Éjjel egykor kirakták a Szigeten a megtelt táblát

sziget2014, sziget, sziget 2014, Macklemore és Ryan Lewis koncert.
Macklemore és Ryan Lewis koncert
Vágólapra másolva!
Ahogy azt előre sejteni lehetett, a csütörtök tényleg az egyik legnépszerűbb nap volt az idei fesztiválon. Nem sokkal éjfél után megérkezett a 85 ezredik ember is a Szigetre.
Vágólapra másolva!

Csütörtök reggel minden valamire való fesztiválozó megkönnyebbüléssel nyugtázhatta, hogy az eső nem állt el, tehát ez a Sziget sem fog igazi sárdagonya nélkül tovaszállni. Ráadásként a Celsius-fokok száma is eléggé megcsappant, de mikor zavart ez bárkit, őszintén?

A Nagyszínpad napról napra rátesz még egy lapáttal, tegnap a Mary Popkids bizonyította, hogy nem véletlenül nyerték meg a Nagy-szín-pad! elnevezésű versenyt. A közönség soraiban sétálva egyébként a legtöbben ekkor már a Bastille-t emlegették, mint a nap várva várt fellépőjét. Bár ezek a brit fiúk még csak néhány éve zenélnek együtt, azt már elérték, hogy hordák cövekeljenek le a kordonok mellé a koncertjük előtt harminc-negyven perccel.

Bastille-koncert Fotó: Tuba Zoltán - Origo

További képeinkért kattintson a fotóra!

Ezzel egy időben részben megtelt az A38 sátra is: Fink tér- és időkapukat nyitogató zenéje igazi ajándék volt a hallgatóságnak még úgy is, hogy a visszafogottabb részekbe elég alaposan beépültek a szomszédos Petőfi Rádió Színpadon szóló számok és az ott rajongó tömeg zaja. Finket egy lány úgy mutatta be a barátnőjének, mint “szomorú zenét játszó favágófiú”, ennek ellenére (vagy éppen ezért?) ezt a koncertet választották – és jól tették. Itt, vagyis az A38 helyszínén később sem csökkent, sőt, hatalmasra nőtt a tömeg: az Irie Maffia visszakézből telt házat csinált a hatalmas sátorban.

Irie Maffia Forrás: Marton Nagy Photo fb.com/martonnphoto/Marton Nagy

Ez a tömeg pedig standarddá vált: kilenc után már csak nagy viszontagságok árán lehetett keresztüljutni a kordonon. Mindezt úgy, hogy közben Lilly Allen is végigtolta a maga buliját, ami pont olyan volt, ahogy azt az énekesnőtől elvárhattuk: egyszerre bájos és vagány. Érdekes, hogy bár a számai nagy része egyszerű tingli-tangli, Allen személyisége annyi (ön)iróniát csap a dologhoz, hogy a hallgatóságnak szemernyi kétsége sem marad az énekesnő sikerének okáról. A Szigeten óriási, változatos színekkel megvilágított cumisüvegek között énekelte többek között azt is kedvesen, hogy "fuck you very, very much"!

Lily Allen Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az este headlinere természetesen a Macklemore–Ryan Lewis duó volt, akik nagyon magabiztos műsort adtak. A slágerek mellett helyet kapott Isten megszólítása is, és sok-sok kommunikáció a közönséggel, ami mindig hálás dolog. Pláne, ha a helyi közönséggel épp azt próbálja elhitetni, hogy ők a világon a legjobbak. Nyilván sosem tudjuk meg, mennyire igaz, de Macklemore arról beszélt, hogy a vasárnapi családi ebédeknél édesapja mindig megkérdezi hol milyen közönség fogadta. Ezek után arra buzdította a több tízezres tömeget, hogy győzzék meg, ők a legjobbak, és róluk meséljen majd otthon. Nos, akár a Sziget Fesztivál lesz a téma a Haggerty családnál, akár nem, minket akkor is büszkeséggel töltött el, amikor ez a hatalmas embertömeg, isten tudja hányféle zászlót lengetve, egyszerre üvöltötte, hogy BU-DA-PEST. Lehet, nincs igazunk, de jelen pillanatban nem nagyon tudunk elképzelni semmilyen más fórumot, ahol ennyi náció egyszerre élteti a magyar fővárost. Hát mi ez, ha nem országimázs?!

Macklemore és Ryan Lewis koncertje Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Közben és ezután az A38-on zsinórban négy zseniális előadó biztosította a telt házat: Bonobo ugyan mostanában évente háromszor jár Magyarországra, de megunhatatlannak tűnik; az utána következő Stromae fellépésére pedig már délután felhívta a figyelmet a Sziget applikációja: telt ház várható, tessék időben érkezni! Aki időben bejutott, az valószínűleg bent is maradt a Drive betétdalával világhírnevet szerzett Kavinsky, illetve az ex-Swedish House Maffiá-s Axwell várva várt bulijára is. Ha ezek után nem dőlt össze az a cirkuszi sátor, akkor most már jöhet akármilyen vihar, simán bírni fogja!

Ez történt tehát este a főbb helyszíneken, de nem szabad megfeledkezni a Sziget nappalairól sem, főleg, hogy lassan belecsaptunk a péntekbe is. Kiemelt és elég könnyen felismerhető helyszín a Rubik Sziget: a színes konténerekből épített, két emelet magas kocka változatos programokkal várja az agyukat kondicionálni vágyókat. Van természetesen a kocka kirakását célzó bajnokság, de sakkozni is lehet, a fesztiválozók pedig telt házzal sakkoznak éjszaka is, minden Lilly Allen és Macklemore ellenére. A kocka aljában a belvárosból ismert Boutiq’Bar kitelepülése biztosítja a különleges koktélkínálatot, az emeleten pedig filmet nézhetünk a most 70 éves Rubik Ernőről, aki pont 40 éve készült el a kockával, ami azóta is a világ egyik legnépszerűbb logikai játéka. Emellett érdemes végignézni azt a rövid, de nagyon ötletes és informatív fotósorozatot is, amely híres magyar találmányokat mutat be a C-vitamintól a gyufán át egészen a Preziig.

Rubik Sziget Forrás: Origo

A Sziget északi csücskén kapott helyet a Senki szigete című film helyszíne. Bár tegnap eléggé megtépázta az időjárás, ma új lendülettel vághatnak neki a napsütésnek. A vízparton heverészés itt a fő program, egész nap részleteket vetítenek Török Ferenc októberben bemutatásra kerülő filmjéből, amelynek szereplői egzotikus helyekre vágyódnak. A hatalmas világtérképen minden szigetlakó bejelölheti, hova is utazna szíve szerint, a vicces grafikájú fotófalnál pedig őserdei lények testéhez adhatjuk az arcunkat. Ma és holnap egyébként kivonul a stáb néhány tagja, többek között a rendező és a főszereplők is, kíváncsian várjuk, hogy ők mennének-e bárhova máshova a szigetcsücsökről!