Újra 3 hetet kell várni két Pfizer-oltás között

Nyíregyháza, 2021. május 30. Oltáshoz előkészített német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. május 30-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Újra 3 hétre módosul a Pfizer második oltásának ideje - írja a kormány hivatalos tájékoztató oldala a Pfizer-vakcináról.
Vágólapra másolva!

Az oldal azt írja, hogy péntektől ismét 3 hetes különbséggel kell beadni a Pfizer második oltását.

Az ezzel kapcsolatos szakmai protokollt minden, az oltásban részt vevő egészségügyi szolgáltató megkapja - írja az oldal.

Az Operatív Törzs a harmadik hullám kezdetén rendelte el, hogy a Pfizer-vakcinát az akkor aktuális alkalmazási előirat szerinti 21 nap helyett 35 napos különbséggel adják be.

Az volt a cél, hogy az akkor még korlátozott mennyiségben érkező vakcinákból minél előbb minél többen megkapják az első oltásukat.

Miután a tömeges oltási szakasz már véget ért, és vakcinabőség van Magyarországon,

a továbbiakban már nem szükséges ezt a protokollt fenntartani.

Oltáshoz előkészített német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag Forrás: MTI/Balázs Attila

Ezért, akik ezután kapják meg a Pfizer-vakcinából az első oltásukat, ismét 3 hét különbséggel számíthatnak a második oltásra.

Akik már korábban megkapták az első oltásukat, és már időpontot is kaptak a második oltásra, azok számára nincs változás.

A Pfizer-vakcinából heti rendszerességgel érkezik szállítmány, így a www.eeszt.gov.hu online időpontfoglalóban folyamatosan lehet Pfizer-oltást foglalni. Emellett a háziorvosok is kapnak Pfizert, ha ezt az igényüket a megyei oltási munkacsoport felé jelzik. Jelenleg kizárólag ezt a vakcinát lehet alkalmazni a 12-18 éves korosztály oltására.