Lapít és hallgat az antiszemita Jobbik-elnök, Gyöngyösi Márton legújabb gyalázatos botrányáról

David Pressman, Gyöngyösi Márton
Vágólapra másolva!
Hatalmas botrányt okozott ismét Gyöngyösi Márton azzal, hogy antiszemita kijelentést tett Orbán Viktor kormányfőről. A Jobbik elnöke egy belső levelezésben cionista bérencnek nevezte a kormányfőt. David Pressman budapesti amerikai nagykövet, aki korábban egy szédervacsorára hívta Gyöngyösit, nem kívánta kommentálni az antiszemita megjegyzést. A Jobbik szövetségesei, a baloldali pártok összevissza beszélnek, míg Gyöngyösi sem nyilatkozott erről a botrányról. A magyarországi zsidó felekezetek vezetői elítélték a baloldali pártszövetséggel szövetséges párt vezetőjének megjegyzését. 
Vágólapra másolva!

Hiába próbálja bizonygatni évek óta „néppártosodását", ismét bebizonyította a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton, hogy megrögzött antiszemita: a portálunkhoz eljutott 2020-as belső levelezésben Gyöngyösi ugyanis súlyosan zsidóellenes kijelentéseket tett, Orbán Viktor miniszterelnököt támadva. A Jobbik elnöke ugyanis változatlanul a régi idők otromba antiszemitizmusát mutatja. Az e-mail-váltás 2020. január 9-én, Gyöngyösi Márton európai parlamenti képviselő, jelenlegi pártelnök, akkori elnökhelyettes, illetve Stummer János akkori Jobbik-alelnök, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának egykori elnöke között zajlott. Stummer egyébként jelenleg már a határon túli magyar jelöltek ellen kampányoló Momentum tagja.

Gyöngyösi Márton ugyanolyan antiszemita maradt, amilyen korábban volt Forrás: twitter

A Jobbik vezérkara azt vitatta meg, hogy milyen álláspontot alakítsanak ki „az iráni helyzettel kapcsolatban" megfogalmazott közleményükben. Az aktualitást az adta, hogy az Egyesült Államok likvidálta az iráni kémfőnököt, a terrortámadásokért felelős Kászim Szulejmánit. Gyöngyösi Márton a készülő közlemény szövegéhez fűzött észrevételei egyikeként szó szerint a következőket írta Stummernek:

A botrányos mondatot azok után írta le Gyöngyösi, hogy számtalanszor nyilatkoztak arról, hogy ők már nem antiszemiták, arra hivatkozva, hogy már megváltozott az álláspontjuk. A 2020. januári elektronikus levélből idézett mondat azonban romba dönti a Jobbik vezetőinek, legfőképp a párt elnökének a szavahihetőségét, amikor az antiszemitizmus elítéléséről beszél.

Listázta volna a zsidókat Gyöngyösi

Hiába magyarázkodott azóta Gyöngyösi Márton, a fentiekből az derül ki, hogy nem csupán egy átgondolatlan, rosszul sikerült felszólalás volt, hanem az antiszemita meggyőződéséből fakadó politikai programpontnak tekinthető, éppen úgy, mint amikor 2012-ben a magyar parlamentben a zsidó képviselők listázását követelte.

Akkor azt mondta, ideje lenne listát készíteni arról, hogy az itt élők között, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban, hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.

Ezt követően is több alkalommal tett kifejezetten zsidógyűlölő, antiszemita kijelentéseket Gyöngyösi Márton. Az egyik ilyen a Jobbik lakossági fórumán történt, ahol a jelenlegi pártelnök arról beszélt, hogy minden izraeli állampolgár nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

fogalmazott Gyöngyösi.

Gyöngyösi maradt ugyanaz az antiszemita, aki volt

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány főtitkára a Mandinernek például azt mondta, ilyen kijelentések az elkövetőikkel együtt a politikai közélet szemétdombjára valók.

Gyöngyösi mondataira reagált Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője is, aki úgy fogalmazott: a most nyilvánosságra került levelezésből úgy tűnik, hogy valójában Gyöngyösi Márton a szóban forgó „fogoly".

– jelentette ki Köves Slomó, aki szerint a 2012-es elhíresült parlamenti beszéde óta, amelyben a magyar zsidókat nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte, Gyöngyösi politikai nézetei 180 fokot fordultak, kivéve az antiszemitizmusát.

Még egy újabb bizonyíték a Jobbik valódi természetére - mondta Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete arra reagálva, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke súlyos antiszemita kijelentést tett.

Itt van Pressman válasza Gyöngyösi antiszemita kijelentésére

David Pressman, Joe Biden embere nem kívánta kommentálni Gyöngyösi Márton azon kijelentését, miszerint Orbán Viktor kormányfő egy cionista bérenc. Az amerikai diplomata hallgatása annak fényében meglepő, hogy korábban szédervacsorára hívta a Jobbik-elnököt.

Az alábbi kérdésekben szerettük volna megtudni az amerikai nagykövetség álláspontját:

  • Mit gondolnak Gyöngyösi Márton ezen bejegyzéséről?
  • A fenti kijelentés fényében Önök szerint mennyiben tekinthető hitelesnek a Jobbik mérséklődése?
  • Mit gondolnak arról, hogy a baloldali pártok továbbra is szorosan együttműködnek a Jobbikkal?
  • Mindennek fényében jó döntés volt Önök szerint, hogy korábban Gyöngyösi Mártont meghívták egy szédervacsorára az amerikai nagykövetségre?

A nagykövetség azonban nem fejtette ki véleményét.

David Pressman nem kommentálta egykori vacsoravendége antiszemita kijelentését Forrás: Origo

Összevissza beszél a baloldal

A baloldali pártok eltérőképpen nyilatkoztak Gyöngyösi Márton újabb antiszemita botrányáról.

Csárdi Antal úgy reagált Gyöngyösi Márton kiszivárgott kijelentésére, hogy épületes marhaság. Az LMP országgyűlési képviselője szerint, ha valós a megszellőztetett belső levelezés tartalma, akkor az tisztán antiszemita tartalmú e-mail volt.

A DK-s Arató Gergely pedig Gyöngyösi Márton korábbi antiszemita kijelentéseire reagálva azt mondta, hogy akkor is felháborítónak tartotta, és ma is annak tartja azokat. A szocialista Hiller István ugyanakkor egész egyszerűen hülyeségnek és ostobaságnak titulálta, hogy ilyen kijelentést tett a Jobbik elnöke.

Gyöngyösi Márton és az általa vezetett párt természetesen mélyen hallgat az antiszemita botrányról. Egy baloldali propagandalap idézett Gyöngyösitől egy nyilatkozatot szerda este, de abban egy szót sem beszélt az antiszemita botrányáról a Jobbik elnöke.