Ahogy öregszünk, a bőrsejtjeink egyre lassabban regenerálódnak. Az idő előre haladtával egyre kevesebb hormont termelünk, ami elvékonyítja a bőrt, így az sebezhetőbbé válik. Ráadásul a faggyútermelő mirigyeink is kevésbé aktívak, ami száraz, törékeny bőrszövetet eredményez. Ezt súlyosbítják még olyan környezeti hatások, mint az ultraibolya sugárzás, ami a bőr fehérjéiben okoz kárt, és felgyorsítja a bőr öregedését. Hatására bőrhibák, öregségi foltok tűnnek fel, bőrünk megereszkedik és finom ráncok, "szarkalábak" jelennek meg rajta.
Bár ezek a tények aggodalomra adhatnak okot, az amerikai filozófus, Eric Hoffer így fogalmaz: "Az igazi életművészet az, ha tudunk elegánsan megöregedni", és ezzel nem a különféle kozmetikumokra, Botox- injekcióra és agresszív kezelésekre gondol, hanem a megfelelő táplálkozásra.
Az egészséges étrend szerepe még fontosabb, mint azt korábban gondolták. Egy új kutatás arra mutatott rá, hogy a meghatározott tápanyagokban gazdag diétával, sokkal többet tehetünk bőrünk öregedése ellen, mint drága kezelésekkel. A kutatás során 4000 nő étrendjét vizsgálták, és azt találták, hogy nagyon erős összefüggés van a bőr öregedése, és a vitaminhiányos táplálkozás között. Azok a nők, akik az átlagosnál több C-vitamint és linolsavat visznek be szervezetükbe - az omega-6 zsírsav a növényi olajokban található - valamint kevesebb zsírt és szénhidrátot fogyasztanak, azoknak egészségesebb és fiatalabb a bőrük.
"Az, hogy mit eszünk, nagyban befolyásolja azt, hogy milyen a bőrünk, és milyen gyorsan öregszik" - mondja Dr. Christine Gerbstadt, a Floridában tevékenykedő táplálkozási szakértő. "Egy egészséges és teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend biztosítja a szervezetünk számára azokat a tápanyagokat és antioxidánsokat, amivel lelassíthatjuk bőrünk öregedését.
Úgyhogy tankoljunk fel a következő élelmiszerekből, hogy bőrünk sima, rugalmas, és fiatal maradjon - akárhány évesek is vagyunk:
1. Kivi
A gyümölcsök közül a kivinek van a legnagyobb C-vitamin tartalma. "A C-vitamin egy hatékony antioxidáns, ami megköti a szabad gyököket" - mondja Sara Braxton Ferringo, san franciscoi táplálkozási tanácsadó. Bár nagyon sok testápoló krémben található ez az antioxidáns, kutatások során kimutatták, hogy a C-vitamin jobban felszívódik, ha azt étel formájában visszük be. Naponta két kivi elfogyasztása javasolt.
2. Bogyós gyümölcsök
A málna, az áfonya és az eper kitűnő ellagic-sav forrás, amely antioxidáns megvédi bőrünket a nap káros sugaraitól. Koreai kutatások szerint az ellagic-sav úgy védi meg a bőrt az UV sugaraktól, hogy meggátolja annak az enzimnek a termelődését, ami a kollagént lebontja. Az ellagic-sav lecsökkenti a gyulladásokat is, ami kipirosodást, puffadtságot, és apró ráncokat okozhat. Minden bogyós gyümölcs gazdag a polifenol nevű antioxidánsban, ami a szabad gyököket köti meg, magyarázza Tara Gidus, orlandoi (Florida) szakember. Fogyasszunk többféle bogyós gyümölcsöt, lehetőleg legalább félcsészényit naponta.
3. Fehér tea
A fehér tea antioxidáns-tartalma óriási, rák-megelőző hatása van, erősíti a szívet, és védi a bőrt. Brit kutatók felfedezték, hogy a fehér tea gátolja azon enzimeket, amik lebontják a kollagént és az elasztint - azokat a fehérjéket, amik a bőr rugalmasságát biztosítják - és ezt hatékonyabban teszi, mint 23 más gyógynövénykivonat. "Mivel a fehér tea kímélő eljárással készül, több antioxidáns található benne" - mondja a pittsburghi Rita Singer, dietetikus. "A fehér, a zöld a fekete, és a vörös tea polifenoltartalma is magas" - teszi hozzá. Legalább napi két csésze fehér tea elfogyasztása javasolt, több tanulmány szerint viszont napi 4-6 csésze fejti ki a jótékony hatást.
4. Lenmagolaj
A lenmagolaj omega-3 és omega-6 zsírsav tartalmának köszönhetően meggátolja a bőr kiszáradását és hámlását, állítja egy új tanulmány. E kutatás során egészséges nőknél mesterséges bőrirritációt okoztak, majd 2,2 gramm lenmagolajat, illetve placebo tablettát adtak nekik. Akik olajat kaptak, a bőrszárazság és hámlás lecsökkenését tapasztalták, míg aki tablettát kapott, nem számolt be javulásról. Ráadásul az omega-3 zsírsav építi fel a sejteket körülvevő membránréteget. Ha elég esszenciális zsírsavat fogyasztunk, megőrizhetjük bőrünk nedvességtartalmát és rugalmasságát. A telítetlen zsírsavak közül válasszuk a lenmagolajat, amiből 1 evőkanál 8 gramm omega-3 zsírsavat tartalmaz. 1-2 evőkanál lenmagolajjal locsoljuk meg salátánkat, párolt zöldségünket. Vigyázat! Csak párolás után tegyük az ételre, nehogy a törékeny zsírok megsérüljenek!
5. Spenót
A spenót az egyik legértékesebb zöldségünk, ami több mint 80 tápanyagot tartalmaz. Egy csésze friss spenót napi K-vitamin szükségletünk 200 százalékát fedezi, ami az érelmeszesedésének megelőzésében játszik fontos szerepet, magyarázza Dr. Cees Vermeer, a Maastrichti Egyetem biokémia professzora. "A meszesedés nemcsak az artériák elzsírosodását okozza, hanem a bőr rugalmasságát is veszélyezteti, és ráncokat eredményez. Mivel szervezetünk nem képes a K-vitamint sokáig raktározni, legjobb, ha folyamatosan visszük be az élelmiszerekkel. A spenót, más zöld-levelűekkel együtt kiváló A-, C-, és E-vitaminforrás. Fogyasszunk heti 3 alkalommal egy-egy csésze spenótot. A K-vitamin zsírban oldódik, ezért locsoljuk meg olívaolajjal, így jobban szívódik fel.
6. Étcsokoládé
Az étcsokoládé is segít megőrizni bőrünk fiatalságát, mondja Dr. Gerbstadt. Egy új tanulmány szerint az étcsoki antioxidánshoz hasonló növényi pigmentjei megvédik a bőrt az UV-sugárzástól. Azoknak a résztvevőknek a bőre, akik 12 héten keresztül napi 20 gramm étcsokoládét ettek meg, jobban ellenállt a káros sugaraknak. Gerbstadt 20 gramm étcsokoládé elfogyasztását javasolja naponta. Vagy igyunk meg minden nap 3 deciliter tejben elkevert 2 evőkanál cukrozatlan kakaóport.
7. Paradicsom
"A paradicsom a likopin nevű antioxidáns leggazdagabb forrása. Amellett, hogy védi a szívet, csökkenti a bőr ráncosodását. Mivel a likopin hő hatására jobban szívódik fel, főzés során nő a paradicsom tápanyagértéke. A likopin is zsírban oldódik, úgyhogy egy kis olaj segíti a felszívódását." - magyarázza Gidus. Hetente többször együnk paradicsomot egy kis olivaolajjal megöntözve. Tegyünk paradicsompürét a levesekbe, szószokhoz!
8. Répa
A répa, és más élénksárga zöldségek, mint például a sütőtök, kiváló A-vitamin források. A legnagyobb szerepük a hámréteg megóvásában van. "Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr regenerálódásához." - mondja Singer. "E tápanyag akadályozza, hogy a bőr felületén baktériumok jussanak a szervezetbe. Akik A-vitamin hiányban szenvednek, azoknak általában száraz, durva, hámlásra hajlamos bőrük van. Singer szerint az élelmiszerekkel bevitt A-vitamin sokkal hatásosabb, mint étrendkiegészítők szedése, melyek émelygést és májelégtelenséget is okozhatnak. Heti 3 alkalommal 1 csészényi répa, vagy más sárga zöldség elfogyasztása ajánlott.
9. Avokádó
Az avokádó igen gazdag E-vitaminban és luteinben. Az E-vitamin lecsökkenti a nap bőrre gyakorolt káros hatásait. Az avokádó tápanyagai meggátolják a kollagén lebomlását, a luitein pedig segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és rugalmasabbá, teltebbé teszi a bőrt. Tegyünk néhány szeletet szendvicsünkbe, keverjük a salátába, vagy tejföllel, majonézzel önmagában is fogyaszthatjuk.