Eljárás indult egy Békés megyei háziorvos ellen, mert a gyanú szerint bejegyezte a magyar egészségügyi nyilvántartásba, hogy koronavírus elleni védőoltásokat adott egy külföldinek, pedig a férfi Magyarországon sem volt a megjelölt időpontokban. 

A Nemzeti Védelmi Szolgálat kezdeményezésére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya indított eljárást a Békés megyei háziorvos ellen. Az orvos a gyanú szerint az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) információs rendszerbe bejegyezte, hogy 2021 nyarán, három hét különbséggel kétszer is beoltott koronavírus elleni vakcinával egy külföldit. A jordán férfi az egyik budapesti kormányablakban 2022 januárjában kérte, hogy állítsanak ki neki védettségi igazolványt.

Az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyaggal feltöltött fecskendők az egri Markhot Ferenc Kórházban 2021. február 19-énForrás: MTI/Komka Péter

A nyomozás során arra jutottak, hogy ez hazugság,

a férfi nem kapott oltást, sőt, az oltási napokként megjelölt időben Magyarországon sem volt.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a háziorvost az információs rendszerbe a jogosultság keretei megsértésével történő bevitellel elkövetett védettségi igazolással való visszaéléssel gyanúsítja, és vizsgálja a történteket. Nem egyedi eset ez. Tavaly szeptemberben egy szabolcsi háziorvos ellen, decemberben pedig egy budapesti orvosi rendelőben történtek miatt indult nyomozás. Februárban is egy budapesti orvost vettek őrizetbe az asszisztensével együtt, márciusban pedig Jánoshalmán csaptak le egy hamis igazolással üzletelő orvosra.