Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Így hálózzák be Magyar Pétert és a Tisza Pártot az ország egyik legnagyobb csalássorozatának a résztvevői

magyarpéter
Magyar Péter mellett ott van barátnője, Vogel Evelin, és annak anyja, a fegyházból nemrégiben kiszabadult Sájer Mária Judit.
Vágólapra másolva!
Eltűnt milliárdok, alvilági módszerek és fenyegetések, több mint ezer, magára hagyott károsult, elítélt bűnözők - ez jellemzi azt a csalássorozatot, amelynek a hullámai lassan maga alá temetik a Magyar Péter fémjelezte Tisza Pártot is. Az egész országot behálózó, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb piramisjátékában ugyanis a párt két kulcsfontosságú emberének a neve is felbukkant. A Quaestor- és a Buda-Cash-botrányhoz mérhető bűnügy kirobbanása láthatóan váratlanul érte a baloldali figurát, ám kérdés, ő mit tudhatott az ügyben hosszú évekre ítélt gazdasági vezetőjének és bizalmasának, illetve pártja alapítójának botrányban betöltött szerepéről - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Néhány héttel ezelőtt robbant a hír, hogy a magát a korrupcióellenes harcosként bemutató, a közélet megtisztulását hirdető Magyar Péter egyik legközvetlenebb bizalmasáról, gazdasági vezetőjéről, Sájer Máriáról kiderült, hogy egy 1200 embert megkárosító csalássorozatban való részvételéért több év szabadságvesztésre ítélte a bíróság - írja a Magyar Nemzet.

sajermariajudit, Sájer Mária Judit
Sájer Mária 
Fotó: Metropol

Eltűnt milliárdok, megszámlálhatatlan károsult

A Buda-Cash- és a Quaestor-botrányhoz hasonlító piramisjáték szálai egészen a 2010-es évekig és egy, a celebvilágban is jól ismert nagykátai ikerpárig nyúlnak vissza. F. Attila és testvére, F. László, illetve az általuk létrehozott, Sájer Máriát is a soraikban tudó bűnszervezet megszámlálhatatlan embert vert át.

Az ikerpár nyolcmilliárd forintot szedett össze jó befektetést ígérve, de alig 1,5 milliárdot fizettek vissza tőke vagy kamat formájában a megtévesztett embereknek. A hálózat 10-30 százalékos kamatokkal csábította a befektetőket, amit csak csak néhány embernek fizettek ki. Az eltűnt milliárdok nyomára azóta sem bukkant a hatóság.

A pénz többnyire nylonzacskókban, többek között benzinkutaknál, a BankCenter előtt, vagy épp plázák parkolójában került átadásra, mindezt a kispolgárok és kisnyugdíjasok kárára. 

Alvilági pénzeket is forgattak

Az átvert emberek között számos celeb is volt, de az ügy irataiból az is kiderül, hogy egy ismert magyar milliárdos testvére is áldozatul esett a csalásnak. Megjegyzendő, hogy a bűnbanda alvilági pénzekkel is üzletelt, vezetői a magyar éjszakai élet néhány ismert alakjától is jelentős összegeket vettek fel, ám később a százmilliót is meghaladó pénzekkel nem tudtak a kért időben elszámolni. Emiatt, úgy tudja a lap, komoly fenyegetések is érték a bűnbanda vezetőjét, de a „félreértést“ végül sikerült tisztáznia.

Magyar bizalmasa több száz milliós kárt okozott

Az ügyről elsőként író Metropol arról is lerántotta a leplet, hogy Sájer Mária Vogel Evelinnek, Magyar élettársának az édesanyja, akit a baloldal messiása sok nyilvános szereplésére magával visz. 

magyarpéter, vogelevelin, sajermaria
 Magyar Péter, Vogel Evelin és a fegyházból nemrég szabadult Sájer Mária, a titkárságvezető és gazdasági vezető
Fotó: Metropol

Sájer Mária ugyanis a legszűkebb stábba tartozik. Ő kezeli a számlákat, fizeti a beszállítókat, a színpadi technikát, a testőröket, irányítja, kezeli a hirtelen százmilliókkal felduzzasztott Magyar-közösség pénzügyeit. A színpadra lépés előtt jellemzően vele vált szót utoljára Magyar Péter – emelte ki a Metropol.

Magyar Péter gazdasági vezetője a bűnözői tevékenysége alatt azt hazudta a károsultaknak, hogy a médiába, filmgyártásba fekteti be a pénzt, így fizet majd magasabb hozamot. A bírósági ítélet kimondta, hogy egy károsultra vetítve ő okozta a legnagyobb kárt, miután 108 milliót csalt ki egyetlen embertől. Volt, akit rábeszélt arra, adja el a lakását, hogy a pénzt majd „megforgathassa” – írta korábban a lap. 

A Magyar Nemzet a bírósági iratok alapján azt is megírta, hogy Sájer Mária a jogerős ítélet szerint összesen 350 millió forintos kárt okozott. 

Sájer Mária vitte tovább a bizniszt

Fontos megemlíteni, hogy amikor már összeomlóban volt a piramisjáték-hálózat, a bűnbanda vezetője le volt tartóztatva, a vele végig szoros kapcsolatban álló Sájer Mária ennek ellenére tovább folytatta a zavaros ügyleteket és több sértettet is rábeszélt a „befektetésekre“. Az ügyben egyébként már jogerős döntés született, a csalási botrány kiagyalóját tizenegy évre ítélték; igaz, F. Attila jövőre szabadulhat a rácsok mögül. Magyar Péter bizalmasa, egyben élettársa édesanyja már egy ideje szabadlábon van, de korábban ő is több évet ült börtönben.

A bűnszervezet vezetőinek gátlástalanságát mutatja, hogy azért, hogy minél több embert ki tudjanak semmizni, jó közéleti kapcsolataikra is hivatkoztak. Többek között megemlítették egy ismert, befolyásos politikus nevét is, akivel természetesen semmilyen kapcsolatban nem álltak. Sőt, az illető politikus jelzett is a hatóságoknak, hogy visszaéltek a nevével.

A Tisza Párt alapítója is belekeveredett a botrányba

Még le sem csillapodott a Magyar Péter bizalmi emberét, élettársa édesanyját körüllengő botrány, máris újabb bomba robbant: kiderült, hogy az ügynökmúlttal is terhelt, Sájer Máriát is ismerő Deák Boldizsár, a Tisza Párt alapítója is belekeveredett a milliárdos csalássorozatba. A bírósági iratokból kiderül, hogy a bűncselekmény-sorozatban Deák Boldizsár neve is felbukkant. Mivel a férfi az ügy több szereplőjével is kapcsolatban állt, így nyilván többet tudhatott a csalássorozatról, mint egy átlagember; igaz, a perben mint sértett csak tanúként szerepelt.

Deák Boldizsárnak a vádlottak padján lett volna a helye?

Az az általa indított polgári per anyagából azonban nyilvánvalóvá válik, hogy a férfi az ingatlanjával vett részt a bűnbanda által felügyelt „befektetésekben“. Mint az iratokban szerepel, Deák kapcsolatba került a bűnszervezet vezetőjével is, aki a jelzálogjog bejegyzése fejében tíz hónapon keresztül havi két-két és fél millió forintot ígért neki, amit aztán nem fizetett ki. A férfi tehát papíron károsultja a csalássorozatnak. Az azonban fontos kérdéseket vet fel, mégis mi oka volt a dörzsölt üzletembernek arra, hogy egy ilyen kockázatos bizniszben részt vegyen, még akkor is, ha kimagasló befektetési lehetőséget látott a csalássorozat szereplőinek ajánlatában. Erre az egyértelmű válasz az, hogy semmilyen, kivéve akkor, ha Deák bennfentesebb információkkal is rendelkezett a piramisjátékról.

Ezt a nyomozóhatóság nem tudta igazolni, az mindenesetre általánosságban elmondható, hogy az ehhez hasonló piramisjátékoknál, miután lelepleződik a csalás, az érintettek nagy része úgy próbálja beállítani a saját szerepét, hogy ők csupán károsultjai, nem pedig elkövetői a bűncselekménynek. Kiváló példa erre a szocialista kormányzat alatt 2003-ban kirobbant Kulcsár-ügy, amellyel kapcsolatban több védőügyvéd is úgy nyilatkozott, hogy nem egy „károsultnak“ inkább a vádlottak padján lenne a helye.

Mindketten kapcsolatban voltak a bűnszervezet vezetőjével

Összességében fontos leszögezni, hogy mind Sájer Mária, mind a hivatalosan csak tanú Deák Boldizsár is kapcsolatban állt a bűnbanda vezetőjével, F. Attilával. Sőt, a médiában olyan találgatások is felvetődtek, hogy Sájer Mária volt az, aki javasolta Magyar Péternek a Deák Boldizsár által alapított Tisza Pártot, amit azért hozhattak létre, hogy a milliárdos bűncselekményből szerzett vagyont „elrejthessék“. Nos, a szereplők hallgatásba burkolóztak, erre vonatkozó bizonyíték pedig valóban nem került eddig elő, az ugyanakkor kijelenthető, hogy a szereplők közti kapcsolat letagadhatatlan.

Magyar okkal hallgat, az iratok őt cáfolnák meg

Mindezek mellett még egy fontos dolgot érdemes felvetni: mit tudhatott Magyar Péter a két kulcsemberének szerepéről a milliárdos piramisjátékban? Nehéz ugyanis elképzelni, hogy Vogel Evelin akkor sem beszélt édesanyja múltjáról Magyarnak, amikor a férfi kilépett a fényre és politikai pályára lépett. Magyar Péter eddigi, ezzel kapcsolatos megnyilvánulásaiból nem sok minden derül ki azon kívül, hogy mindent hazugságnak nevez.

A konkrétumokba persze egyszer sem mert belemenni, nem kérdés, miért: a bírósági iratok őt cáfolnák meg.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről