Az országban több kórház előtt sorok alakultak ki, tömegesen vesznek részt az emberek a rendkívüli oltási akcióban. Az oltópontokon jól haladnak a vakcinák beadásával. A várakozók a védelmi szabályokat mindenhol betartják, az irányításban - ahogy máskor is - katonák segítenek. Annak ellenére jól halad az oltás, hogy terheléses támadás érte az online időpontfoglaló rendszert, így az  elérhetetlenné vált. A magyar oltási program a világ élvonalába tartozik, mivel arányaiban mostanra itthon nagyjából ugyanannyi ember kapta meg az első oltást, mint az Egyesült Államokban, ahol jóval hamarabb indult a vakcinázás. A magyar oltási program sikerét egy friss felmérés is alátámasztja, mely szerint a megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) elégedett azzal, ahogyan az oltási folyamat zajlik. 

Pénteken rendkívüli oltási nap van, mivel az Országos Oltási Munkacsoport döntése értelmében a Sinopharm és az AstraZeneca mellett az oltásra regisztráltak a Pfizer vakcinájára is foglalhattak időpontot péntekre a kórházi oltópontokra. Az oltásra - kórháztól függően – ma délelőtt 10 óra és este 9 óra között kerülhet sor. Éppen emiatt az ország több kórháza előtt hosszú sorokban várakoznak az emberek a Pfizer-vakcinára. 

A rendőrség és a katonaság irányította az embereket, akik fegyelmezetten és türelmesen várják a sorukat, betartva a szabályokat.  Mindenhol tartják a védőtávolságot, és maszkot is viselnek. A sor egyébként amilyen hosszú, olyan gyorsan halad, köszönhetően a fegyelmezettségnek. 

A nagy sor ellenére a védőtávolságot megtartjákFotó: Koncz Márton - Origo

Az országos oltási napon lehetőség van 100 ezer Pfizer-vakcina soron kívüli beadására. Orbán Viktor miniszterelnök reggel közölte, hogy már csak pénteken olthatnak az orvosok ezzel a vakcinával, utána pár hétig nem lesz elérhető. Minderre azért van szükség, hogy hogy a 16 és 18 év közöttieket is lehessen oltani. Őket azonban csak Pfizer-vakcinával lehet, mert egyedül ennek a tesztjei vannak meg erre a korosztályra. A fiatalok oltásának kezdete az érettségi után, május 10-e után lesz - közölte a kormányfő. 

Továbbra is jól halad a hazai vakcinációForrás: MTI/Rosta Tibor

A mostani sorokat az okozta, hogy csak a pénteki napra lehetett időpontot foglalni Pfizer-vakcinára az online foglalórendszeren. Azonban terheléses támadás érte a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége. A támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént. Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, azt soron kívül elvégzik, és erről haladéktalanul tájékoztatást adnak majd. A támadást felelőtlen emberek követték el - hangzott el az Operatív Törzsön, de ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már.

Ez a helyzet a Honvédkórházban

A sorban állókat, ha korábban regisztráltak, akkor beoltják. Fontos információ, hogy a Honvédkórházban már elfogyott a Pfizer-vakcina. Az intézmény azt közölte, a megnövekedett érdeklődés miatt jelentős sor alakult ki az oltásra várakozókból az MH Egészségügyi Központ Róbert Károly körúti székhelyén. Kérték, hogy kizárólag akkor álljanak be a sorba, ha előzetesen regisztráltak az oltásra az eeszt.gov.hu oldalon, és rendelkeznek időponttal a mai napra. 

A már sorban állókat az intézmény munkatársai megduplázott kapacitással igyekeznek a lehető legrövidebb időn belül beoltani - tették hozzá.  A Pfizer oltóanyaga a nem regisztráltak számára nem áll rendelkezésre.

Amennyiben nem regisztrált, eldöntheti, hogy

  • az oltást későbbi időpontban veszi fel,
  • az AstraZeneca oltóanyagát veszi fel,
  • a Sinopharm oltóanyagát veszi fel.

"Az AstraZeneca és a Sinopharm választása esetén munkatársaink külön sorba irányítják. Amennyiben nem regisztrált és újonnan érkezne, kérjük, ne jöjjön, mert nem fog sorra kerülni" - olvasható a kórház közleményében. 

Magyarország - 41 százalék

Időközben a legfrissebb adatok szerint a magyar felnőtt lakosság 41 százaléka legalább az első oltását megkapta. Ha ilyen tempóban zajlik a vakcinák beadása, akkor pár napon belül az Egyesült Államokat is lehagyjuk. Korábban Bahrein és Katar is Magyarország előtt volt, de mostanra sikerült őket is megelőznünk. 

Nagy a társadalmi támogatottsága a magyar oltási stratégiának

A Századvég legújabb kutatása szerint a magyar oltási stratégiát társadalmi elismerés övezi.  A felmérés alapján kijelenthető, hogy a megkérdezettek háromnegyede (75 százaléka) elégedett azzal, ahogyan az oltási folyamat zajlik Magyarországon. Ezzel összefüggésben a magyarok 61 százaléka pozitívan értékeli a kormányzat járványkezelési teljesítményét, míg a 38 százalékuk elégedetlen csak. Ugyanakkor Brüsszel járványkezelésének megítélése pont fordított: az emberek többsége elégedetlen az EU teljesítményével. 

Forrás:  Századvég

A koronavírus térhódítása közepette kulcsfontosságú lett volna az Európai Unió vezetésének gyors és hatékony reakciója a járvány okozta feladatok sikeres európai kezelése érdekében. A brüsszeli szervek azonban súlyos hibákat vétettek a – koronavírus legyőzésének kulcsát jelentő – vakcinák beszerzése során, melynek eredményeként oltóanyaghiány alakult ki a kontinensen. Ennek fényében kevésbé meglepő, hogy a magyar válaszadók többsége (54 százaléka) elégedetlen azzal, ahogy Brüsszel az uniós oltóanyag-beszerzéseket kezelte - olvasható a kutatásban. 

A magyar oltási program eredményessége azt is jelenti, hogy a lakosság egyre szélesebb körben lesz védett a koronavírussal szemben, amely lehetővé teszi a korlátozó intézkedések biztonságos, fokozatos feloldását. A kutatás rámutat, hogy a magyarok több mint kétharmada (69 százaléka) egyetért a gazdaság és az élet fokozatos újraindításával, ezzel szemben csak a 29 százalékuk nem támogatja ezeket a lépéseket.

Átadják az oltási igazolást egy férfinak, miután beoltották a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagjával Békéscsabán, a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján 2021. április 30-ánForrás: MTI/Rosta Tibor

Orbán Viktor: Szombattól jönnek az újabb intézkedések

Fontos, hogy szombat reggeltől életbe lépnek az ország újraindításának újabb intézkedései, éjfélre módosul a kijárási tilalom, a boltok és a vendéglátóipari egységek pedig este 11-ig lehetnek nyitva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szavai szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt egyebek mellett megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a mozik, a színházak és az állatkertek, a kiskorúak pedig felnőtt, nagykorú rokon kíséretében szintén látogathatják ezeket a helyeket. A teraszok megnyitásának és a további intézkedések kapcsán a miniszterelnök hangsúlyozta: amíg valaki nincs beoltva, addig még megfertőzhet másokat, és 
AZ EGYÉNI FELELŐSSÉG SZEREPÉT IS ALÁHÚZTA. 
– Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó ütközet közben vagyunk, a szabályokat be kell tartani – tette hozzá a miniszterelnök.