Nácik által ellopott, pincébe rejtett, 500 éves festmények cserélnek gazdát

Dolorosa (Fájdalmas Szűzanya) és az Ecce Homo (Íme az ember) Dirk Bouts
Vágólapra másolva!
A második világháborúban a nácik által ellopott, két 15. századi festményt ad vissza Lengyelországnak a galíciai Pontevedrai Múzeum.
Vágólapra másolva!

Két olyan 500 éves festmény kerül vissza Lengyelországba, amiket a nácik loptak el a második világháborúban. A festményeket a galíciai Pontevedrai Múzeum adja vissza Lengyelországnak, és a lengyel kulturális és nemzeti örökségvédelmi minisztérium dokumentumai szerint a festmények egykor a Czartoryski-gyűjtemény részét képezték a nyugatközép-lengyelországi Goluchówban. A két alkotás, a Dolorosa (Fájdalmas Szűzanya) és az Ecce Homo (Íme az ember) című alkotások eredetileg Dirk Bouts flamand festő diptichonját alkották.

Dirk Bouts Dolorosa (Fájdalmas Szűzanya) és az Ecce Homo (Íme az ember) című alkotásai Forrás: Wikimedia Commons/Sailko

Miután a németek megtámadták Lengyelországot, a Czartoryski család gyűjteményének örököse és felesége megpróbálta elrejteni a műveket egy múzeum alagsorában. Az országból való menekülés közben azonban letartóztatták őket és a nácik felfedezték az elrejtett műveket is, amelyek közül a legértékesebbeket elvitték.

A festményeket 1944-ben elszállították Varsóból és 1973-ban bukkantak fel a madridi műtárgypiacon, ahol a galíciai múzeum egy pártfogója, Fernando Lopez vásárolta meg őket a magángyűjteménye számára. 1994-ben aztán a múzeum megvette a képeket. Az intézményt idén márciusban értesítette a lengyel kulturális minisztérium arról, hogy

a festményeket a nácik lopták el Lengyelországból.

„Kétség sem fér hozzá, hogy ezek a szóban forgó festmények” – mondta Juan Manuel Rey, a galíciai múzeum igazgatója. Azt is elmondta, hogy örömmel tölti el, hogy hozzájárulhat egy „történelmi jóvátételhez”, és azt állítja, hogy a spanyolországi intézménynek nem volt tudomása a képek eredetéről. A múzeum bejelentette, hogy mielőtt a két alkotás visszatérne Lengyelországba, a spanyol közönség még utoljára láthatja őket egy januári kiállításon, amelynek témája a háborúkban elkobzott műalkotások lesznek.