Így működik a közösségi közlekedés az ünnepek alatt

Így közlekedhetsz szilveszterkor a fővárosban BKK közlekedés szilveszter
Vágólapra másolva!
Az ünnepi időszakban megváltozott menetrenddel közlekednek a helyi és távolsági tömegközlekedési járatok. December 24-én a legtöbb városban délután három és négy óra között indul az utolsó nappali helyi járat. A MÁV és a Volánbusz arra figyelmeztet, hogy karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért arra kérik utasaikat, hogy időben tervezzék meg utazásukat. A Budapesti Közlekedési Központ szintén a megváltozó utasforgalmi igényekhez igazodó közlekedési rendet vezet be. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni az ünnepek alatt.
Vágólapra másolva!

Karácsonykor, majd szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a menetrendváltozásról, áll a szolgáltató közleményében.

Mint írták,

a MÁV-Volán-csoporthoz tartozó közlekedési társaságok – MÁV-START, Volánbusz, MÁV-HÉV – az ünnepekhez igazították a járatok közlekedési rendjét.

A társaság honlapján olvasható részletes tájékoztató szerint a MÁV-START vonatai karácsonykor a következők szerint közlekednek:

  • december 23-án a pénteki napra,
  • december 24-én a szombatra,
  • december 25-én az ünnepnapra,
  • december 26-án a vasárnapra érvényes menetrend szerint.
Az ünnepi időszakban érdemes előre megváltani a jegyeket Forrás: MTI/Beliczay László

A közlekedési társaság arra figyelmeztet, hogy mivel várhatóan sokan kelnek útra vonattal is az ünnepi időszakban, ezért

érdemes elővételben megváltani a menetjegyeket, melyeket online és applikáción keresztül is meg lehet vásárolni, így elkerülve a sorbaállást.

A zsúfoltság elkerülése érdekében pedig a kiemelt, frekventált vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően.

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik.

December 21-én munkanapon és a hét utolsó iskolai előadási napján, 22-én tanítási szünetes munkanapon, 23-án a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján érvényes menetrend szerint indulnak a járatok.

Az elmúlt évekhez hasonlóan december 24-én, szenteste napján a szabadnapi menetrendnek megfelelően indulnak az autóbuszok, egyes járatok azonban nem közlekednek.

December 25-én és 26-án, karácsonykor munkaszüneti nap, illetve a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap beosztása szerint indulnak a buszok, egyes esetekben szintén korlátozásokkal.

A MÁV-START és a Volánbusz járatainak ünnepi menetrendjéről ITT olvashat részletes információkat.

A legtöbb nagyvárosban délután indul az utolsó nappali járat

A helyi közösségi közlekedési járatok szintén megváltozott menetrenddel közlekednek. Nemcsak a Volánbusz helyi járatai, hanem a helyi közlekedési vállalatok busz- és villamosjáratai is az ünnepi utasforgalmi igényekhez igazodva közlekednek.

A legtöbb nagyvárosban délután három és öt óra között indul az utolsó nappali járat, utána éjszakai járatokat lehet igénybe venni.

A helyijáratok menetrendjéről mindenképpen érdemes tájékozódni indulás előtt, hiszen többek között Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Veszprémben, Győrött, Sopronban és Székesfehérváron is kora délután indul az utolsó nappali helyi járat.

Erre hívja fel a figyelmet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) is. A fővárosban a BKK szintén a karácsonyi ünnepi időszakban és szilveszterkor a megváltozó utasforgalmi igényekhez igazodó közlekedési rendet vezet be.

Budapesten a nappali járatok 15 és 16 óra között indulnak utoljára, ezt követően az éjszakai járatokkal lehet utazni Forrás: Facebook/BKK

December 24-én, szenteste a korábbi évekhez hasonlóan

Budapesten a nappali járatok 15 és 16 óra között indulnak utoljára, ezt követően az éjszakai járatokkal lehet utazni,

valamint közlekedik a H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV is.

December 25-én és 26-án a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési renddel közlekednek.

December 27-től, hétfőtől 31-ig, péntekig az iskolaszüneti menetrend lesz érvényben, emellett az utasforgalom változása és a gyengébb közúti forgalom miatt a metróvonalakon, továbbá számos villamos, trolibusz és autóbusz év végi menetrend szerint indul.

December 31-éről január 1-jére virradó, szilveszter éjszaka a várhatóan megnövekedő utasforgalom miatt valamennyi éjszakai autóbuszjárat jelentősen sűrűbben indul, illetve egész éjjel közlekedik az M2-es és az M4-es metró, a 4-es és a 6-os villamos, továbbá minden vonalon egész éjjel közlekedik a HÉV.

Ezen felül hosszabb üzemidővel jár az M1-es metró.

Január 1-jén, szombaton a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi renddel közlekednek.