Miért kezdett el hisztériázni a baloldal legújabb kedvence, Magyar Péter?

magyarpéter
Magyar megdöntené az alkotmányos rendet
Vágólapra másolva!
Magyar Pétert fűti a szereplési vágy, emellett nagyon rosszul viseli a kritikát, a politikai pálya vagy a közéleti szereplés viszont kizárólag azoknak tanácsolt, akik meg tudnak birkózni a rájuk nehezedő nyomással, el tudják fogadni a tőlük eltérő véleményt, és helyén tudják kezelni az őket ért bírálatokat – mondta Boros Bánk Levente az Origónak adott interjúban. A Nézőpont Intézet politikai elemzési igazgatója szerint Magyar Péter néhány hétig érdekes volt a kormányellenes oldalon, új színt vitt az egyenszürke ellenzéki szereplők közé, de hamar jöttek a fent említett konfliktusok.
Vágólapra másolva!

Előkerült a rendőri jelentés, és a hvg birtokába jutott dokumentumból kiderült, hogy Magyar Péter ordenáré módon üvöltözött Varga Judittal, megakadályozta, hogy elhagyja a házat, és azzal fenyegette feleségét, hogy úgysem hisz majd senki neki. Egy klinikai szakpszichológus arról beszélt az Origónak, hogy milyen viselkedése van egy bántalmazó személynek: valójában egy bántalmazó személyiség mindenképpen meg akarja tartani a magabiztos pozícióját, akár erőszakkal is, és különféle módon próbálja manipulálni a bántalmazottat. Ön szerint ez a fajta erőszakos viselkedés kitűnik az exférj megnyilvánulásaiból? Miért próbál meg folyamatosan magyarázkodni?

Magyar Péter elmúlt hetekben folytatott kommunikációjából azt a következtetést vonhatjuk le, hogy konfliktuskereső típus. Nemcsak a kormányt, annak több tagját és a nemzeti oldal holdudvarának több szereplőjét kritizálta, sőt fenyegette a közéletben ritkán tapasztalható módon – ami egy kormányellenes aktivistától még nem is lenne idegen –, hanem a kormányellenes oldal több tagját, újságírókat, közéleti szereplőket is minősített hasonló stílusban. Egy komoly politikai ambíciókkal rendelkező politikusnak viszont alapvetően integratív személyiségnek kell(ene) lennie, hiszen a párt- és közösségépítés, a választók maga mellé állítása csak együttműködésen alapulhat – különösen egy ennyire fragmentált kormányellenes oldalon.

A rendőr azt írta: Magyar "a gépjárművel való közlekedés során veszélyeztette a környezete életét, testi épségét, a rendőri felszólításnak vonakodva vagy egyáltalán nem tett eleget, agresszív, megfélemlítő, fenyegetőző magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat, megbotránkoztatást keltsen”. Kiderülhet a jövőben, hogy Magyarnak akár garázdaság miatt kell felelnie a hatóságok előtt?

Egyelőre csak Magyar Péter verzióját ismerjük a házassága alatt történtekről, sem a másik érintett fél, sem pedig a rendőrség nem szólalt meg az ügyben. Azonban beszédes, hogy Magyar jó előre elkezdett megágyazni a történteknek, hiszen már első posztjai egyikében arról értekezett, hogy mivel fogják őt (hamisan) támadni, majd jöttek az éppen hamisítás alatt álló rendőri jelentésekről szóló állítások, végül mielőtt a HVG, kormánypárti elhajlással egyáltalán nem vádolható újságírója (akit egyébként le is propagandistázott) megjelentethette volna az esetről szóló írását, maga tette közzé saját verzióját, majd terelésképpen kormányellenes támadásba lendült. Minden bizonnyal végül a nyilvánosság számára is ki fog derülni, milyen események – melyeket egyébként saját maga hozott a nyilvánosság elé – is rejtőznek Magyar Péter múltjában. Legkésőbb ekkor fog eldőlni a politikai jövője vagy jövő nélkülisége. Egyben biztosak lehetünk: 

a családon belüli erőszak bármely formájával szemben társadalmi és politikai zéró tolerancia van érvényben hazánkban, így ha ilyenre fény derül, az minden politikusi karrier végét jelenti.

Láthatóan manipulálja a médiában megjelent képeit, és imád szerepelni, szereti, amikor kamerák kereszttüzében bombázzák kérdésekkel. Ebből mire következtethetünk?

Magyar Péter szinte követeli magának a figyelmet, de nehéz újdonságot felfedezni a kommunikációjában. Próbál nagyokat mondani, és erős állításokat tenni, amivel címlapra is kerül, de az elmúlt másfél évtizedben láttunk már hasonló közszereplőket, akikre talán már csak a politikával aktívabban foglalkozók emlékeznek. 

Ki emlékszik már Árok Kornélra, Kónya Péterre és az ő „bohócforradalmukra”, pedig 2011-ben róluk szólt a teljes ellenzéki nyilvánosság?! 

Ezen túl pedig csak a baloldalon már ismert, unalomig ismételt sablonokat lehet tőle hallani, megspékelve néhány giccses szlogennel – összességében nem látom a politikai innovációt.

Mindamellett, hogy fűti a szereplési vágy, nagyon rosszul viseli a kritikát, a politikai pálya vagy a közéleti szereplés viszont kizárólag azoknak tanácsolt, akik meg tudnak birkózni a rájuk nehezedő nyomással, el tudják fogadni a tőlük eltérő véleményt, és helyén tudják kezelni az őket ért bírálatokat. 

 

MagyarPéter
Magyar Péter 
Fotó: Magyar Péter/Facebook 

Különösen szokatlan, komoly politikustól vagy közéleti szereplőtől pedig egyszerűen idegen, hogy a megszokott kommunikációs felületeken (sajtónyilatkozatok, közösségi média-bejegyzések) túl gyakran személyesen fűz barátságtalan hangvételű kommenteket más szereplők róla tett nyilatkozatai alá, vagy 

küld hasonló tartalmú és formájú közvetlen személyes üzeneteket akár az éjszaka kellős közepén is olyanoknak, akik számára nem tetsző nyilatkozatot tettek. 

Gondoljunk bele, mennyire vennék komolyan a választók például a miniszterelnököt (végső soron Magyar Péter is az ő székébe szeretne beleülni), ha azzal töltené az idejét, hogy sértődötten válaszolgat internetes fórumokon a rá nézve negatív véleményekre?

Hatalmas összegbe kerülő tüntetést szervezett Magyar Péter, régi, unalomig ismert baloldali szereplőkkel és persze unalomig ismert baloldali közhelyekkel március 15-én. Csak a rendezvény biztosítása százmilliós összegbe kerülhetett. Miért támogatja hirtelen a baloldal Magyart, és mit remélnek tőle?

Magyar Péter néhány hétig érdekes volt a kormányellenes oldalon, új színt vitt az egyenszürke ellenzéki aktorok közé, de hamar jöttek a fent említett konfliktusok, így mára már az ellenzéki médiumok és holdudvar is minimum megosztottak a megítélésében. Végül a március 15-i beszédével vált nyilvánvalóvá, hogy valójában egy újabb versenytársa jelent meg a balliberális pártoknak, hiszen ugyanazokat mondta és ígérte, amit másoktól is hallottunk már azon az oldalon. 

Magyar Péter Fotó: Teknős Miklós

A baloldali pártok sosem szerettek bele, de ha voltak is olyanok, akik az együttműködést keresték volna vele, legkésőbb a nemzeti ünnep délutánján jöttek rá, hogy az ő politikai lehetőségeikre jelent veszélyt. 

Több kutatás is azt támasztja alá, hogy Magyar Péter szinte kizárólag az ellenzéki szavazóktól remélhet támogatást, így maradt a kormányellenes választók mindenkivel elégedetlen csoportja, akik még talán benne látják az új kormánybuktató jelöltet. Ha rá nézve mégis terhelő eseményekre derülne fény a múltból, ha a nyilvánosság előtt hátrányára tovább árnyalódik személyisége, vagy kiderül, hogy hangzatos vádjai és ígéretei nem többek egy-egy léggömbnél, úgy lehet, az elmúlt harminc év talán legrövidebb politikai karrierjének vagyunk szemtanúi.

Minden támogatásomat felajánlom!üzente szombat esti Facebook-bejegyzésében Márki-Zay Péter Magyar Péternek. A baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje Márki-Zay Péter volt miniszterelnök-jelölt ismét megerősítette, hogy kész minden támogatást megadni Magyar Péternek. A Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) vezetője annak a lehetőségét is felvetette, hogy pártja listavezetőnek nevezze ki a jogászt az európai parlamenti választásokra. Ön lát erre esélyt?

Első megnyilvánulásai alapján azt kellene gondolnunk, hogy Magyar Péter nem kíván együttműködni senkivel az ellenzéki oldalon, ahogy azt is látjuk, szinte több ellenségre tett már ott szert, mint barátra. 

Saját állítása szerint éppen pártalapításon dolgozik, de olyan új párt bejegyzésére, amely egyáltalán elindulhat a nyári választásokon már jogi értelemben sem kerülhet sor. 

Végső kétségbeesésében, akár azért, mert nem sikerül már egy létező pártot elfoglalnia, akár pedig azért, mert végül mindenki elfordul tőle, még Márki-Zay Péterrel is összebútorozhat, hiszen ő is egy egyszemélyes pártot képviselő, magánzó ellenzéki politikus. De létezik még néhány hasonló pártocska, mozgalom vagy politikus, akikkel ugyanilyen eséllyel foghat össze, ha más kiutat nem lát.

Magyar mit remél attól, amit most csinál? Voltak olyan sajtóhírek, amelyek szerint tényleg politikus akar lenni.

A személyes motivációt nehéz megfejteni, mindenki csak találgat. Lehet mögötte személyes bosszú vagy maga az az élethelyzet, amiben az év elejére találta magát. Mindenesetre az eddigi megnyilatkozásai szerint kormányt akar buktatni, és a helyére kerülni, hiszen március 15-én tulajdonképpen kormányprogramot hirdetett. Láttunk, és látunk még ilyet a balliberális oldalon.

Magyar Péter az ATV-ben kedd reggel elmondta, hogy Bárándy Péter, egy baloldali politikusügyvéd lett az ügyvédje. Bárándy Péter egyébként 2002–2004 között volt igazságügyi miniszter, az MSZP-SZDSZ kormányzása alatt. Mit jelez ez a választás Magyar jövőbeni céljairól, és a baloldallal való kapcsolatáról?

Magyar Péter minden hidat felégetett maga mögött, így a nemzeti oldalra nincs visszaútja. Létezik még politikusok, médiamunkások egy szűk csoportja, akik korábban álltak át a másik oldalra, bennük még szövetségesre lelhet. Látva eddigi teljesítményüket, nem hiszem, hogy komoly politikai jövő rejtőzne bennük, így Magyar Péterrel legfeljebb csak eggyel többen lennének. 

Így számára kizárásos alapon marad a hagyományos baloldali közeg, amely szereti, használja, de valójában sosem fogadja be a jobboldal árulóit. 

Ez olyan, mint a kommunista egypártrendszer kiépítésének hajnala: aktívan támogatnak bárkit, aki hozzásegíti őket az adott rendszer legyőzéséhez, de végül leszalámizzák őket. Viszont Magyar Péter már felkeltette a kormány külföldi ellenlábasainak is a figyelmét, akik eddig mindig rossz lóra tettek, amikor abban reménykedtek, hogy az aktuális támogatottjuk fogja végre legyőzni Orbán Viktort. Nem lennék meglepve, ha most éppen rá tennék a tétjeiket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK