Minden eddiginél látványosabb tűzijáték jön idén, mutatjuk az előző évek legszebb pillanatait - videók

2019 augusztus 20 tűzijáték
Vágólapra másolva!
Minden eddiginél látványosabban ünnepli Magyarország az államalapítás ünnepét. Igaz, az elmúlt években sem szűkölködtünk az izgalmas pillanatokban - leszámítva a tavalyit, amikor a járványhelyzet nem engedte a rendezvények megtartását. Mutatjuk a legjobb pillanatokat!
Vágólapra másolva!

Tavalyelőtt több mint 700 ezren nézték meg a helyszínről a budapesti tűzijátékot. A résztvevőknek volt miben gyönyörködniük, hiszen a pirotechnikusok 26 ezer látványeffektet terveztek, amihez mintegy 6500 db pirotechnikai elemet kellett bekötni, 55 kilométer hosszú vezetékkel.

Budapest felett piros-fehér-zöld volt az ég Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hivatalos összesítések szerint a leglátványosabb tűzijátékbombákból legalább 3600 darab volt, a legnagyobb kaliberű 200 milliméteres. A látványt színesítette még több mint 2500 darab római gyertya és még mintegy 500 egyéb termék. A látványt a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével tervezték a zenei aláfestés üteméhez hangoltan.

A tűzijátékot a főváros kilenc helyszínről lőtték fel: a Dunán lévő négy uszályról és pontonról, a Kossuth Lajos tér Garibaldi utcai sarok és a Lánchíd közötti szakaszról, a Lánchídról, valamint a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna-szakaszon lévő három uszályról és pontonról, és az Erzsébet hídról.

Csodálatos pillanatoknak lehettek részesei a jelenlévők és a televíziónézők:

Arról nem is beszélve, hogy mintegy 65 ezer érdeklődő kereste fel a Mesterségek Ünnepét, amelyen ezer kézműves mester, négyszáz fellépő, több mint száz látványműhely, népi játszóházak, táncház és folk-kocsma várta a látogatókat 2019-ben.

Csipkevesrést próbálnak ki érdeklődők a 33. Mesterségek Ünnepén a Budavári Palotában a megnyitó napján, 2019. augusztus 17-én Forrás: MTI/Mónus Márton

2018-ban szintén látványosan ünnepelte az ország az alapítását, szemet gyönyörködtető pillanatokban ekkor sem volt hiány. A tűzijátékot körülbelül 250 ezren tekintették meg a helyszínről.

Tűzijáték a Gellért hegyről Fotó: Szabó Gábor - Origo

Videón is vissza lehet nézni a három évvel ezelőtti, parádés tűzijátékot, sőt kifejezetten érdemes:

2017-ben a szervezők a tűzijátékot áthelyezték a Lánchíd és a Margit híd közötti Duna szakaszra, ahol több új látványelemet tudtak bemutatni, és

a Parlament épülete is kiemelt szerepet kapott a látványosságban.

Ünnepi tűzijáték a Duna felett, a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon 2017. augusztus 20-án Forrás: MTI/Kovács Attila

Ebből az évből is mutatunk egy videót, amin vissza lehet nézni a közel félórás látványosságot.

2016-ban az ünnepi tűzijáték 21 ezer látványeffektet tartalmazott. Ebben az évben ezek közül a legnagyobb kaliberű tűzijátékbomba 250 milliméteres és mintegy 12-15 kilogramm tömegű volt.

Tűzijáték a Lánchíd felett 2016. augusztus 20-án, a nemzeti ünnepen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hogy ne csak az emlékeire kelljen hagyatkoznia, erről az évről is mutatunk egy látványos videót.

Az előzetes tervek szerint az idei ünnepségsorozat az eddigieken is túltesz majd. Ugyanis Szent István napja alkalmából minden idők legnagyobb rendezvénysorozata várja a fővárosba látogatókat augusztus 19. és 22. között, amely valamennyi korosztálynak minőségi programokat kínál. Augusztus 20. a hagyományos állami rendezvényekkel indul, az este fő elemeként, 21 órakor pedig kezdetét veszi az Új „Tűz és fények játéka" tűzijáték.

Az augusztus 20-án, pénteken 21 órától kezdődő, 35 perces tűzijáték-bemutatóra nyolcszor annyi rakétát rendeltek, mint 2019-ben, mintegy 40 ezer darabot. A szervezők ígérete szerint ez lesz Európa legnagyobb tűzijátéka, a szakemberek pedig már két hete dolgoznak a látványosságon.

A Hír TV riportja szerint

a 40 ezer pirotechnikai effektet a Duna közepéről 80 bárkáról és pontonról, illetve a Szabadság hídról lövik majd fel, összesen 9800 vetőcsőből.

A tölteteket a Margit hídtól a Petőfi hídig telepítik, a lövedékek működtetéséhez pedig 200 kilométernyi vezetéket fektettek le. A rakétákat egy gombbal indítják majd be, és hogy minden tökéletesen működjön, nagy precizitásra van szükség.

– Minden egyes terméknek század pontosan kell majd az égbe érkeznie, a megfelelő ütemnek jól kell majd látszódnia – mondta a Hír TV-nek Kotasz Gergő, a Nuvu Kft pirotechnikusa. A szakértő azt is elárulta, hogy az idei tűzijátéknak hét felvonása lesz majd, és mindegyik szakasznak meglesz a maga dramaturgiája, színei. A szervezők ígérete szerint a show még a Budapest környéki települések magasabb pontjairól is jól látható lesz.

Emellett az ünnep alatt számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és – tisztelegve az Eucharisztikus Kongresszus előtt – a keresztet is megjelenítik, drónokkal. Ugyancsak eddig nem látott repülőgép-felvonulás is lesz a Duna fölött.

Egyedülálló eseménye lesz augusztus 20-ának, hogy az Oktogon és a Hősök tere között monumentális, guruló díszletekkel, installációkkal és szobrokkal, valamint sztárfellépők részvételével megelevenedik Magyarország alapításának története.

Az idei monumentálisnak ígérkező ünnepségről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.