Új könyv mutatja be Radics Béla életét

Vágólapra másolva!
Radics Béla a beatkorszakban – ezzel a címmel jelenik meg a napokban Bálint Csaba könyve, mely a tragikus sorsú zenész azon korszakát dolgozza fel, amikor még kevésbé volt ismert. A kötetet vasárnap mutatták be a Magyar Rockhírességek Csarnokában, a szerzővel Szentesi Zöldi László újságíró beszélgetett. Bálint Csaba – aki egyébként a Rockmúzeum vezetője – felelevenítette műve megírásának körülményeit, miközben olyan körülményeket is megvilágított, amelyekről legfeljebb a Radics Bélát közvetlen közelről ismerők tudhattak. A könyv egy alapos kutatómunkán alapul, Radics ugyanis naplót vezetett, amelyekben a barátait, zenésztársait becenevekkel illette, de nem minden esetben azokkal, amelyeket azok a való életben használtak. A szerző ezekről a becenevekről kutatta ki, hogy kiket is takartak valójában, majd megkereste őket, az interjúalanyok pedig korábban a nagyközönség által nem hallott történeteket meséltek el – írta a Pestisrácok.hu.
Vágólapra másolva!

A kutatómunka másik fontos eredménye, hogy kiderült, Radics nemcsak a két közismert Taurus-kislemezzel kapott lemezlehetőséget, hanem azt megelőzően kilenc korongon gitározott. Ezek az Atlantis nevű zenekarban eltöltött évei alatt jelentek meg, az Atlantis azonban a hatvanas években kísérőzenekarként is működött, táncdalénekesnők slágerecskéiben működtek közre. Radics Béla ezekre vélhetőleg nem volt büszke, ezért aztán nem is beszélt róluk.

A könyv Radics azon korszakát eleveníti fel, amely az első gitárjának megvásárlásától az első igazán ismert, és immár általa vezetett csapat, a Sakk-Matt befutásáig tartott.

Radics Béla akkor lett országosan ismert zenész, és akkor találta meg egyebek mellett a Creamnek és Jimi Hendrixnek köszönhetően azt a hangot, amelyre aztán a későbbi teljes munkásságát építette.

Bár az egyik legtehetségesebb magyar gitáros pályája harminchat éves korában bekövetkezett halála miatt fájdalmas torzó maradt, a vele egykor együtt játszó zenészek többsége később mind közismert és elismert zenész lett.

Forrás: Pesti Srácok

A könyvbemutatón is felvetődött annak a kérdése, hogy Radicsot miért mellőzte látványosan az akkori hatalom. Ennek megoldását Bálint Csaba részben abban látta, hogy a zenész vállaltan, sőt, büszkén hirdette antikommunista szemléletét, előfordult olyan is, hogy a színpadról kommunistázott egy-egy öblöset, mindezt pedig egy olyan korban tette, amikor a hasonló kijelentésekért még súlyos büntetés, akár akasztófa járt. A szerző szerint ez okozta azt is, hogy Radics Béla zenekaraiban nagy volt a rotáció, társainak nem volt türelmük kivárni a valódi befutás, a lemezszerződés időszakát, inkább igazoltak át olyan formációkba, amelyeket hagyott kibontakozni az akkori hatalom. Az eseményen ott volt Radics legendás Gibson gitárja is, illetve Kosik Kristóf ügyvéd, zenész is, aki felkutatta a sokáig elveszettnek hitt hangszert, és aki társaival együtt az est hátralévő részében Radics Béla szerzeményeit adta elő.