Velünk élő legendák: újra megszólal Radics Béla legendás gitárja

Radics Béla
Vágólapra másolva!
Magyarországon Radics Bélának volt elsőként hosszú haja, és ő hordott először farmert - meséli Kosik Kristóf, aki 14 év után idén februárban vehette kezébe a rockzenész sok évvel ezelőtt eltűnt gitárját, a legendás bíbor Gibsont. A szimbólummá vált hangszer kitűnő állapotban van, amit a Velünk élő legendák című koncerten bárki meghallgathat. 
Vágólapra másolva!

Kosik Kristóf, a legendás gitár megtalálója a Lokálnak adott interjút, melyben arról mesél, a zene szeretete még édesapjától ered, aki személyesen is ismerte Radics Bélát.

Persze én is zenélni kezdtem, s később az iskolában egyik tanáromtól, Póka Egontól tudtam meg, hogy Béla gitárjának nyoma veszett. Ekkor a Kapitány már tizenöt éve elhunyt, így az eltűnt hangszer sorsa felkeltette az érdeklődésemet" - meséli Kosik Kristóf.

Ezután

2004-ben eldöntötte, alapít egy zenekart, és céljául tűzte ki a gitár megtalálását. 14 év után, idén február 24-én vehette a kezébe a legendás hangszert.

"Korábban mindenki mondta, hogy adjam fel, úgysem lesz már meg, ellopták, eltűnt, és még ha meg is van, harminc év után biztos használhatatlan. De én nem adtam fel, és megérte" – mondta Kosik Kristóf, aki csodával határos módon, néhány apróságtól eltekintve, szinte kifogástalan állapotban vehette át a bíbor Gibsont.

Radics Béla 1981-ben egy FMH-s koncerten, kezében az 1961-es Gibson gitár Forrás: Fortepan/Urbán Tamás

Apró fém alkatrészeket és -húrokat cseréltek rajta, de a hangszer kiváló állapotban van.

Itthon neki volt elsőként hosszú haja, és ő hordott először farmert, a koncertjein a tömeg azt kiabálta: „Bélát a kormányba, a zenekarát, a Taurust pedig a pártba". Nos, ez 1972-ben a politikai elit számára nem hangzott túl jól, így a zenészt ellehetetlenítették, ez vezetett ahhoz, hogy 36 évesen a halálba itta magát" – magyarázta a gitár megtalálója, aki már három koncertet adott a hangszerrel, de a közeljövőben újabb nagy dobásra készül.

A bíbor Gibsonnak elképesztő ereje van, amit

augusztus 30-án a Várkert Bazárban is meg lehet hallgatni. A Velünk élő legendák című koncerten ugyanis Kosik Kristóf és Tátrai Tibor is megszólaltatja a gitárt.

"Reméljük, ismét bebizonyítjuk, hogy a magyar művészet soha nem volt másodrangú sem a Kelethez, sem a Nyugathoz képest" - tette hozzá. A Velünk élő legendák című koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információk itt.