Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Napi 34 gigabájt adatot préselünk az agyunkba

Vágólapra másolva!
Fáradtnak, kimerültnek érezzük magunkat a nap végére? Nem csoda, hiszen friss kutatási eredmények szerint napi mintegy százezer szóval találkozunk, nem beszélve a tévézésről, rádióról számítógépes játékokról, vagy akár az újságok, magazinok tartalmáról. Az információ-túlterhelésről készült felmérés ráadásul nem is vette figyelembe a munka során feldolgozott információkat.
Vágólapra másolva!

Egy átlagos felnőtt napi 100 500 szóval találkozik naponta - derül ki a University of California San Diego (UCSD) és az Oxford egyetem közös felméréséből - értesült a Daily Mail. A kutatók ráadásul csak azokat az időszakokat vizsgálták, amit szabadidő formájában töltünk el, beleértve a mozizást, a tévénézést, a telefonbeszélgetéseket, valamint az újságolvasást.


Mindezzel együtt a tudósok szerint napi mintegy 34 gigabájt információt dolgozunk fel - állítja Roger Bohn az UCSD kutatója. Ez körülbelül ötöde egy napjainkban kapható, belépő szintű laptop merevlemez-kapacitásának.


Az információ-túladagolás (information overload - a kifejezést Alvin Toffler író és jövőkutató alkotta) a kutatók, orvosok szerint túlterheli az agyat, sőt, egyes vélekedések szerint az információáradat akár változásokat is okozhat idegrendszerünk központjában.


Susan Greenfield, az Oxford egyetem egyik vezető kutatója már több alkalommal felhívta a figyelmet rá, hogy a közösségi hálózatokat használó gyerekeknél jelentősen csökkenhet az időtartam, amíg képesek egy dologra koncentrálni.


A folyamatos számítógép-, és internethasználat hasonló eredménnyel járhat, amely akár figyelemhiányos hiperaktivitást (ADHD) is előidézhet hosszú távon.


"Egy dolog biztos: a figyelmünket egyre apróbb és apróbb szilánkokra törik az információs technológiák, s ez nem tesz jót a fókuszált, mélyreható gondolkodásnak" - mondta Bohn.


"Az agyunk folyamatosan képes lehet a fejlődésre és a növekedésre, attól függően, hogyan használjuk" - tette hozzá Colin Blackmore professzor, az Oxford egyetem neurológus kutatója. "Az új információk bevitele serkentheti is az új idegsejtek kialakulását."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről