Kilenc tipp a természetesen fiatal bőrért

Vágólapra másolva!
Akárhogy is szeretnénk, az időt nem tudjuk megállítani. És ahol a legjobban meglátszik rajtunk az idő, az a bőrünk. Miért van az, hogy a bőrünk öregszik leggyorsabban?
Vágólapra másolva!

Ahogy öregszünk, a bőrsejtjeink egyre lassabban regenerálódnak. Az idő előre haladtával egyre kevesebb hormont termelünk, ami elvékonyítja a bőrt, így az sebezhetőbbé válik. Ráadásul a faggyútermelő mirigyeink is kevésbé aktívak, ami száraz, törékeny bőrszövetet eredményez. Ezt súlyosbítják még olyan környezeti hatások, mint az ultraibolya sugárzás, ami a bőr fehérjéiben okoz kárt, és felgyorsítja a bőr öregedését. Hatására bőrhibák, öregségi foltok tűnnek fel, bőrünk megereszkedik és finom ráncok, "szarkalábak" jelennek meg rajta.


Bár ezek a tények aggodalomra adhatnak okot, az amerikai filozófus, Eric Hoffer így fogalmaz: "Az igazi életművészet az, ha tudunk elegánsan megöregedni", és ezzel nem a különféle kozmetikumokra, Botox- injekcióra és agresszív kezelésekre gondol, hanem a megfelelő táplálkozásra.


Az egészséges étrend szerepe még fontosabb, mint azt korábban gondolták. Egy új kutatás arra mutatott rá, hogy a meghatározott tápanyagokban gazdag diétával, sokkal többet tehetünk bőrünk öregedése ellen, mint drága kezelésekkel. A kutatás során 4000 nő étrendjét vizsgálták, és azt találták, hogy nagyon erős összefüggés van a bőr öregedése, és a vitaminhiányos táplálkozás között. Azok a nők, akik az átlagosnál több C-vitamint és linolsavat visznek be szervezetükbe - az omega-6 zsírsav a növényi olajokban található - valamint kevesebb zsírt és szénhidrátot fogyasztanak, azoknak egészségesebb és fiatalabb a bőrük.


"Az, hogy mit eszünk, nagyban befolyásolja azt, hogy milyen a bőrünk, és milyen gyorsan öregszik" - mondja Dr. Christine Gerbstadt, a Floridában tevékenykedő táplálkozási szakértő. "Egy egészséges és teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend biztosítja a szervezetünk számára azokat a tápanyagokat és antioxidánsokat, amivel lelassíthatjuk bőrünk öregedését.


Úgyhogy tankoljunk fel a következő élelmiszerekből, hogy bőrünk sima, rugalmas, és fiatal maradjon - akárhány évesek is vagyunk:


1. Kivi


A gyümölcsök közül a kivinek van a legnagyobb C-vitamin tartalma. "A C-vitamin egy hatékony antioxidáns, ami megköti a szabad gyököket" - mondja Sara Braxton Ferringo, san franciscoi táplálkozási tanácsadó. Bár nagyon sok testápoló krémben található ez az antioxidáns, kutatások során kimutatták, hogy a C-vitamin jobban felszívódik, ha azt étel formájában visszük be. Naponta két kivi elfogyasztása javasolt.


Forrás: [origo]



2. Bogyós gyümölcsök


A málna, az áfonya és az eper kitűnő ellagic-sav forrás, amely antioxidáns megvédi bőrünket a nap káros sugaraitól. Koreai kutatások szerint az ellagic-sav úgy védi meg a bőrt az UV sugaraktól, hogy meggátolja annak az enzimnek a termelődését, ami a kollagént lebontja. Az ellagic-sav lecsökkenti a gyulladásokat is, ami kipirosodást, puffadtságot, és apró ráncokat okozhat. Minden bogyós gyümölcs gazdag a polifenol nevű antioxidánsban, ami a szabad gyököket köti meg, magyarázza Tara Gidus, orlandoi (Florida) szakember. Fogyasszunk többféle bogyós gyümölcsöt, lehetőleg legalább félcsészényit naponta.


3. Fehér tea


A fehér tea antioxidáns-tartalma óriási, rák-megelőző hatása van, erősíti a szívet, és védi a bőrt. Brit kutatók felfedezték, hogy a fehér tea gátolja azon enzimeket, amik lebontják a kollagént és az elasztint - azokat a fehérjéket, amik a bőr rugalmasságát biztosítják - és ezt hatékonyabban teszi, mint 23 más gyógynövénykivonat. "Mivel a fehér tea kímélő eljárással készül, több antioxidáns található benne" - mondja a pittsburghi Rita Singer, dietetikus. "A fehér, a zöld a fekete, és a vörös tea polifenoltartalma is magas" - teszi hozzá. Legalább napi két csésze fehér tea elfogyasztása javasolt, több tanulmány szerint viszont napi 4-6 csésze fejti ki a jótékony hatást.


4. Lenmagolaj


A lenmagolaj omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően meggátolja a bőr kiszáradását és hámlását, állítja egy új tanulmány. E kutatás során egészséges nőknél mesterséges bőrirritációt okoztak, majd 2,2 gramm lenmagolajat, illetve placebo tablettát adtak nekik. Akik olajat kaptak, a bőrszárazság és hámlás lecsökkenését tapasztalták, míg aki tablettát kapott, nem számolt be javulásról. Ráadásul az omega-3 zsírsav építi fel a sejteket körülvevő membránréteget. Ha elég esszenciális zsírsavat fogyasztunk, megőrizhetjük bőrünk nedvességtartalmát és rugalmasságát. A telítetlen zsírsavak közül válasszuk a lenmagolajat, amiből 1 evőkanál 8 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz. 1-2 evőkanál lenmagolajjal locsoljuk meg salátánkat, párolt zöldségünket. Vigyázat! Csak párolás után tegyük az ételre, nehogy a törékeny zsírok megsérüljenek!


5. Spenót


A spenót az egyik legértékesebb zöldségünk, ami több mint 80 tápanyagot tartalmaz. Egy csésze friss spenót napi K-vitamin szükségletünk 200 százalékát fedezi, ami az érelmeszesedésének megelőzésében játszik fontos szerepet, magyarázza Dr. Cees Vermeer, a Maastrichti Egyetem biokémia professzora. "A meszesedés nemcsak az artériák elzsírosodását okozza, hanem a bőr rugalmasságát is veszélyezteti, és ráncokat eredményez. Mivel szervezetünk nem képes a K-vitamint sokáig raktározni, legjobb, ha folyamatosan visszük be az élelmiszerekkel. A spenót, más zöld-levelűekkel együtt kiváló A-, C-, és E-vitaminforrás. Fogyasszunk heti 3 alkalommal egy-egy csésze spenótot. A K-vitamin zsírban oldódik, ezért locsoljuk meg olívaolajjal, így jobban szívódik fel.


Forrás: iStockphoto



6. Étcsokoládé


Az étcsokoládé is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, mondja Dr. Gerbstadt. Egy új tanulmány szerint az étcsoki antioxidánshoz hasonló növényi pigmentjei megvédik a bőrt az UV-sugárzástól. Azoknak a résztvevőknek a bőre, akik 12 héten keresztül napi 20 gramm étcsokoládét ettek meg, jobban ellenállt a káros sugaraknak. Gerbstadt 20 gramm étcsokoládé elfogyasztását javasolja naponta. Vagy igyunk meg minden nap 3 deciliter tejben elkevert 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport.


7. Paradicsom


"A paradicsom a likopin nevű antioxidáns leggazdagabb forrása. Amellett, hogy védi a szívet, csökkenti a bőr ráncosodását. Mivel a likopin hő hatására jobban szívódik fel, főzés során nő a paradicsom tápanyagértéke. A likopin is zsírban oldódik, úgyhogy egy kis olaj segíti a felszívódását." - magyarázza Gidus. Hetente többször együnk paradicsomot egy kis olivaolajjal megöntözve. Tegyünk paradicsompürét a levesekbe, szószokhoz!


8. Répa


A répa, és más élénksárga zöldségek, mint például a sütőtök, kiváló A-vitamin források. A legnagyobb szerepük a hámréteg megóvásában van. "Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr regenerálódásához." - mondja Singer. "E tápanyag akadályozza, hogy a bőr felületén baktériumok jussanak a szervezetbe. Akik A-vitamin hiányban szenvednek, azoknak általában száraz, durva, hámlásra hajlamos bőrük van. Singer szerint az élelmiszerekkel bevitt A-vitamin sokkal hatásosabb, mint étrendkiegészítők szedése, melyek émelygést és májelégtelenséget is okozhatnak. Heti 3 alkalommal 1 csészényi répa, vagy más sárga zöldség elfogyasztása ajánlott.


9. Avokádó


Az avokádó igen gazdag E-vitaminban és luteinben. Az E-vitamin lecsökkenti a nap bőrre gyakorolt káros hatásait. Az avokádó tápanyagai meggátolják a kollagén lebomlását, a luitein pedig segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és rugalmasabbá, teltebbé teszi a bőrt. Tegyünk néhány szeletet szendvicsünkbe, keverjük a salátába, vagy tejföllel, majonézzel önmagában is fogyaszthatjuk.