Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megkéseltek egy migránst

Események

Illegális bevándorlás - Szlovénia - Ideiglenes menekülttábor Dobován, migráns
Ideiglenes menekülttábor a szlovéniai Dobován, a szlovén-horvát határnál
Vágólapra másolva!
Egyetlen nap alatt 12 ezer migráns érkezett Szlovéniába. Az ország belügyminisztere bejelentette, hogy Ljubljana más EU-tagországoktól kért segítségül rendőri erőt a menekültfolyam mederben tartására. A miniszter szerint Ausztria hamarosan le fogja zárni határait a menekültek előtt. A svéd bevándorlási hivatal eközben azzal számol, hogy idén 190 ezer menekült érkezik az országba, akikre két év alatt 2313 milliárd forintnak megfelelő 70 milliárd koronát kell majd költeniük. Csütörtök reggel a rigonce-harmicai határátkelő közelében dulakodás közben megkéseltek egy migránst. Kövesse az eseményeket percről percre az Origóval!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül46 bejegyzés
10:55
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Segítség kell

Az utóbbi 24 órában több mint 12 ezer migráns érkezett Szlovéniába. Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerda este a szlovén állami tévének nyilatkozva közölte, hogy Ljubljana más EU-tagországoktól kért segítségül rendőri erőt a menekültfolyam mederben tartásához. A miniszter szerint Ausztria hamarosan le fogja zárni határait a menekültek előtt.

11:01
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

A Parlamentben is téma

Az Országgyűlés ma véleményezheti azt az európai parlamenti és tanácsi rendelettervezetet, amely lehetővé tenné a menedékkérők tagállamok között kvóták szerint történő szétosztását.

Részleteket itt olvashat.

11:02
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

39 embert fogtak el

Szerdán 0 órától éjfélig 39 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt - közölte a rendőrség. Három emberrel szemben közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás - írta az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

11:17
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Még nem jöttek ennyien

Az eddigi legnagyobb migránscsoport érkezett csütörtök hajnalban Szlovéniába, a rendőrség becslése szerint két-háromezer ember lépett be Horvátországból a rigoncei átkelőhelynél. Mostanra a rigoncei lett a migránsok fő átkelőhelye a horvát-szlovén határon. A horvát hatóságok vonaton szállítják őket a határig, onnan pedig gyalog kell átmenniük a kis szlovén faluba.

11:34
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Fűtött sátrakban

Azok után, hogy szerdán sürgős állami akciótervet követelt nyolcszáz francia közéleti személyiség a Calais-ban, a Csatorna-alagút francia oldalánál élő mintegy 6 ezer migráns méltatlan körülményeinek javítására, Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter bejelentette: a hét végére megoldják, hogy legalább a nők és a gyerekek fűtött sátrakba kerüljenek.

11:36
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Hatezren a dzsungelben

6000 ember vár sorsára a Calais-i dzsungelben Forrás: AFP/Denis Charlet
11:37
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Most tüzelő kell

A Calais-ban rekedt migránsoknak most az a legfontosabb, hogy tüzelőhöz jussanak. Hajnalonként már fagypont környékére süllyed a hőmérséklet Forrás: AFP/Philippe Huguen
11:49
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Fűthető sátrakat küld Csehország

A cseh belügyminisztérium szóvivője közölte: humanitárius segélycsomagot küldenek Magyarországra, amibe 15 férőhelyes sátrakat és fűtőberendezéseket pakolnak. Csehország hasonló segélycsomagokat állít össze a többi, a migrációs válságban érintett országnak.

11:59
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Tuzson: Európai együttműködés kell

Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára szerint Magyarország magyar szempontból kezelte a bajt", de megjegyezte: a migránsügy rendezéséhez európai szintű együttműködésre van szükség. Jó példaként említette a visegrádi országok összefogását.

12:36
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Már 250-en vigyáznak a Csalagútra

A Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő Csatorna-alagút nem elég vonzó a fuvarozók számára, a biztonsági kockázat miatt a migrációs válság kezdete óta harmadával esett vissza a teherforgalom. Amióta a franciaországi Calais-nál a kikötőt és az alagutat körülzáró 2 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítést megerősítette és 400 térfigyelő kamerával szerelte fel az alagutat üzemeltető Eurotunnel vállalat, és 250 rendész védi a telepet, a Nagy-Britanniába való átjutás gyakorlatilag lehetetlenné vált, és megduplázódott az itt várakozók száma, amely szakértők szerint az év végére elérheti a 10 ezret.

Hivatalos adatok szerint június vége óta 15 migráns vesztette életét balesetben vagy áramütés miatt, amikor megpróbált átjutni Nagy-Britanniába. A környéken jelenleg mintegy 1300 rendőr teljesít szolgálatot.

12:44
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Görögországban is fáznak

Migránsok melegednek egy tábortűz mellett a görög Leszbosz sziget partján, Szkála Szikaminiász közelében Forrás: MTI/AP/Szanti Palaciosz
13:01
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nyomnak a horvátok

Bár Szlovénia közölte, legfeljebb 2500 migránst tud fogadni naponta, Horvátország ezt nem tartja tiszteletben, és folyamatosan szállítja az illegális bevándorlókat a szlovén zöldhatárra - jelentette a szlovén sajtó csütörtökön.

Horvátország területére - a kelet-szlavóniai Bapska és Tovarnik körzetébe - kedd éjféltől szerda 21 óráig 6113 migráns érkezett. Jelenleg az opatovaci sátortáborban 3500 ember tartózkodik. A migránsokat vonattal és buszokkal folyamatosan szállítják a szlovén határa.

13:16
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürítették a dobovai ideiglenes tábort

A szlovén hatóságok csütörtök délelőtt elszállították a Dobova településen kialakított ideiglenes táborból azokat a migránsokat, akik szerdán azért tüntettek, hogy átjuthassanak Ausztriába. A menekültek szerda hajnal óta várakoztak a szabad ég alatt az egyre hidegebb időben. A dobovai tábor infrastruktúráját csupán néhány mobil vécé jelenti.

13:22
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Katonák kísérték a migránsokat

Rendőrök és a szlovén hadsereg katonái is jelen voltak a dobovai tábor kiürítésekor Forrás: MTI/Tréba Ákos
13:42
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

190 ezer menekültre számít Svédország

Akár 190 ezer - köztük iraki és szíriai - háborús menekült is érkezhet Svédországba a svéd bevándorlási hivatal előrejelzése szerint. A menedékkérők között 33 ezer, kísérő nélkül érkező gyerek van. A hivatal júliusban még 74 ezer menedékkérőre számított.

13:44
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Koronamilliárdok

70 milliárd svéd koronára (2313 milliárd forintra) van szüksége a következő két évben Svédországnak, hogy elláthassa az idei évre várható 140-190 ezer és a jövő évre becsült 135 ezer menedékkérőt - tartalmazza a svéd bevándorlási hivatal legfrissebb elemzése.

13:48
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Tízezrek telelnek majd sátrakban

Tíz hónap alatt több mint 100 ezer menedékkérő érkezett a 9,8 millió lakosú Svédországba. A bevándorlási hivatal becslése szerint az év végére 25-45 ezer menedékkérőnek nem jut szállás, több tízezren pedig az északi telet sátrakban kényszerülnek tölteni.

13:52
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Nő a feszültség

Közvélemény-kutatások szerint a svédek továbbra is szívesen látják a menedékkérőket, de a menekültáradat feszültségeket kelt. A múlt héten több befogadó állomásra rátámadtak, és a bevándorlásellenes szélsőjobboldali Svéd Demokraták pártja a külföldi sajtóban készül kampányt indítani, hogy eltántorítsa a Svédországba tartó menekülteket.

13:59
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Kétezren Pireusznál

Több mint 2000 menekült szállt partra a görög főváros fő kikötőjének számító Pireusznál csütörtök délelőtt. Leszboszról, Kosról és más, kisebb szigetekről további 2493 menekültet visznek át a görögök Athénba, hogy csökkentsék az égei-tengeri szigetekre nehezedő migrációs nyomást.

14:22
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Megkéseltek egy migránst

Csütörtök reggel a rigonce-harmicai határátkelő közvetlen közelében, ahol több mint ezren várnak arra, hogy belépjenek Szlovéniába, nézeteltérés történt a zöldhatáron a szlovén oldalra már átjutott migránsok között, és az egyik férfit megkéselték. Az incidenst Alenka Drenik szlovén rendőrségi szóvivő is megerősítette. A megszúrt férfit kórházba szállították, két embert pedig őrizetbe vett a rendőrség.

Korábbi felvétel Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat
14:26
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Röszke újra járható

Pintér Sándor magyar és Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter csütörtökön újra megnyitotta a Röszke-Horgos közúti határátkelőhelyet. Pintér Sándor közölte, a régi röszkei átkelő újranyitásával Magyarország és Szerbia között valamennyi közúti határátkelőhely működik. Szeptember 16-án ennél az átkelőnél próbáltak meg migránsok Magyarország területére betörni.

Pintér Sándor magyar, és Nebojsa Stefanovic, szerb belügyminiszter Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
14:38
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Még kétezer osztrák rendőr kell

Kétezer fővel kell megemelni a rendőri állományt - mondta az osztrák belügyminiszter a Kronen Zeitung osztrák lapban csütörtökön megjelent nyilatkozatában. Johanna Mikl-Leitner úgy vélte, hogy a hetek óta tartó kemény munka után az osztrák rendőrség elért teljesítőképessége határához.

14:42
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Migránsok az úton

Nem hivatalos becslések szerint az Ausztria déli határszakaszán lévő Spielfeld átkelőnél jelenleg 3-4000 migráns tartózkodik, az ausztriai Leibnitz és a szlovéniai Sentilj városát is összekötő B67-es úton pedig migránsok százai bolyonganak.

Migránsok a B67-es úton, Spielbergnél Forrás: AFP/APA/Erwin Scheriau
15:23
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Hosszú, tömött sorban

Migránsok vonulnak a horvát-szlovén határ közelében fekvő szlovéniai Rigoncéba Forrás: MTI/AP/Darko Bandic
15:40
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Horvátország uniós segítséget kér

A horvát kormány az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központján keresztül segítséget kér a menedékkérők áradatának kezeléséhez. Ranko Ostojic belügyminiszter azt mondta: 1000 katonai sátrat, 100 konténerházat, 20 szaniter konténert, 100 elektromos melegítőt, 1000 összecsukható és 500 emeletes ágyat, 2500 hálózsákot, 30 ezer pokrócot, továbbá 1000 gumicsizmát kértek.

15:42
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

13 ezer takaró

A horvát belügyminiszter szerint a hideg időjárás megnehezíti a migránsok ellátását. Az időjárási viszonyok miatt egy éjszaka olykor 13 ezer takarót is szétosztanak. Ahhoz, hogy Horvátország továbbra is ellenőrzés alatt tartsa a migrációs helyzetet, ilyen időjárási viszonyok között más országok segítségére is szüksége van.

15:55
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

110 ezer férfit regisztráltak

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idén szeptember 30-ig 21 304 nőt, 109 043 férfit, valamint 14 893 18 év alatti lányt és 30 723 18 év alatti fiút, vagyis összesen 175 963 embert regisztrált menedékkérőként. Pintér Sándor belügyminiszter ezt Oláh Lajos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolta.

15:59
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU nem tudja, mit gondoljon

Kövér László házelnök szerint az Európai Unió nem tudja eldönteni, mit gondoljon a migránsválságról, és így megoldani sem tudja a problémát. A Die Weltwoche című konzervatív svájci hetilap friss számában megjelent interjújában a politikus leszögezte: Magyarország csak kötelezettségeinek tesz eleget a déli határzárral, és megakadályozza, hogy ellenőrizetlen embertömegek érkezzenek a schengeni övezet külső határán át.

16:04
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Kövér: Nem vagyunk migrációs iroda

A szerb, majd a horvát határ ideiglenes lezárásáról szóló kérdésre Kövér László azt mondta a Die Weltwoche című konzervatív svájci hetilapnak, hogy Magyarország az intézkedéssel egyértelművé tette, hogy nem migrációs utazási iroda, és nem akar tettestárs lenni Európa szétrombolásában.

- fogalmazott Kövér László.

Svájci lapnak nyilatkozott a házelnök Forrás: Szabó Gábor
16:11
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Messze van még Németország

Migránsok százai bolyonganak Ausztria déli részén, a Leibnitzet a szlovéniai Sentilj várossal összekötő B67-es úton. Helyszíni beszámoló szerint a menekültek azt mondják, hogy Németországba akarnak menni, és kérdezgetik, hogy milyen messze van és mennyi idő alatt érhetnek oda. A tolmácsok próbálják nekik angolul elmagyarázni, hogy Németország onnan több száz kilométerre található és több napba vagy akár egy hétbe is telhet, míg gyalog elérnek odáig. Az embereket legalább harminc taxi várta délelőtt, azonban a spielfeldi gyűjtőhelynél több busz is állt, hogy elszállítsa őket.

17:14
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

1,4 millió szír migráns Jordániában

A gazdasági együttműködésről és a migránskérdésről tárgyalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Najef al-Fajez, Jordánia turisztikai és műemlékvédelmi minisztere csütörtökön Budapesten.  A találkozón Najef al-Fajez elmondta, hogy a szír migránsok száma Jordániában eléri az 1,4 milliót, rajtuk kívül az elmúlt években iraki, szomáliai és szudáni bevándorlók is érkeztek az országba. A migránsok jelentősen megterhelik Jordánia gazdaságát és ellátási infrastruktúráját. Szinte megoldhatatlannak tűnő problémát jelent a bevándorlók elhelyezése, a velük kapcsolatos adminisztráció, a foglalkoztatás, a kiskorúak oktatása, az egészségügyi ellátás és a hulladékkezelés - fejtette ki a jordániai miniszter.

18:06
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Teherautókkal zárták le a határt

Az osztrák hadsereg teherautókkal zárta le a határt csütörtök délután a szlovéniai Sentilj és az ausztriai Spielfeld között, miután több ezer migráns kitört a Spielfeldnél, a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén kialakított tranzittáborból, és sokan gyalog elindultak Ausztria belseje felé.

18:14
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Az ENSZ kritizálja a cseh intézkedéseket

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosa, Zeid Ra'ad Al Hussein az alapvető emberi jogok megsértésével vádolja a Cseh Köztársaságot. Őrizetben tartják a migránsokat, akár 90 napig, és megmotozzák őket, hogy pénzt vegyenek el tőlük az őrizetre.  Akkor veszik a migránsokat őrizetbe, ha a hatóságok nem tudják őket visszatoloncolni az országba, ahonnan érkeztek. Nagyon kevesen kérnek menekültstátuszt, a többség Németország felé indul, miután szabadon engedik őket.  

 

18:52
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Új-Zéland több menekültet fogadna

Évente akár hatvanezer menekültet is befogadna Új-Zéland - mondta csütörtökön Bécsben Annette King, a jelenleg ellenzékben lévő új-zélandi Munkáspárt (Labour Party) helyettes vezetője.

Új-Zéland a következő 3 évben 750 szíriai menekült befogadását vállalta nemrég, az első száz közülük három csoportban jövő év januárjában, márciusában és májusában érkezik majd meg.

18:55
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Több ezren a határoknál

4500 menekültet regisztráltak a szerb-macedón határ melletti Presevóban, és a szerb-horvát határra is legalább ötezren érkezhetnek a nap folyamán. Szerbián az idén mintegy 260 ezren haladtak át.

18:56
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Üresek a befogadóközpontok

A hideg és csapadékos idő ellenére a szerbiai befogadóközpontok üresek, a migránsok ugyanis igyekeznek minél hamarabb eljutni célországukba, elsősorban Németországba - mondta Aleksandar Vulin, szerb szociálisügyi miniszter.

Az időjárás mellett útjukat a szerb-horvát határon történő várakozás lassítja, a horvát hatóságok ugyanis csak kisebb csoportokban engedik be őket az országba.

19:00
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán nem akar áldozat lenni

Az otthonukat elhagyók és Európába indulók áldozatok, de ez nem jelentheti azt, hogy magunkat is áldozattá tesszük - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Néppárt madridi kongresszusán. A kormányfő szerint erkölcsi felelősségünk visszaadni számukra az otthonukat és országukat, de az nem lehet célunk, hogy új európai életet nyújtsunk számukra.

20:14
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Németország kitelepítésen gondolkodik

Németország katonai szállító repülőkkel telepítené ki azokat a migránsokat, akik nem kapnak menekültstátuszt. A cél egy növekvő migránsválság elkerülése. A döntést Steffen Seibert kormányszóvivő jelentette be.

20:44
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Óráról órára változik Ausztria befogadóképessége

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint a közbiztonság és a rend fenntartása az elsődleges cél Ausztriában. Úgy gondolja, a Spielfeldnél kialakult helyzet jól mutatja, hogy ha emberek ezrei Németországba akarnak menni, akkor még rendőri intézkedéssel sem tartóztathatók fel. A miniszter ugyanakkor nem utalt arra, hogy Spielfeld és a szlovéniai Sentilj között lezárták volna a határátkelőt. Hangsúlyozta, hogy Ausztria befogadóképessége a németországi lépésektől és az osztrák szálláshelyek számától függ.

21:07
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Fáj a szívünk, de nem maradhatnak

Mindenkit, aki Európába érkezik, emberi bánásmódban kell részesíteni, a háború elől menekülőket segíteni kell, hogy új otthont találjanak, de azokat, akik gazdasági okokból jönnek, vissza kell fordítani - mondta a német kancellár az Európai Néppárt (EPP) madridi közgyűlésén tartott beszédében csütörtökön. "Fáj a szívünk értük, de világossá kell tenni, hogy nem maradhatnak" - fogalmazott Angela Merkel.

21:49
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Szélsőségesek támadását hiúsították meg

Szélsőségesek menekülttáborok elleni támadását hiúsították meg a rendőrök Bajorországban - közölték a német hatóságok csütörtökön. Tizenegy nőt és férfit vettek őrizetbe a Nürnbergtől mintegy ötven kilométerre fekvő Bamberg városban tartott szerdai razziákban. A gyanúsítottaktól - akiket a rendőrség több mint egy éve megfigyelt - több kilogramm tiltott pirotechnikai eszközöket, egy lőfegyvert, lőszert, baseballütőket és késeket foglaltak le - közölték a hatóságok. Legalább öt embert az előzetes kihallgatás után elengedtek, néhányan azonban őrizetben maradtak.

22:05
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Fokozódó feszültség Spielfeldnél

Fokozódik a feszültség a Sentilj és Spielfeld közötti szlovén-osztrák határátkelő osztrák oldalán, miután a szlovén hatóságok több ezer újabb migránst engedtek át csütörtök este a két határátkelő között, az úgynevezett senki földjén kialakított táborba. Az osztrák rendőrök és katonák a spielfeldi határátkelő lezárásával azt próbálják megakadályozni, hogy a senki földjén, a szabad ég alatt táborozó migránsok ellenőrizetlen módon átmenjenek Ausztriába, illetve az időközben újra megtelt táborból kitörjenek az emberek, akik újra és újra megpróbálnak kiszökni.

Migránsok az ausztriai spielfeldi átkelőnél a két határállomás között, az úgynevezett senki földjén Forrás: MTI / Tréba Ákos
22:34
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Szlovénia nincs egyedül

Szlovénia nincs egyedül a migránsválságban és számíthat az Európai Unió (EU) pénzügyi segítségére - erről biztosította Dimitrisz Avramopulosz migrációért felelős uniós biztos a szlovén vezetést csütörtökön Ljubljanában. Kiemelte, hogy a tél közeledtével minden országnak arra kell törekednie, hogy segítsen a rászorulókon, de hozzátette azt is, hogy egy ország sem fogja tudni kezelni a válságot egyedül.

22:51
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Buszokkal Ausztria belseje felé

Csütörtök este buszokkal elkezdték továbbszállítani az osztrák hatóságok a szlovén-osztrák határnál fekvő Spielfeldről azokat a migránsokat, akik korábban a két ország közötti "senki földjén" ragadtak - jelentette az MTI tudósítója. Este időről időre érkezett egy busz, így nagyjából ötvenes csoportokban kezdték elszállítani a migránsokat Ausztria belseje felé.

23:39
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Németország két tűz között

Tamási Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője szerint Angela Merkel tisztában van azzal, hogy egy esetleges német határzár milyen nyomást gyakorolna a nyugat-balkáni országokra, destabilizációt okozva, ezért olyan javaslatokkal próbálja kezelni a problémát, amely az országot kevésbé vonzóvá teszi, illetve szorgalmazza az EU külső határainak védelmét is. A menekültkérdésben Németország és Angela Merkel két tűz közé szorult - mondta Tamási Anna az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában. 

23:46
október 22, 2015
Vágólapra másolva!

Migránsok ellen tüntettek Horvátországban

Mintegy százan tüntettek a kelet-horvátországi Bródban (Slavonski Brod) csütörtökön a város mellett épülő, téliesített tranzitközpont ellen - írta a Vecernji List horvát napilap internetes oldalán. A város központjában összegyűlt tömeg "Állítsuk meg a migránsokat Bródban", "Etetitek a migránsokat, miközben a szlavóniaiak éheznek", valamint "Ne felejtsük el Tomislav Salopeket" feliratú transzparensekkel vonult az utcára. Utóbbi felirat arra a Tomislav Salopekre vonatkozik, akit az Iszlám Állam egyiptomi csoportja végzett ki még augusztusban. Hrvoje Macan, a tüntetés egyik szervezője szerint ennek a helynek egyetemi városnak kellene lennie, nem pedig gyűjtőközpontnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről