgy érvelt: aki munkát fektet be a köz érdekében, az igenis részesüljön a közpénzből - írja a BAMA.hu.