Véget ért a magyar írásbeli érettségi - mutatjuk a részleteket

érettségi 2021, gimnázium, magyar érettségi, maszk, koronavírus, diák, tanuló, kesztyű, tanterem
Vágólapra másolva!
Hétfőn kilenc órakor megkezdődtek a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségi vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1155 helyszínen 71 121, emelt szinten 72 helyszínen 2380 vizsgázó tett érettségit.
Vágólapra másolva!

A vizsgákat szigorú egészségvédelmi óvintézkedések (testhőmérséklet-mérés, maszkviselés, távolságtartás, létszámkorlátozás) mellett tartották.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsga 240 percig tartott.

A vizsgázóknak két feladatlapot kellett megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc állt rendelkezésükre.

Érettségiző diák 2021. május 3-án egy budapesti középiskolában Fotó: Koncz Márton - Origo

Így nézett ki idén a feladatsor

Az I. feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmazott. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be a feladatok megoldására.

A szövegértési feladatsor egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből állt. A szövegalkotási feladat lehetett érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120-200 szó volt.

A dolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjtötte. Ezután osztották ki a II. feladatlapot, amely egy műértelmező szöveg alkotását várta el a vizsgázóktól: ez - a diák választása szerint - lehetett egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó.

A magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája szintén 240 perces volt.

Az írásbeli szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból állt. A diákok egyetlen feladatlapot kaptak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatták be a feladatok megoldására.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódott. A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmazott. A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. A műértelmező szöveg elvárt terjedelme 400-800 szó, a reflektáló szövegé 150-450 szó.

A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is lehetett használni helyesírási szótárt.

A tartalomra elérhető 90 pont mellett a helyesírásra és az írásképre további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten.

Előkészület a vizsgához Fotó: Koncz Márton - Origo

Magyar mint idegen nyelv

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 73 helyszínen 167 vizsgázó tett érettségit.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden esetben azonos. Középszinten az írásbeli időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc állt rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlapot kellett megoldani 30 percben, majd 60 perc állt rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra. Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten lehetett használni nyomtatott szótárat, amelyről a vizsgázó gondoskodik (a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem volt használható).

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

Kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak a vizsgák.