Egyre nagyobb az áramhiány Ukrajnában

Események

conflict TOPSHOTS Horizontal
Az ukrán hadsereg egyik BM-21 „Grad” rakétavetője a bahmuti frontvonalon
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 279. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés
04:59
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:13
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Újra ágyúzták Herszont

A megszállók ismét ágyúzták Herszont és a régió közösségeit. Csupán egy hét alatt az ellenség 258-szor lőtte a Herszon régió 30 településének egyikét - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az orosz hadsereg megrongálta azt a szivattyútelepet is, amely Mikolajivot látta el vízzel.

05:18
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Északi támogatás

Hétfőn hét észak-európai ország külügyminiszterével tárgyalt Volodimir Zelenszkij Ukrajna védelmi és újjáépítési szükségleteiről. Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Svédország, Norvégia és Izland külügyi vezetője vett részt a tanácskozáson.

"Megállapodásaink vannak a további együttműködésről a védelmi és energiaszférában, államunk újjáépítési projektjeiben és a szankciók területén. Az ukrán békeképletet mindegyik delegációval részletesen megvitattuk – azt is, hogy az egyes államok hogyan tudnak részt venni a formula pontjainak megvalósításában" - mondta az ukrán elnök.

05:31
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Növeli a támogatását Hollandia

Telefonon beszélt egymással az ukrán elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök. Hollandia jelentős segítséget nyújt Ukrajnának az orosz háborús bűncselekményeket vizsgáló Törvényszék felállításában és a holland kormányfő jelezte, hogy jövőre növelni fogják az Ukrajnának nyújtott anyagi támogatást - jelentette be Volodimir Zelenszkij.

05:54
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Aggregátorokra gyűjtenek

Az ukrán elnök hétfőn találkozott a United24 adománygyűjtő platform Kijevben tartózkodó jószolgálati nagyköveteivel, akikkel átbeszélték, hogy az adománygyűjtés pillanatnyilag legfontosabb csapásiránya a tél átvészeléséhez szükséges berendezések, aggregátorok és egyéb energetikai berendezések beszerzése.

06:19
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Vészleállások

Ukrajna bejelentette, hogy rendszeres vészhelyzeti áramszünetet kényszerült bevezetni országszerte, miután kudarcot vallott az orosz rakétacsapások által sújtott energiainfrastruktúra helyreállítása.

Az Ukrenergo országos hálózatüzemeltető közleménye szerint több erőmű vészleállást hajtott végre, és az áram iránti kereslet megnőtt, mivel a fővárosban és az ország jelentős részén havas téli időjárás van.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magán villamosenergia-termelője azt mondta, hogy 60%-kal csökkentené fogyasztói áramellátását Kijevben, ahol a hőmérséklet 0°C körül mozog.

06:45
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Lövészárokháború

Lövészárokháborúvá fajulnak a harcok a kelet-ukrajnai Bakhmut térségében, ahol naponta több száz halottról és sebesültről számolnak be a harcoló felek. Oroszország az elmúlt hetekben friss alakulatokat telepített a térségbe, de sem az orosz, sem az ukrán erők nem értek el jelentős áttörést a több hónapos harcok után.

07:06
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 4335 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3648 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 115 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 28-án 31 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

07:33
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Gabona Ukrajnából

A Gabona Ukrajnából program azzal, hogy a kezdeményezésre felhalmozott források már meghaladják a 180 millió dollárt, történelmileg az egyik legnagyobb ukrán humanitárius kezdeményezés. És még nagyobb lesz - mondta az ukrán elnök, aki felidézte, hogy a NATO és az ENSZ támogatása mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Nagy-Britannia, Görögország, Észtország, Írország, Spanyolország, Olaszország, Kanada, Katar, Lettország, Litvánia, Hollandia, Németország, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, az Egyesült Államok, Törökország, Magyarország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Csehország, Svájc, Svédország, Japán, a Koreai Köztársaság és az Európai Unió jelentette be pénzügyi, technikai vagy logisztikai hozzájárulását a Gabona Ukrajnából kezdeményezéshez.

08:29
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Putyin fegyvere a tél

Oroszország valószínűleg továbbra is támadni fogja Ukrajna elektromos hálózatát, gázinfrastruktúráját és az embereknek nyújtott alapvető szolgáltatásokat – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja a telet háborús fegyverként használni Ukrajna ellen.

09:06
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

A szankciók új útvonalra terelik az orosz olajat

Az Európai Unió december 5-től megtiltja az orosz nyersolaj, február 5-től pedig az orosz olajtermékek uniós importját. Az intézkedések célja, hogy megfosszák Moszkvát azoktól a bevételektől, amelyekből finanszírozhatná ukrajnai fellépését, és arra kényszerítik a világ egyik vezető olajtermelőjét és -exportőrét, hogy más vevőket keressen.

A Maersk Tankers vezérigazgatója, Christian M. Ingerslev a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy az új szankciók életbe lépésével arra számítank, hogy a tartályhajók kihasználtsága még magasabb lesz, az orosz olajszállítások nem fognak csökkenni, csak a célországok esnek majd kicsit távolabbra.

09:22
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Új amerikai segély

Az Egyesült Államok új segélyt jelent be, hogy segítse Ukrajnát az áramellátás helyreállításában, mivel az ország újabb hetekig tartó hideggel és sötétséggel néz szembe, miután az áramhálózatot ért orosz csapások folyamatos áramszüneteket okoztak.

09:47
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

A McDonald's orosz utódja megoldja a franchise-problémát

Az oroszországi McDonald's korábbi franchise-partnere beleegyezett, hogy csatlakozzon az új márkához, megoldva ezzel az új tulajdonosok számára felmerülő problémát.

A McDonald's nem sokkal azután állította le éttermeit Oroszországban, hogy Moszkva fegyveres erőit Ukrajnába küldte, és májusban teljesen kilépett az orosz piacról, amikor a tulajdonában lévő éttermeket eladta egy helyi befektetőnek. A korábbi McDonald's-ok helyén júniusban nyíltak meg az első Vkusno & Tochka ("Ízletes és ennyi") éttermek.

Az amerikaiak egyik franchise-partnere, a Rosinter Restaurants leányvállalata, a Razvitie Rost azonban a McDonal's-emblémák letakarásával hónapokig nyitva tartotta kilenc éttermét a moszkvai és szentpétervári vasútállomásokon és repülőtereken. Ez nem tetszett a Vkusno & Tochka főnökének, Oleg Parojevnek, és rávilágított arra, milyen kihívást jelenthet a nyugati márkák számára, hogy teljesen kivonják márkáikat.

A probléma mostanra oldódott meg, a Razvitie Rost éttermei ugyanis december 1-től a Vkusno & Tochka márkanév alatt folytatják munkájukat Oroszországban - közölte az anyacég Rosinter, nem részletezve, hogy milyen feltételekkel és milyen anyagi ellentételezésért állnak át az új márkanév használatára.

10:27
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Amerikai bombákat szerelhetnek az ukrán rakétákra

Az Egyesült Államok fontolgatja a Boeing javaslatát, hogy olcsó, kisméretű precíziós bombákat szállítson Ukrajnának a bőségesen elérhető rakétákra, ami lehetővé teszi Kijev számára, hogy messze az orosz vonalak mögött csapjon le. A nyugat egyre több fegyverszállítási kérést próbál kielégíteni, ugyanakkor az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint az amerikai és szövetséges katonai készletek zsugorodnak.

10:55
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Akadályozzák az orosz ellátást

Az ukrán erők megrongáltak egy vasúti hidat az oroszok által megszállt déli Melitopol várostól északra, amely kulcsfontosságú volt az orosz erők ellátásában – közölték az ukrán fegyveres erők.

11:32
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Szórványos ágyúzások

Az oroszok szórványosan ágyúzzák az ukrán városokat, és nincs más nyilvánvaló stratégiai céljuk, mint áldozatokat okozni. A The Guardian meglátogatta Dnyipro egyik lakónegyedét, ahol egy sorházat megsemmisített egy olyan széttöredezett robbanófej, amelyet úgy terveztek, hogy a lehető legtöbb embert ölje meg.

12:14
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

440 gyerek halt meg

Az ukrán főügyészség közlése szerint 329 gyereket tartanak nyilván eltűntként Ukrajnában, 12 034-et pedig Oroszországba toloncoltak ki. Az ukrán kormány adatai szerint 440 gyerek halt meg az orosz háború következtében, és 851 gyerek sebesült meg.

13:25
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Konfliktusmegoldó vonal

A Reuters forrása szerint egyszer használták az Oroszország és az Egyesült Államok közötti ukrajnai háborús forródrótot. A kommunikációs vonalat a háború elején hozták létre. A névtelenül nyilatkozó tisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok felhívást kezdeményezett a „konfliktusmegoldó" vonalon, hogy közölje aggodalmát az ukrajnai kritikus infrastruktúra közelében végrehajtott orosz katonai műveletekkel kapcsolatban.

13:54
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ismét légiriadót rendeltek el Ukrajnában

Légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén, beleértve a fővárost, Kijevet is, miután a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokra készül.

14:49
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Sürgősségi segélyt vitt Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet

Az elsők között vitt sürgősségi segélyt a felszabadított Herszonba az Ökumenikus Segélyszervezet; az azonnal fogyasztható élelmiszerekből, ivóvízből és tisztasági termékekből álló 30 tonnás, két kamionnyi segélyszállítmány elérte a frontvonalon fekvő város nélkülözőit - közölte a segélyszervezet sajtóreferense kedden az MTI-vel.

Kis Boáz a segélyről beszámoló közleményében azt írta: Herszont az oroszok a katonáik visszavonulása után levágták az összes közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva az egykor csaknem háromszázezer lakosú kikötővárost és a környező vidéki településeket. A folyamatos orosz tüzérségi- és rakétatámadásoknak kitett herszoni lakosság túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből jut élelmiszerhez.

15:42
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Súlyos áramhiány Ukrajnában

Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető közölte, hogy 30%-os áramhiány van Ukrajnában, az ország energiarendszere csökkentett kapacitással működik, mivel november 28-án reggel több erőműegységet vészhelyzetben leállítottak. Az Ukrenergo az energiafogyasztás növekedését a hidegebb idővel is indokolta.

16:17
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

A szankciók hatására felpörgött az orosz ruhaipar

Az orosz márkák eladásai 2022-ben körülbelül 30%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest - közölte Anna Lebsak-Kleymans, a Fashion Consulting Group vezérigazgatója - írja az iz.ru.

A növekedés az orosz vállalatok új üzleteinek megugrásának és az online értékesítés növekedésének köszönhető.

A cég szerint 2022 tavasza óta több mint 70 külföldi divatmárka hagyta el az orosz piacot. Ez ösztönözte a helyi márkák eladásait minden divatszegmensben - a hétköznapi, olcsó és a designer márkák tekintetében is.

17:05
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Ukrajna államadóssága 103 milliárd dollár fölött

Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.

Az illetékes arról számolt be, hogy idén október végén Ukrajna hrivnyában kifejezett államadóssága 3771 milliárd hrivnya, devizában számítva pedig 103,1 milliárd dollár volt. Októberben a hrivnyában kifejezett államadósság 183,5 milliárd hrivnyával, devizában pedig 5 milliárd dollárral emelkedett.

A parlamenti szakbizottság vezetője szerint az államadósság októberi növekedésének fő oka a költségvetési hiány fedezésére felvett külső hitelek voltak.

A képviselő adatai szerint októberben Ukrajna egyebek között 2 milliárd eurós segélyt kapott az EU-tól, 550 millió eurót az Európai Beruházási Banktól (EIB), 1,3 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), 0,5 milliárd dollárt pedig a Világbanktól.

17:43
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Orosz-kazah-üzbég gázunió létrehozásáról tárgyalt Putyin és Tokajev

Egy orosz-kazah-üzbég "hármas gázunió" létrehozásáról tárgyalt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal hétfőn a Kremlben - idézte a TASZSZ orosz hírügynökség kedd reggel Ruszlan Zseldibajt, a kazah államfő szóvivőjét.

Zseldibaj a Facebook-oldalán azt írta, hogy a moszkvai orosz-kazah csúcson szó esett egy Oroszországból, Üzbegisztánból és Kazahsztánból álló "hármas gázunió" létrehozásáról, amelynek célja az orosz gáz Üzbegisztán és Kazahsztán területén keresztül történő szállításának koordinálása.

A szóvivő szerint Putyin és Tokajev úgy vélekedett, hogy részletes tárgyalásokat kell kezdeni a három ország szakértőinek bevonásával, "hogy racionális megoldást találjanak erre a kérdésre, figyelembe véve az összes érdekelt fél érdekeit".

Tokajev a Mihail Misusztyin orosz miniszterelnökkel folytatott hétfői megbeszélésén tett először nyilvánosan említést arról, hogy Putyin javasolta a háromoldalú gázunió létrehozását.

A kazah államfő megígérte, hogy fel fogja hívni az üzbég elnököt, Savkat Mirzijojevet az ügyben. Hétfőn már Taskentben tartózkodott Vjacseszlav Vologyin, az orosz parlament alsóházának elnöke, aki mások mellett Mirzijojevvel is találkozott, és a hét második felében oda készül Misusztyin is.

18:07
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Finnország 323 millió dollár értékben vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket

Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól - közölte kedden Iikka Marttila, a finn védelmi tárca kormánytanácsosa.

Helsinki azt követően jelentette be a döntést, hogy az amerikai külügyminisztérium hétfőn jóváhagyta az AIM 9X Block II-es taktikai rakéták, az AGM-154 Joint Stand Off elnevezésű fegyverek, és ehhez kapcsolódó katonai felszerelések eladását Finnországnak.

Az észak-európai ország a rakétákat az új F-35-ös lopakodó vadászgépekből álló flottájával együtt fogja használni, amelyeket szintén az Egyesült Államoktól vásárolt.

Ez már a második jelentős fegyvereladás Finnország részére egy hónapon belül, miután az Oroszországgal szomszédos ország igyekszik megerősíteni védelmi rendszerét az orosz-ukrán háború miatt.

18:46
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Két település elfoglalását jelentette be a donyecki területvédelem

Két település, Perse Travnya és Andrijivka elfoglalásáról tett bejelentést kedden az Oroszország által Ukrajnától önhatalmúlag elcsatolt donyecki régió területvédelmi parancsnoksága.

Gyenyisz Pusilin, a Donyecki Népköztársaság ügyvezető elöljárója a Szolovjov Live médiacsatornán azt mondta, hogy Vuhledar település hamarosan "felszabadul", ami megnyitja az orosz erők előtt az utat Kramatorszk és Szlovjanszk felé.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve kijelentette, hogy az orosz csapatok folytatják offenzívájukat Donyeck környékén, és az elmúlt nap folyamán ebben az irányban haladva megöltek több mint száz ukrán katonát, továbbá megsemmisítettek egy harckocsit, öt páncélozott járművet és öt egyéb járművet.

19:26
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Moszkva: A kapcsolatok megromlása miatt maradt el az orosz-amerikai konzultáció a hadászati fegyverekről

A hadászati támadófegyverek csökkentéséről megkötött Új START-szerződéssel foglalkozó orosz-amerikai konzultatív bizottság kairói ülését az Oroszország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokban kialakult "rendkívül negatív helyzet" miatt halasztotta el Moszkva - közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a Telegramon kedden megosztott kommentárjában.

"A döntést (...) politikai szinten hozták meg, tekintettel az orosz-amerikai kapcsolatokban kialakult rendkívül negatív helyzetre, amelyet Washington teremtett, és amely folyamatosan romlik" - közölte a szóvivő.

Zaharova szerint Washington részéről minden vonatkozásban "a legmagasabb szintű toxikusság" és ellenséges hozzáállás tapasztalható. A szóvivő által megfogalmazott álláspont szerint az Oroszországgal szembeni minden amerikai lépés annak a "beteges szándéknak van alárendelve", hogy az Egyesült Államok, ahol csak lehet, ártson Oroszországnak.

"Elvárjuk az Egyesült Államoktól, hogy tegyen jóhiszemű erőfeszítéseket annak érdekében, hogy 2023-ban létrejöjjenek a kétoldalú konzultatív bizottság ülésének és annak feltételei, hogy vissza lehessen térni a START-szerződés valamennyi rendelkezésének teljes körű végrehajtásához" - írta a szóvivő.

20:02
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Üzent Putyin legfőbb szövetségese

A NATO kiképzők Ukrajnában az Orosz Fegyveres Erők jogos célpontjává válnak, ha a szervezet megkezdi a Patriot légvédelmi-rendszerek szállítását Ukrajnának kiképző személyzettel együtt - közölte Dmitrij Medvegyev a Telegram csatornáján.

Korábban Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy az észak-atlanti szövetség képviselői tárgyalnak a Patriot légvédelmi rendszerek Ukrajnának történő szállításának lehetőségéről. Hozzátette, hogy a Kijevnek történő folyamatos fegyverellátást tartja az egyetlen módnak arra, hogy Ukrajnában béke legyen - írja a lenta.ru.

"Ha a NATO - ahogy Stoltenberg utalt rá - kiképző személyzettel együtt Patriot-rendszerekkel látja el a kijevi fanatikusokat, akkor azonnal fegyveres erőink legitim célpontjává válnak" - közölte Medvegyev.

21:21
november 29, 2022
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország felkészül egy esetleges háborúra

Fehéroroszország 2023-ban másfélszeresére kívánja növelni a honvédelemre fordított költségvetési kiadásokat - írja a lenta.ru.

A honvédelmi kiadások 2,772 milliárd belorusz rubel összegben vannak betervezve. Ez 1,53-szor több, mint a 2022-es évben.

A tervek szerint 2,635 milliárd belorusz rubelt fordítanak a fegyveres erőkre, valamint 110,5 millió belorusz rubelt pedig kiképzésre.

05:30
november 30, 2022
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.