Elképesztő Magyarországról beszéltek az EP-ben

Vágólapra másolva!
A magyarországi helyzetet vitatta meg csütörtökön az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottsága. Az Európai Bizottság illetékes főigazgatója beszámolt az aggodalmairól, és gondos vizsgálatot sürgetett, EP-képviselők pedig kritikák özönét zúdították a magyar törvényekre. A Fidesz EP-képviselője a szocialistákra mutogatva védte a kormányt, és azt mondta, az EU nem érti a háttérben lévő összefüggéseket.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés
16:30
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Egy hetet adott a gondolkodásra az EU a kormánynak

Aggodalmakat fogalmazott meg több magyar jogszabály miatt az Európai Bizottság több biztosa is. Decemberben José Manuel Barroso bizottsági elnök, továbbá Viviane Reding igazságügyi, Neelie Kroes médiaügyi, illetve Olli Rehn gazdasági-pénzügyi kérdésekben illetékes bizottsági alelnök aggodalmai miatt  jelenleg a jegybank függetlenségét, a bírók idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal függetlenségét is vizsgálják.

Az Európai Bizottság e jogi elemzés alapján dönt majd a jövő heti ülésén, január 17-én arról, hogy Magyarország megsértette-e az uniós alapszerződés egyes rendelkezéseit.

16:45
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Megérkezik Françoise Le Bail

Az Európai Bizottság jogérvényesülési főigazgatója beszámolója után kezdődik a vita.

16:56
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Morvai közbeszól

Morvai Krisztina Le Bail asszony felszólalása előtt közli, hogy egy független, magyar emberi jogi jogász is a teremben ül.

16:57
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Az ügyészek és bírák nyugdíjazása a téma

A jogérvényesülési főigazgató ismerteti a bírákról és az ügyészekről nyugdíjazásáról szóló új törvényt, amely 70-ről 62-re csökkenti a bírák nyugdíjkorhatárát. A főigazgató szerint ez ellenkezik az egyenlő bánásmód irányelvével, és súlyosbítja a helyzetet, hogy a kormány azon gondolkozik, hogy 62-ről 65 évre emeli a nyugdíjkorhatárt.

17:00
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Göncz Kinga felajánlja a mikrofonját

Elromlott Le Bail asszony mikrofonja, ezért Göncz Kinga felajánlotta a mikrofonját, hogy folytatódhasson az előadás.

17:02
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Baka mandátuma is téma

Baka András, a korábbi Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének mandátumának megszűnésével folytatja az aggályokat a főigazgató. Ez felveti az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdését. Le Bail szerint ez sérti az uniós jogot, szerinte ez egy rendszerfontosságú kérdés.

17:06
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Az ombudsmani függetlenség miatt is aggódnak

Az új adatvédelmi törvény a következő kifogás. A főigazgató szerint felmerül annak a gyanúja, hogy az adatvédelmi hatóság elnöke független-e, ha a miniszterelnök leválthatja.

17:08
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Kötelezettségszegési eljárás is jöhet

Az Európai Bizottság (EB) minden előjogával élni fog, beleértve a kötelezettségszegési eljárást is - jelentette ki Françoise Le Bail. Az EB egy alapos jogi elemzés után, január 17-ig fog dönteni erről.

17:10
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Szűzbeszédet mond egy néppárti képviselő

Eljárásjogi szempontból kell megvizsgálni a magyar törvényeket - mondta a luxembourgi Frank Engel, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnökségi tagja, aki mint megjegyezte, most először mond beszédet ebben a bizottságban. Engel megemlíti az egyházügyi törvényt és a jegybanktörvényt is, de hozzáteszi, hogy ezt nem vizsgálják, mert nem ennek a bizottságnak az illetékességi körébe tartozik.

17:15
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

"Nincs ok hisztériára"

Frank Engel képviselő szerint meg kell várni a bizottság elemzését és meg kell nézni, hogy a magyar hatóságok meghallgatják-e az Európai Bizottság ajánlásait. Szerinte a magyar hatóságok komolyan veszik a bizottság ajánlásait, és emiatt felesleges a hisztéria az Európai Parlamentben.

17:17
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Göncz Kinga kérdez

Milyen lépéseket vár el Magyarországtól az Európai Bizottság? - tette fel a kérdést Le Bail asszonynak Göncz Kinga szocialista európai parlamenti képviselő. Göncz Kinga arra is kíváncsi, hogy a bizottság kielégítőnek találta-e a kormány 19 oldalas indoklását, mert szerinte a demokratikus intézményeket éri támadás a közelmúltban elfogadott törvényekkel.

17:23
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

"Elvesztünk a részletekben"

A Zöldek képviselőcsoportjának tagja szerint az Európai Parlament elveszett a részletekben. Rui Tavares portugál képviselő szerint a petíciókból látszik, hogy az állampolgárok azt várják, hogy az Európai Parlament lépjen fel az alapjogokért. "Nem szabad hagyni, hogy egy ország visszacsússzon a diktatúrába" - mondta a képviselő, aki azt a kérdést is feltette, hogy mit tenne az EU, ha egy tagjelölt országban lennének olyan törvények, mint amelyeket most Magyarországon elfogadtak.

17:31
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Az időbeosztásról vitáznak

Az egyik független képviselő az időbeosztás miatt reklamált, szerinte a nagy frakciók több időt kapnak, mint a független képviselők.

17:35
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Jön a második forduló

Gál Kinga, az ülést vezető elnök sürgeti, hogy a képviselők tartsák be a megszabott időkorlátot.

17:37
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

"Mellélőttünk"

Birgit Sippel, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének német képviselője szerint senki nem beszél arról a pénzügyi válság miatt, hogy elolszlik a bizalom az európai intézményekkel szemben. "Mellélőttünk" - mondta a képviselő, aki szerint az EU lényege a közös fellépés a demokratikus értékek mellett.
17:40
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Magyarország csak rávilágít a problémára

Nem Magyarország a probléma, hanem csak rávilágít arra - mondta a liberális frakció képviselője, aki szerint az ország törvényei miatt a súlyos jogsértés kockázata állhat fenn.

17:43
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

"A föld alá kényszerülnek a melegek"

A liberális frakció képviselője felháborodott az egyházügyi törvény mellett azon is, hogy a magyar alkotmányban szerepel az, hogy házasságot csak férfi és nő köthet. A képviselő szerint föld alá kényszerülnek a melegek Magyarországon.

17:53
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

"Üres választ kaptunk"

Sonia Alfano, a liberális frakció képviselője is az egyházi törvényt és a médiatörvényt is megemlíti, de a bírákról szóló törvényről szerinte a magyar kormány üres válaszokat adott. "Egy bíró nem lehet rugalmas, pont az a feladata, hogy ne legyen" - mondta a képviselő a bírák nyugdíjazásáról szóló törvényről.

17:54
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Morvai rendőri brutalitásról beszél

Morvai Krisztina a 2006-os rendőri intézkedésekhez tér vissza, szerinte ugyanis akkor brutálisan megsértették az emberi jogokat. Morvai később közli, hogy inkább olvas, hogy ne ragadja el a szenvedély. A független képviselő szerint senki nem sértheti meg a magyar állam önrendelkezési jogát. Szerinte ennek kell a vita keretének lennie. Morvai szerint az az emberi jogi válság, amelyeket az EU és az Egyesült Államok kritizál, hanem az, hogy diplomások 1-2 eurós órabérért dolgoznak.

17:59
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Megszakítják Morvai beszédét

Gál Kinga elnök megszakítja Morvai Krisztina beszédét, mert lejárt az ideje. Morvai azt mondta, másképp fogja publikálni felszólalását.

18:02
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Ez egy normális kötelezettségszegési eljárás

Az európai jog és az alapjogi charta kell, hogy irányadó legyen a Magyarországgal szembeni eljárás esetében Axel Voss szerint. A néppárti képviselő szerint ez egy normális kötelezettségszegési eljárás, ami most az országgal szemben folyik.

18:04
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

"Ez borzalmas, felháborító"

Louis Michell liberális képviselő szerint vannak, akik banalizálják azt, ami Magyarországon történik, szerinte az EP feladata, hogy reagáljon erre. "Ami most Magyarországon történik, elképesztő, az EU a toleranciáról szól, a nacionalizmus ellen van" - mondta a képviselő. Szerinte nem szabad elfogadni azt, amit a magyar kormány tesz.

18:20
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Szájer visszautasítja a fasisztázást

"A fasiszta vagy kommunista módszer meghatározása számomra az, amikor folyosói pletykák alapján hoz döntést valaki a tények ismerete helyett" - mondta az ülésen Szájer József. A Fidesz EP-képviselője visszautasította, hogy a magyarországi eseményeket fasisztának bélyegezzék, ez szerinte elfogadhatatlan. Azt kérte a szakbizottságtól, hogy mielőtt ítéletet hoznak, vizzgálják meg a magyarországi helyzetet alaposan.

18:27
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Szájer: az ország romokban hevert

Szájer szerint az új alkotmányt sokan bírálták, mert mindössze 9 hónap alatt készült el, noha az EU szerződései néha már néhány hét alatt megszületnek. A gyors törvénykezést azzal védte, hogy az ország a szocialista kormányzás után szerinte "romokban hevert". A képviselő szerint ezért volt szükség arra a rengeteg törvényre, amit a Fidesz-kormány hozott.

18:31
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Szájer: Az EP nem lát az összefüggések mögé

Szájer közölte, hogy az Európai Parlamentnek megvan a joga, hogy eljárást kezdeményezzen Magyarország ellen, de szerinte az EP-képviselők nem biztos, hogy mögé látnak a magyar törvények összefüggéseinek, ráadásul a törvények 90 százaléka még le sincs fordítva magyarról angolra.

18:33
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Személyeskedés egy belga képviselővel

Szájer felszólalása végén személyes támadást intézett Louis Michel belga liberális képviselő ellen, akitől azt kérdezte: ha még a felszólalás időkeretét sem tudja betartani, milyen jogon bírálja Magyarországot? Michel válaszában közölte, hogy neki képviselőként joga  van fellépni a szóban forgó események ellen.

18:35
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Jövő héten dönt a bizottság Magyarországról

Francoise Le Bail, az Európai Bizottság jogérvényesülési főigazgatója a felszólalások után összegezte, hogy milyen jogalappal rendelkezik az EP, amikor a magyar jogszabályokat vizsgálja. A főigazgató felsorolta az EU-s jogszabályokat, amelyekkel a vizsgált magyar törvényeknek összhangban kell, hogy legyenek. Le Bail közölte, hogy az Európai Bizottság a jövő héten dönt arról, kezdeményez-e jogsértési eljárást Magyarország ellen.

18:40
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Lezárták a Magyarországról szóló vitát

La Bail felszólalása után lezárták a Magyarországról szóló napirendi pontot, és a bizottság más uniós kérdések tárgyalásával folytatja munkáját. Élő közvetítésünket itt befejezzük.

19:00
január 12, 2012
Vágólapra másolva!

Összefoglaló

Több szocialista, liberális és zöld EP-képviselőtől is komoly kritikát kapott a magyar kormány az Európai Parlament állampolgári jogokkal foglalkozó szakbizottságának csütörtöki ülésén. A bizottság többek között azt vitatta meg, hogy nem sértik-e az uniós jogszabályokat a jegybank függetlenségét, a bírók idő előtti nyugdíjazását és az adatvédelmi hivatal függetlenségét érintő új magyar törvények.

Bár a bizottságnak csak erre a három témára terjedt ki a hatásköre, a felszólaló EP-képviselők a melegek házasságának tiltását és az új egyházügyi törvényt is felemlegették. "Nem szabad hagyni, hogy egy ország visszacsússzon a diktatúrába" - mondta egy portugál zöld képviselő, egy liberális belga politikus pedig azt mondta, "ami most Magyarországon történik, elképesztő".  Egy luxemburgi néppárti EP-képviselő viszont azzal védte a magyar kormányt, hogy szerinte a magyar hatóságok komolyan veszik az Európai Bizottság ajánlásait, és felesleges a hisztéria az EP-ben.

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője azzal védekezett, hogy a Fidesz egy "romokban heverő" országot örökölt a szocialistáktól, amelyet új törvények tömkelegével kellett talpra állítani. Felemlegette, hogy miközben a magyar kormányt a túl gyors törvényalkotás miatt kritizálják, az EP-n néha ennél is gyorsabban mennek át jogszabályok. A magyar képviselő nem vitatta, hogy az EP vizsgálhatja a törvényeket, de szerinte a külföldi képviselők nem fogják átlátni a magyar jogszabályok mögötti összefüggéseket.

Françoise Le Bail, az Európai Bizottság jogérvényesülési főigazgatója közölte, hogy az Európai Bizottság (EB) minden jogával élni fog a vizsgálat során, és a jövő héten dönt Magyarország sorsáról. Ha úgy ítélik meg, kötelezettségszegési eljárást is indíthatnak az ország ellen.