Zavarba hozták Németh Lászlónét a Parlamentben - közvetítés percről percre

2012.03.19., 13:23

Kétnapos ülést kezdett hétfőn a parlament, szó lesz a tengerészek képzéséről és szavaznak az árfolyamrögzítés részleteiről is. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter nagy napja a hétfő, háromszor el kellett mondania, hol volt az elmúlt hetekben, és hosszan kérdezték az oligarchákról, a Középről és Nyerges Attiláról is. Kövesse a parlament ülését percről percre az [origo]-n!

16.31 |

Délután döntenek az árfolyamrögzítésről

Véget értek a kérdések, a parlament rövid szünet után döntéshozatallal folyatatja munkáját. Élő közvetítésünk ezzel véget ért. Délután dönt a parlament az árfolyamrögzítésről, erről és a további eseményekről későbbi cikkeinkben beszámolunk.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.26 |

Szemtelenkedik az MSZP

A Nemzeti Alaptantervről kérdezi a nemzeti fejlesztési minisztériumot az MSZP-s Sós Tamás, aki szerint a kormány meg akarja szabni, hogy mi legyen a tananyag az iskolákban, és nem hagynak szabadságot a tanároknak. Halász János államtitkár szerint a kérdés a "szemtelenséget sem nélkülöz", a kormány pedig még Hiller István véleményére is kíváncsi a NAT-tal kapcsolatban.

16.23 |

Csak ne kelljen többet utazni

A járások kialakításáról és Budapest átszervezéséről kérdez Pál Tibor, aki attól tart, hogy ha elveszik a feladatokat, semmi nem marad az önkormányzatoknak.

Az ügyfelek szempontja a legfontosabb - válaszolta a kérdésre Szabó Erika államtitkár, aki szerint az a kérdés, hogy többet kell-e utazniuk az embereknek, vagy sem. Szerinte nem kell aggódni, az önkormányzatoktól nem vesznek el feladatokat, a járások és kormányhivatalok államigazgatási feladatokat látnak el.

16.18 |

A szocialisták miatt van ez is

Kontrát Károly szerint a felvetett problémát a belügyminisztérium is érzékelte, és soron kívül intézkedett. Szerinte a problémát az okozta, hogy még a szocialista kormány alatt megszületett rendelet nem tette lehetővé az egyszerűbb határátkelést, de majd most a kormány módosítja ezt a rendeletet, és egyszerűbb lesz a határátkelés. Kontrát megköszönte a Jobbiknak, hogy felvetette ezt a problémát az Országgyűlésben.

16.15 |

Vegzálják a kárpátaljai magyarokat

A jobbikos Szávay István szerint Kárpátaljáról érkező magyarokat "vegzáltak" a határon, utazásuk céljrairól kérdezgették őket. Szávay szerint történtek intézkedések, amióta benyújtotta a kérdését, de szeretné tudni, hogy ki és miért vezette be a szigorításokat.

16.12 |

Egyenruhás nézők a karzaton - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.05 |

Pintér Sándor és piros ceruzája - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16.00 |

Némethné lelépett a további kérdések elől

Az azonnali kérdések véget értek, a képviselők áttértek a kérdések tárgyalására. Az MSZP-s Pál Béla rögtön Németh Lászlónétól kérdez arról, hogyan, mikor, milyen ütemben fogják korszerűsíteni a 8-as főutat. A kérdéseknél már nem kötelező a miniszternek személyesen válaszolni, Némethné ki is használja a lehetőséget, és Fónagy János államtitkárra hagyta a választ. Németh Lászlóné a napirend szerint fog ma még szereplni: expozét mond a tengerészek képzéséről szóló nemzetközi egyezmény tárgyalása előtt. Erre a kérdések után, várhatóan délután öt óra után kerül majd sor.

15.56 |

VV Fecóról olvas Bárándy Gergely - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.55 |

Nem fog bedőlni a MÁV

Némethné a viszontválaszra már csak nagyon röviden válaszolt: azt mondta, a minisztérium nem készül arra, hogy bedőljön a MÁV, a BKV és a Volán is.

15.53 |

Némethné mindent megtesz egy új Malévért

Némethné szerint a Malév ügyében a minisztérium mindent megtett annak érdekében, hogy amíg lehet, addig finanszírozzák a Malévot, a leállás napja a menedzsment döntése volt. Némethné szerint egyelőre nem tolonganak a befektetők, akik vannak, azokkal leülnek, de meg kell várni, hogy eljussanak egy olyan szakaszba, amikor már lehet ezekről beszélni. Dolgozni fogunk rajta, hogy ha megvan a megfelelő partner, létre tudjon jönni egy Budapest központú légitársaság - mondta Némethné, de a cél az, hogy néhány év múlva ne jusson ugyanide a cég.

15.50 |

Nem hagyják Németh Lászlónét

Újabb MSZP-s képviselő kérdezi Némethnét arról, hogy hol volt, most éppen arra kíváncsiak, hogy hol volt a Malév csődjénél. A képviselő arra kíváncsi, tett-e lépéseket arra, hogy megmentsék a Malévot, vagy hagyták bedőlni. Azt is szeretnék tudni, hol a miniszter, amikor a BKV-ról tárgyal a kormány. "Arra szeretném kérni, hogy a környezetében lévő súgógépeknek szóljon, hogy ne zavarják a válaszadásban" - mondta a képviselő.

15.49 |

Némethné megbízik Nyerges Attilában

"Megbízom Nyerges Attilában, megbízom az általa végzett munkában, minden jogom megvan ahhoz, hogy munkatársaimat magam válasszam meg. Kérem, ha korrupciógyanút vél felfedezni, jelezze" - mondta Némethné Karácsony Gergelynek.

15.45 |

Igaz, hogy állatorvos, de nagy segítség

Nyerges Attilával még előző munkahelyén ismerkedett meg - mondja Némethné, és szerinte jó szervező. Igaz, hogy állatorvos, de 13 éves köztisztviselői múlttal rendelkezik, így a hétköznapokban nagy segítséget tud nyújtani. Némethné szerint Nyerges Attilának nincs döntési jogosultsága.

Némethné a Közgép hitelkeretéről kezd bele egy mondandóba, de röviden befejezi, mert ahogy mondta, nem akar banktitkot sérteni.

15.42 |

Nyerges Attiláról kérdezik Némethnét

Megint Németh Lászlónét kérdezik, most Karácsony Gergely LMP-s képviselő. Karácsony - az [origo] egy korábbi cikkére utalva - Nyerges Attila politikai tanácsadó kinevezéséről kérdezi a minisztert. Négy konkrét kérdést tesz fel: Miért éppen Nyerges Attilát nevezte ki főtanácsadónak? Van-e köze Nyerges Attilának a közbeszerzések elbírálásához? Nem gondolja-e, hogy összeférhetetlen, hogy a Közgép vezetőjének rokonát nevezi ki?

15.39 |

Érzékeny pontra tapintott Spaller Endre

A fideszes Spaller Endre azt szeretné, ha a kormány lehetővé tenné, hogy a telekocsit használóknak ne kelljen a megosztott költségek után adót és járulékot fizetni.

Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint Spaller Endre érzékeny kérdésre tapintott, mert az államnak nincs keresnivalója ott, ha az emberek egymást segíteni akarják, és civil kezdeményezéseket tesznek. De figyelni kell arra, nehogy baráti társaságnak álcázzák az üzletet egyesek, és így próbáljnak kibújni az adófizetés előtt.

15.37 |

Némethné az államtitkárára figyel - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15.36 |

Figyelnek a garázda személyekre

Kepli Lajos szerint át kellene gondolni a szórakozóhelyekben is a biztonságot. Pintér szerint már így is vannak a diszkók előtt rendőrök, akik igyekeznek megakadályozni, hogy a fiatalok bódult állapotban megpróbáljanak vezeti. Szeretné megakadályozni azt is, hogy a garázda személyek tönkretegyék a szórakozóhelyek körül élők nyugalmát - mondta.

15.32 |

Pintér Sándor nem akar rendőrállamot

Egy balatoni szórakozóhelyen történt verekedéssel kapcsolatban kérdezi a közbiztonságról Pintér Sándor belügyminisztert Kepli Lajos jobbikos képviselő. Pintér szerint az elkövetőt a rendőrök hamar elkapták, a szórakozóhelyeket a West Balkán-tragédia után átvizsgálták, de nem tudnak minden táncparkettre rendőrt állítani, "nem akarunk rendőrállamot felállítani".

Előző
Következő