Nem az a siker, ha állandóan kirakatban vagy - Four Bones Quartet-interjú

Four Bones Quartett
Vágólapra másolva!
Minden egyes határátlépés alkalmával kultúrdiplomaták is leszünk, állítja magáról a kvártett. A nyarat Németországban és Ausztriában koncertezték végig, a múlt héten Barcelonában léptek fel, de holnap végre itthon is színpadra lépnek.
Vágólapra másolva!

A Four Bones Quartet repertoárja széles zenei palettán mozog: a klasszikus melódiáktól a könnyed ritmusokon át a jazz világáig. Évek óta járja a világot a négy harsonaművész, holnap azonban az Akváriumban koncerteznek, ennek kapcsán beszélgettünk a külföldi sikerekről Gyetvai Péterrel, a kvartett egyik tagjával.

Nem meglepő, ha egynemű hangszerek alkotnak egy zenei négyest, rézfúvósoknál azonban leginkább osztrák és német nyelvterületen jellemző. Hogyan fogadják a ti négy harsonást magában foglaló formációtokat?

A harsonáról mindenkinek a trombita jut az eszébe, ezekkel a beidegződésekkel nehéz bármit is kezdeni. Nem könnyű elmagyarázni, mi is a harsona, a laikusok azt mondják rá: „az a húzogatós”. Ennél már csak a harsonakvartettet mint formációt nehezebb megmagyarázni. Még Németországban is meglepően hat, pedig ott tényleg elég nagy a hagyománya a fúvós hangszereknek. Évek óta járunk oda fellépni, és a koncertek után gyakran meglepődve jönnek oda a hallgatók, hogy a négy egynemű hangszer milyen fantasztikusan szólt.

Gyetvai Péter, a Four Bones Quartet tagja. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A repertoárotok színes zenei palettán mozog. Hogyan áll össze egy koncertműsor? Négyen vagytok és mindegyikőtök hoz valamilyen zenei ízlést magával?

Meglehetősen szűk a zenei irodalma ennek a formációnak, csak az utóbbi évtizedekben kezdtek írni harsonakvartettre darabokat. Úgyhogy amikor elkezdtünk együtt zenélni, leginkább átiratokban kellett gondolkodnunk, az elmúlt években pedig már magunknak is készítünk, készítettünk darabokat. Az elejétől kezdve törekedtünk rá, hogy ne csak klasszikust játsszunk, hanem minden műfajból hozzunk valamit. A komolyzenei múltat nagyon fontosnak tartjuk a mai napig, az alapvető cél azonban az, hogy a közönség jól érezze magát, ezért eleve nem játszunk a befogadás szempontjából nehéz darabokat. Sokat kísérletezünk, hogyan lehet a kvartettet belehelyezni egy teljesen más közegbe. Az első ilyen próbálkozásunk volt a Nagy János zeneszerzővel közösen létrejött Impressziók című produkció 2007-ben a Müpában, ami egy, a korát meghaladó, összművészeti kezdeményezés volt. Valami teljesen újat akartunk kitalálni, amiből végül egy fantasztikus dolog született. Rengeteg előadóval, zenésszel ismerkedtünk meg ennek kapcsán. Azóta is folyamatosan keressük az új lehetőségeket, szerencsére minket is egyre többször találnak meg. Legutóbb például Szabó Balázsék hívtak meg minket a születésnapi koncertjükre, ahol 4-5 számmal léptünk fel a kérésükre.

Milyen vendégművészekkel, előadókkal dolgoztatok már együtt?

Karafiáth Orsolyával vagy Palya Beával például a fent említett 2007-es Impressziók által ismerkedtünk meg. Teljesen más közegből érkeztünk, de olyan elképesztő összefonódás jött létre, amiből mindenki merített. Beával azóta is nagyon jó a kapcsolatunk. Sokszor fellépett velünk Szirtes Edina „Mókus” is. Ezek az együttműködések is szélesítik azt a teret, azt a közeget, amiben mozgunk. A lényeg, hogy soha ne maradjunk meg egy úton, mert az nem visz előre. Nem akarunk megfelelni a divatnak, vagy a trendnek, egy arany középutat igyekszünk megtalálni, valami különlegeset nyújtani folyamatosan.

A magyar elismertséget - valljuk be -, megelőzte a nemzetközi. Mi az, amit igazán sikerként könyvelhettetek el?

Mindenkinek magában kell letisztáznia, hogy mit tekint sikernek. Nálunk nem az számít, hogy hányan vannak a koncerten, mi akkor érezzük sikeresnek egy-egy fellépésünket, ha jól érzi magát a közönség, és magával visz valamit, egy szép emléket tőlünk, rólunk. Nem az a siker, ha állandóan kirakatban vagy, de a zenéléshez nagy alázat kell, és ez sok mindenkiből hiányzik. Ha az ember teljesen a helyén kezeli a dolgokat, nincsenek allűrök, azt érzi a közönség.

A Four Bones Quartet tagjai: Magyar Péter, Gáspár Olivér, Halász Ágoston és Gyetvai Péter. Forrás: Four Bones

Bizonyára volt olyan fellépés, meghívás, amire visszagondolva, megdobban a szívetek…

Nehéz meghatározni, mitől emlékezetes egy koncert, hiszen minden fellépés évszaktól, országtól, helyszíntől függetlenül teljesen más, és ettől ilyen izgalmas, színes ez az egész. Kínában játszani például egy ilyen meghatározó élmény volt, elképzelni sem tudtuk, milyen lesz, az arányok is teljesen mások voltak. Egyébként rólunk elmondható, hogy családiasabb közegben jobban izgulunk, hiszen ott szinte érezzük magunkon a szemeket. Vagy említhetném a tavalyi BMC-s szülinapi koncertünket. Ott tudatosult bennünk, hogy tényleg eltelt egy évtized a kvartett megalakulása óta. Akkor lezárult egy korszak, közben persze tudtuk, hogy minden vég egyben valami újnak a kezdete is. Idén nyáron is volt egy emlékezetes hosszabb turnénk Európában. Az utazás ilyenkor elég fárasztó, de az élmények fel is töltik az embert. Minden egyes alkalom más és más, és ez a jó. Viszont minden egyes határátlépés alkalmával azon túl, hogy a brandet képviseljük, kultúrdiplomaták is leszünk, mert Magyarországot, a magyar kultúrát képviseljük. Ezért is tartjuk fontosnak, hogy minőségi követelményeket támasszunk magunkkal szemben, és mindig igyekezzünk hozni azt. Nem mintha számon kérnék rajtunk, de magunknak nem engedhetjük meg, hogy ne törekedjünk egy bizonyos szintre.

Four Bones Quartet a múlt héten még Spanyolországban, Barcelonában turnézott. Forrás: Four Bones

Most hosszabb idő után újra itthon léptek fel, méghozzá november 26-án az Akváriumban. Mire számíthat a közönség az este folyamán?

Pont a tavalyi jubileumi koncert után döntöttük el, hogy idén valami újat szeretnénk. Évek óta érlelődött bennünk a gondolat, hogy az elektronikával próbáljuk a harsonát összehozni, ez is mostanra érett meg, most tudott realizálódni. Lesznek vendégművészeink is: Básits Branka, aki egy szerb énekesnő, így vele balkáni hangzásokat is bele fogunk csempészni a repertoárba. Jön még Nagy Zsolt (dobok), és Kovács Tamás "Tobzi" (ütőhangszerek) is. Fellép továbbá Gábor Tamás „Indiana”, aki az egyre divatosabb slam poetry műfaj egyik vezető egyénisége, ő a „New One” című dalban, Magyar Peti szerzeményében fog közreműködni, amely felvétel elég jól megmutatja azt az irányt, amerre tartunk most a zenekarral.

Itt említsük meg zenésztáraimat is: Magyar Péter, Gáspár Olivér és Halász Ágoston és én alkotjuk a Four Bones Quartettet. Emellett pedig különleges vizuál (Super33) teszi még érdekesebbé a koncertet, ami sokkal kötetlenebb lesz, mint az eddigiek.