Ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint a fogyatékosság ügye

ÁDER János; HERCZEGH Anita
Budapest, 2020. szeptember 23. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Down-szindrómás Horváth Júliával játszik a Kézenfogva Alapítvány fogyatékos gyermekek családban maradását vagy örökbe adását támogató szolgáltatását bemutató családlátogatáson a gyerekeket örökbe fogadó Weeber család kőbányai családi házának kertjében 2020. szeptember 23-án. A vendéglátó nevelőszülők hét saját gyermekük mellett három Down-szindrómás gyermeket fogadtak örökbe. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint a fogyatékosság ügye. A magyar kormány olyan társadalomért dolgozik, amelyben fogyatékossággal élő és ép ember egyaránt megtalálja helyét - írja közösségi oldalán Fülöp Attila. A szociális ügyekért felelős államtitkár hozzátette: 2010 óta a kormány célja, hogy a családok helyzetét erősítse, és a gyermeknevelést támogassa. Ezen belül kiemelten kezeli azoknak a helyzetét, akik fogyatékossággal élő gyereket nevelnek. Hozzátette: a kormány célja az is, hogy mindenki, aki szeretne, az tudjon a lehetőségeihez mérten munkát végezni, munkajövedelemből tartsa el magát és családját. Ezt segítették az elmúlt években és az idei évben a megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatási szintjének növelését ösztönző támogatások is. Fülöp Attila kiemelte, hogy a kormány hisz a gondoskodáspolitikában.
Vágólapra másolva!

Az EMMI államtitkára a Facebookon a fogyatékosság világnapján azt írta, hogy a magyar kormány olyan társadalomért dolgozik, amelyben fogyatékossággal élő és ép ember egyaránt megtalálja helyét. Fülöp Attila felhívta a figyelmet arra, hogy

a kormány piaci cégekkel együttműködve nagy hangsúlyt fektet a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának megerősítésére.

Az Érték Vagy! programot azért indították útjára 2020-ban, hogy felhívja a megváltozott munkaképességű, fogyatékos személyek értékeire a társadalom figyelmét. Hozzátette:

2021-ben 50,1 Mrd Ft-tal támogatja a kormány a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált munkáltatókat.

Az államtitkár kiemelte, hogy

2021-től jelentős változás, hogy a rehabilitációs hozzájárulás szempontjából előírt kötelező 5 %-os foglalkoztatási szintbe a megváltozott munkaképességű személyek mellett beszámíthatóak a munkáltatónál alkalmazott, őket segítő mentorok, valamint az oktatásból kikerülő sajátos nevelési igényű fiatalok, és a felsőoktatásból kikerülő fogyatékos hallgatók, korábbi minősítésük alapján, 23 éves korukig.

Ezáltal biztosított egy-egy munkahelyen a mentorok általi közvetlen segítségnyújtás, illetve az intézkedés a fiatalok esetében ösztönzi a tanulmányok befejezését követő mihamarabbi elhelyezkedést.

2021-től a megváltozott munkaképességű személyek a számukra folyósított rehabilitációs és rokkantsági ellátás folyósítása mellett, korlátlanul végezhetnek munkát, megszűnt a minimálbér 150 %-át elérő átlagos havi jövedelemszerzési korlát.

Budapest, 2020. szeptember 23. Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége a Down-szindrómás Horváth Júliával játszik a Kézenfogva Alapítvány fogyatékos gyermekek családban maradását vagy örökbe adását támogató szolgáltatását bemutató családlátogatáson a gyerekeket örökbe fogadó Weeber család kőbányai családi házának kertjében 2020. szeptember 23-án. A vendéglátó nevelőszülők hét saját gyermekük mellett három Down-szindrómás gyermeket fogadtak örökbe. MTI/Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás

2021 szeptemberétől bővült az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerések köre, az ÉRTÉK VAGY! díjjal, mely olyan munkáltatónak, foglalkozási rehabilitációs szolgáltatónak, valamint magánszemélynek adható, aki a megváltozott munkaképességű vagy fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatása érdekében tett tevékenységével kimagasló eredményt ért el, vagy ezen a területen olyan teljesítményt nyújtott, amely a társadalom számára példaértékkel szolgál. A minisztérium a díjakat a 2022. január 27-én, a Bálnában megrendezésre kerülő ÉrtékVagy! Konferencia & Shown adja át. A 2021-ben indított ÉrtékVagy! program célja, hogy egyesítse a gazdasági és szolidáris felelősségvállalást. A megváltozott munkaképességű foglalkoztatás erősítése ugyanis ugyanúgy fontos a nemzetközi cégóriásoknak, az állami szereplőknek, és a magyar családi vállalkozásoknak is. Fülöp Attila kiemelte:

Az intézkedéseknek köszönhetően a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási aránya 2010 óta 18 százalékról 44 százalékra nőtt. Ma mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű honfitársunk dolgozik Magyarországon.

A kormány támogatja a családokat

Az EMMI államtitkára azt is hangsúlyozta, hogy

2010 óta a kormány célja, hogy a családok helyzetét erősítse, és a gyermeknevelést támogassa. Ezen belül kiemelten kezeli azoknak a helyzetét, akik fogyatékossággal élő gyereket nevelnek.

- írta, majd hozzátette:

Fülöp Attila szerint további könnyítést jelent, hogy

nem kell igazolni az egészségromlás tényét, és az sem feltétel, hogy az igénylő szülő vagy annak gyermeke legyen ilyen élethelyzetben.

A támogatásokat folyósító Magyar Államkincstár együttműködik a fogyatékosságügyi érdekvédelmi szervezetekkel a támogatható szükségletek feltérképezése érdekében.

A gyermeket nevelő családok terheit csökkenti, hogy a tartósan beteg, fogyatékos gyermekek esetében a bölcsődében és az óvodában az intézményi gyermekétkeztetés ingyenes, az iskolában pedig 50 százalékos kedvezményre jogosultak.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára (b) látogatást tesz a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény fogyatékkal élőket és pszichiátriai betegeket ellátó otthonában, Tordason 2020. május 19-én. Mellette Inotay György, a Fejér Megyei Gesztenyés Egyesített Szociális Intézmény igazgatója. Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Szintén ingyenes az étkezés a bölcsődében és az óvodában a tartósan beteg, fogyatékos gyermekek egészséges testvérei számára, ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb munkabér nettó összegének 130 százalékát.

Infokommunikációs akadálymentesítés is segíti a fogyatékkal élőket

A márciusban elrendelt veszélyhelyzet alatt felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak a fogyatékos embereket érintő informatikai fejlesztések - emelte ki az államtitkár. Fülöp Attila úgy véli, hogy ilyenek

  • a siketeket segítő Kontakt szolgáltatás fejlesztése, amelyben egy okoseszköz segíti a jelnyelvi tolmácsolást;
  • a vakoknak kifejlesztett Távszem szolgáltatás, amely a mindennapi nehézségek megoldásában támogatja majd a felhasználókat;
  • a mozgáskorlátozottak számára kifejlesztett speciális programok és eszközök,
  • továbbá az autistákat segítő Data, amelynek az életritmus kialakításában van szerepe.

Az Országgyűlés 2020 júliusában elfogadta, hogy a magyar jelnyelvből tett államilag elismert nyelvvizsga a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgának minősül.

Ez az előremutató intézkedés alapvető hatással lehet a jelnyelv megismerésére és használatára a nem hallássérült emberek vonatkozásában is, támogatva ezzel a társadalmi integrációt, és a hosszabb távon a jelnyelvet ismerő szakemberképzést - írta, majd hozzátette: