Én és a kisöcsém - Morcheeba

Vágólapra másolva!
A már rutinos Sziget-vendégnek is nevezhető Morcheeba harmadszor lépett fel a Nagyszínpadon, és a Godfrey fivérek sokak számára okoztak meglepetést azzal, hogy immár a harmadik énekesnőjükkel érkeztek. Az új albumon éneklő Daisy Martey helyett ugyanis Jody Sternberg énekel az együttes turnéján. Paul Godfrey szerint viszont ez nem igazán lényeges kérdés, ugyanis a Morcheeba egyenlő a két testvérrel.
Vágólapra másolva!

Mi volt az oka annak, hogy végül nem Daisy énekel a turnén?

- Igazából csak annyi, hogy ő jóval kevésbé tudja elviselni a turnézással járó kellemetlenségeket, mint mi. Ez az életforma bizony nem csupa csillogás, de ez mindenkire másként hat. Jody viszont ugyancsak nagyszerű énekesnő. Tudom, hogy mindenki Skye-hoz szereti hasonlítani az aktuális énekesnőnket. Én azt mondanám, hogy teljesen más, mint Skye, viszont igen energikus személyiség, ami különösen a koncerteken sokat segít.

Nem tartasz attól, hogy ez az új Morcheeba sok régi rajongót elidegenít?

Biztosan lesznek ilyenek, de a legtöbben szerintem nem is vették észre. Szeretik a zenénket, megnézik a koncertet is, míg talán hárman majd az első sorban dühöngenek. Ám felesleges, mert a Morcheeba gyakorlatilag Ross és én vagyunk.

Hogyan jellemeznéd az új lemezeteket és mik voltak rá hatással?

- Én azt mondanám, hogy erőteljesen retrós, elsősorban a hatvanas évek zenei világa volt ránk hatással. Nem igazán elektronikus hangzásban gondolkodtunk, szerettünk volna sokkal szervesebb zenét csinálni. Egyébként megmondom őszintén, én nemigen hallgatok mai popzenét, jószerivel csak régi dolgok hatnak rám.

Kiknek szánjátok az új lemezt? Változott-e valami a célközönség tekintetében?

- Nem tudok arról, hogy volna konkrét célközönségünk. A Morcheebát szerencsére sokan és a legkülönfélébb emberek hallgatják, idősek és fiatalok egyaránt.

Fotó: Fábián Évi
Fotó: Fábián Évi

Már nem először jártok a Szigeten. Szerettek itt fellépni?

- Természetesen! Fantasztikus fesztivál, szeretem a hangulatát, az idő is mindig jó, mi egyéb kellhet még?

Magyarországból is láttatok azért valamit?

- Amit láttam, nagyon tetszett, bár eddig túl sokat még nem volt alkalmam körülnézni. Most viszont igen, ugyanis Szlovéniában van házam, onnan jöttem kocsival, és így többet láttam az országból, mint korábban. Még gulyást is ettem, aminek nagy rajongója vagyok.

Szlovénia kicsit szokatlan választásnak tűnik.

- Lehet, de gyönyörű ország! Egy tó közelében van a házunk, a gyerekeimnek ideális környezet, és engem is megnyugtat. Ráadásul még gulyást is ehetek, nem úgy, mint Angliában. Ross, az öcsém egyébként Kaliforniában él, de ez nem gátol meg bennünket abban, hogy felvegyük majd a következő lemezünket, méghozzá úgy, hogy ő ott lesz, én pedig Szlovéniában. Interneten keresztül már könnyen megoldható a dolog.