Így viszik a szerb taxisok a migránsokat a magyar határhoz - videó

Vágólapra másolva!
Virágzik a taxisok üzletelése Szerbiában, tömegével szállítják a migránsokat a határ menti magyar településekre. A Ripost a zsombori befogadóközpont közelében forgatott, ahol kiderült, hogy egy szerb taxis akár 20-30 migráns fuvarozását is elvállalja egy nap, fordulónként 60-70 euróért. A portál szerint a zsombori befogadóközpont előtt akkora a taxisforgalom, mint a Keleti pályaudvarnál.
Vágólapra másolva!

A vajdasági, határ menti településeken már szitokszónak számít a taxi, az ott lakóknak azonnal a migránsok jutnak eszükbe róla. Nem véletlen, a szerb taxisok virágzó bizniszt építettek a migránsokra, akik már rég nem gyalogolnak, hanem úri módon, autóval bonyolítják az utazásaikat: a taxisok szállítják őket a határhoz - írja a Ripost.

A szerb taxisok szórólapokon hirdetik magukat a migránsok között, a legtöbben már

arabul tanulnak, hogy szót értsenek a fuvarra váró migránsokkal.

Az árlistájukat is hozzájuk igazítják: Zomborból Horgosra jutni például 60-70 euró egy teli taxival.

Decemberre már annyi migráns torlódott fel a Vajdaságban, hogy a szerb hatóságok buszokkal kezdték elszállítani őket az ország déli részén álló – szintén nyílt – befogadóközpontokba. Mivel ezeknek a migránsoknak az a céljuk, hogy

Magyarországon keresztül eljussanak Európába, alig viszik el őket Szerbia déli részére, ők szinte azonnal elindulnak vissza a Vajdaságba

- folytatják a cikkben.

A virágzó taxisbiznisz leginkább a magyarok lakta vajdasági településeken jelenik meg. Magyarkanizsa, Horgos, Magyarbóly - ezek a migránsok legkedveltebb úti céljai. Tömegével érkeznek ezekre a településekre, ahol

akár heteket is eltöltenek a környező kiserdőkben felállított sátraikban, mielőtt megpróbálnának Magyarországon keresztül továbbjutni.

Tavaly év végén a szintén határ közeli Martonos településen betelt az ott élők pohara, és pár helyi férfi megtámadott egy, a falujukba migránsokat szállító taxist.

Előfordult már, hogy migránssegítő szervezetek tettek feljelentést hasonló ügyben, de a rendőrségnek is intézkednie kell a támadókkal szemben.

Jogszabály pedig nem tiltja, hogy Szerbiában taxisok szállítsák a migránsokat, így egy patthelyzet alakult ki

- folytatta a portál a helyiek kilátástalan helyzetét.

Becslések szerint jelenleg mintegy nyolcezer migráns tartózkodik Szerbiában, közel fele afgán, a többiek szírek, pakisztániak, bangladesiek, irániak és irakiak. Az elmúlt években a Vajdaságban már szinte csak férfi migránsokat lehet látni, ezt tapasztalta a Ripost is a zombori befogadóközpont előtt. Mára sem nőt, sem gyereket nem látni.