Vágólapra másolva!
Se az MSZP, se a Jobbik frakció nem fogadta el, hogy a miniszterelnök helyett Rogán Antal válaszoljon kérdéseikre. Végül megjelent a miniszterelnök, akit a földprivatizációról és a korrupcióról kérdeztek. A kormánypártok Csillebérccel, és a fogyasztók, különösen a nyugdíjasok védelmével vágtak vissza. Követtük az azonnali kérdések óráját.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
14:36
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

"Lopásalapú kormányzás"

Orbán Viktort kérdezné az ellenzék, de helyette Rogán Antal jelent meg válaszadónak az ülésteremben, akinek a személyét egymás után két MSZP-s képviselő utasította el. Így került sor Lukács Zoltánra. Lukács Zoltán még a "lopásalapú kormányzás" esetén is példátlannak nevezte, hogy közalkalmazottak 100 ezreinek késik a fizetése. A képviselő a felelősöket keresi. 

14:38
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Varga Mihály megértést kér

A kincstár rendszere 2001. óta először változott november 5–16 között. Az információs rendszer átalakítása okozta a késést - tájékoztatott a miniszter és az érintettek megértését kérte. A pénteki késés hírére azonnali vizsgálatot indított Varga Mihály: 21 bejelentésből 15 volt indokolt, de ezekben az esetekben is időben megtörtént a kifizetés - mondta.

14:40
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

"Túl jól működnek az átalakítások"

Lukács Zoltán úgy értékelt: a kormány iránti bizalmat tükrözi, hogy több százezer emberből mindössze 21 élt panasszal a felhívásra. Arra kérte a kormányt, hogy ne működjenek olyan jól az átalakítások, hogy amiatt késsenek a fizetések. 

14:41
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Ne terjesszen rémhíreket!

Varga Mihály elismételte a választ: nem a kincstár, hanem a Klik hibázott, de már minden rendben van. Arra kérte az MSZP-frakciót, hogy hagyja abba a rémhírek terjesztését.

14:45
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Mindenki a miniszterelnököt akarja

A Jobbik-frakcióból is hárman elutasították a lehetőséget, hogy a miniszterelnök helyett Rogán Antal válaszoljon a kérdéseikre. Időközben megérkezett Orbán Viktor. Volner Jánosé a szó: Több fideszesből Jobbik-szavazó lett, nem véletlenül. Sokakat zavar, hogy az állammal vagy az önkormányzatokkal kell jóban lenni ahhoz, hogy boldogulni lehessen. 

Garancsi Tibor, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna. Miért pont ők, a miniszterelnök barátai gazdagodnak? - kérdezi Orbán Viktortól.

14:47
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ez vádaskodás

Nem foglalkozom üzleti ügyekkel, és azt sem engedem, hogy ezek a kormány munkáját befolyásolják. Ezeket az ügyeket önök hozzák ide, nyilván nem véletlenül. A kormányon azt lehet számon kérni, hogy minden ügyben a magyar állampolgárok érdekét képviselje, minden más vádaskodás - szögezte le.

14:48
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Volner: Most sem válaszolt

Volner János újra feltette kérdését: "Miért mindig Orbán Viktor barátai viszik el a zsíros állami és önkormányzati üzleteket? Milyen véletlennek köszönhető ez?" címmel (A/7498 szám). Ha így megy tovább, akkor ebből nem sül ki semmi jó, csak egy banánköztársaság - véli a jobbikos képviselő.

14:50
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Súlyos vádak ezek

Önök még kormányon sem voltak, máris sikerült belekeveredniük az ország egyik legsúlyosabb botrányába Kovács Béla személyében, ami bravúrnak számít. Egyik képviselőjük pedig cégtemetőket hagyott hátra.

Fogalmazzanak nyilvánvalóan, és tegyék fel konkrétan a kérdéseiket, én minden esetben rendelkezésre állok. 

14:53
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Sallai R. Benedek a földprivatizációról kérdez

Sallai R. Benedek Orbán Viktort a korábbi állításaival szembesíti. 

Csak népszavazással sikerült megmenteni a földvagyont.

Szükségünk van a termőföld védelmére. 

A termőföld gyarapítása nemzeti érdek. 

A magyar föld jövője nem függ Brüsszeltől, amíg a Fidesz kormányon lesz, külföldiek soha termőföldet nem fognak vásárolni. Egyetért-e ezekkel az állításokkal? - kérdezi Sallai.

14:53
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor

Minden állításomat tartom. 

14:54
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Sallai: Az egyik állítás az enyém volt

Sallai R. Benedek megköszönte, és közölte, hogy az egyik állítás a négyből az övé volt. Arra kérte a miniszterelnököt, hogy állítsa le a földprivatizációt

14:57
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Én másképp tudom

Továbbra is fenntartom a négy állítást, de kettővel kapcsolatban más információm van. Az árverések nyilvánosak, és a kis és közepes gazdák is vehetnek földet. Ami pedig a külföldiek földvásárlását illeti, erre nem fog sor kerülni. Várja meg, amíg oda jutunk, és akkor tegye fel a kérdéseit!

15:01
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Csillebérc

Kovács Zoltán (Fidesz) felszólalásában a Kúria november eleji ítéletére utal, ami kimondta: az MSZP jogtalanul privatizálta a csillebérci úttörőtábort. 

A tábor évente 1200–1500 gyereknek biztosíthatott volna üdülési lehetőséget az elmúlt 25 évben, e helyett pénzért adták bérbe a szocialisták – reagált Kovács Zoltán felszólalására Rétvári Bence, aki arra kérte az MSZP-t, hogy térítse meg a jogtalanul eltulajdonított pénzt. A köztulajdon kijátszására számos módot találtak ki, de végül nem sikerült. 

Kovács szerint 25 éven keresztül évi 200 millió forintról van szó. A Nyakó-házaspár minden fillérért lehajolt, állítja, ami összesen ötmilliárd forint kárt okozott az államnak.

15:04
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Árubemutatók

A kereszténydemokraták kezdeményezték azt a törvényt, ami az árubemutatók ellen védi meg a lakosságot. Vejkey Imre kérdezi: Mit vár a kormány a törvénytől, tervez-e ellenőrzéseket?

15:07
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Seszták Miklós

Hétnapos ügyfélszolgálat, hetente egyszer az esti órákban, tilos árengedmények és hitelek az árubemutatókon, a résztvevő hazautazását akkor is biztosítani kell, ha nem vásárol. Ezek a szabályozások védik meg a gyanútlan fogyasztókat. 2016-ban eljárások is indulnak - ígérte meg Seszták Miklós. 

Sajnos a visszaélések nagyon elburjánoztak - erősítette meg Vejkey Imre, ezért is volt szükség a fokozott védelemre a végrehajtásban is. 

Seszták viszonválaszában arra kért mindenkit, figyeljen a rokonaira, mert a törvény csak 2016-ban lép hatályba.

15:10
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Elios és az új közbeszerzési törvény

"És ezt így hogy?" - kérdezi Schiffer András a miniszterelnököt. Az LMP korábban több kérdést is feltett  Elios-ügyben, ezekre azt a választ kapta Orbán Viktortól, hogy a kormány figyelembe veszi az LMP javaslatait az új közbeszerzésitörvény elfogadásakor. Az LMP kérésére került a közbeszerzési törvénybe az a szabályozás, hogy rokonok nem pályázhatnak. A módosítást azonban másfél hónapon belül felülírta a lex Tállai. Kisvárdán még a Mikulás is Seszták Miklós embere: egy ilyen országban indokoltak a szigorú összeférhetetlenségi szabályok, véli Schiffer András. Egyetért-e a törvénymódosítással? - kérdezte.

15:12
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán: Múltkor sem mondott igazat

A közbeszerzések nyilvánosak, a tulajdonosokat fel kell tárni, mindenki látja, hogy ki indult. A közbeszerzési törvény Európa legszigorúbb szabályozása. Ma itt tartunk. Minden kritika mellett ezt rögzíteni kell. A mostani végső szabályozás egy olyan szabályozás lett, ami betartható és életszerű. Az ember azokért vállal felelősséget, akikkel egy háztartásban lakik, ami betartható. 

15:13
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Miben nem mondtam igazat?

Szeretném tudni, hogy miben nem mondtam igazat - kérdezett vissza Schiffer András. Ha nyilvánosak a közbeszerzések, akkor miért nem elérhetők egy honlapon. Ha megismerhetők a tulajdonosok, akkor miért nem fogadják el azt az LMP-módosítást, ami kitiltaná az offshore cégeket az állami  pályázatokból? És miért szűkítették a vagyonnyilatkozatokban feltárható adatok körét?

15:16
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Meg kellene szüntetni a kakofóniát!

Régóta úgy gondolom, hogy érdemes lenne rendet tenni a mostani kakofón szabályozásban, és egy az egyben át kellene venni például a német szabályozást. 

Mivel személyesre sikerült a felszólalása, arra kérem, hogyha bármelyik családtagom közbeszerzésen indul, akkor kérem, hogy tegye szóvá! - kérte Schiffer Andrást Orbán Viktor.

15:21
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Felsőoktatás: nőnek a bérek

Pósán László fideszes képviselő "Kinek kevés a 27%-os béremelés?" című felszólalásában azt kérdezi, hogy mennyiben indokolt az elégedetlenség a felsőoktatásban, és mennyiben van szó hecckampányról. 

Rétvári Bence szerint a kormány biztonságos béremelést indít el a mostani 15 százalékos, majd a következő két évben 5-5 százalékos béremeléssel. Ez megakadályozhatja, hogy adjunktusok visszamenjenek a gimnáziumokba tanítani. 

A garantált emeléstől természetesen el lehet térni: ez is az egyetemi autonómia része - reagált Pósán László. Rétvári Bence szerint valóban gyakorlat az, hogy a bérek jóval magasabbak, mint a besorolás szerinti bér. 

15:26
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Nyugdíjasok

Hárommillió ember nyugdíjas, az alaptörvény külön védelemben biztosítja őket az infláció feletti béremeléssel. A kereszténydemokrata Móring József Attila szerint 2010 óta hat százalékkal nőttek a nyugdíjak, 2015-től pedig a rehabilitációs kifizetések is emelkednek. 

Jövőre egy százalék feletti nyugdíjemelés várható, de reálértékben az elmúlt évek emelése 8,6 százalékot jelent, ami több mint egyhavi emelés. A kormány tehát visszaadta azt, amit a szocialisták elvettek – szögezte le Rétvári Bence –, az átlagnyugdíj így mára elérte a 110 ezer forintot reálértékben. 

15:31
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

"Meddig púposodik a szőnyeg?"

Az LMP először 2014 novemberében érdeklődött a NAV-botrány és a trafikmutyi ügyében, de máig nem kapott érdemi választ. Megvizsgálták-e Horváth István számítógépét? Az OLAF által átadott 34 ügy között van-e trafik-, illetve NAV-ügy? Nyomoznak-e a kiemelt ügyek igazgatóságának megszűnése miatt? Mikor kapunk érdemi választ? Schiffer András ezúttal a legfőbb ügyészt kérdezi.

Lajtár István legfőbbügyész-helyettes írásbeli választ ígért. Schiffer szerint másodszor ígérnek neki írásbeli tájékoztatást, de több mint két éve nem kap érdemi választ. 

15:36
december 07, 2015
Vágólapra másolva!

Mikor vizsgálják meg a zöld dossziét?

Mikor tudjuk meg, hogy hogyan kerültek a trafikpályázatok a polgármester számítógépére? Mikor vizsgálják érdemben ki a zöld dossziét? Mi tart két évig? Miért nincs eredmény ezekben az ügyekben? - tette fel kérdéseit újra Schiffer András.

Lajtár István legfőbbügyész-helyettes megismételte, hogy az ügyészség számára a törvény betartása a legfontosabb. Ezzel véget ért az azonnali kérdések köre. Köszönjük a figyelmet!