Drónokkal támadtak az oroszok éjszaka, hét településre mértek csapást

oroszország, Ukrajna, Belgorod, háború
Belgorod, 2023. december 30. A rendkívüli helyzetek orosz minisztériumának sajtószolgálata által közreadott felvételen lángoló autókat locsol egy orosz tűzoltó egy ukrán légi támadás után az Ukrajnával határos Belgorod orosz terület azonos nevű székhelyén 2023. december 30-án. Az orosz hatóságok szerint tizennégy ember meghalt és száznyolcan megsebesültek a légicsapásban. MTI/EPA/Rendkívüli helyzetek orosz minisztériuma
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 676. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül22 bejegyzés
07:47
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

07:50
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újabb orosz dróntámadás Harkiv ellen

Oroszország újabb dróntámadást indított Harkiv belvárosa ellen december 31-én, alig néhány órával azután, hogy egy korábbi támadásban 26 ember megsérült - jelentette be Ihor Terekhov, Harkiv polgármestere a Telegramon.

07:53
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Több mint tízezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére az ukrán-magyar határszakaszon 5751 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5083 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 69 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. 

08:39
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Hét települést lőttek az oroszok a Szumi régióban

Az orosz hadsereg tegnap hét települést lőtt a Szumi terület határán, összesen 37 alkalommal lőttek - jelentette a Szumi terület katonai vezetése.

09:41
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

28 sérült az éjszakai orosz dróntámadásban - képek

Mint korábbi bejegyzésünkben írtuk, rakétatámadás érte éjszaka az ukrán Harkovot, a régió kormányzója vasárnap közölte, hogy 28 ember sérült meg a támadás következtében.

Az ukrán belügyminisztérium arról számolt be hogy 12 lakóház, kórházak, egy szálloda épülete, egy óvoda, üzlethelyiségek, gázvezeték és autók is megrongálódtak a rakétatámadásban.

10:40
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ma ül össze az ENSZ biztonsági tanács

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán támadás nem marad büntetlenül, és Moszkva kérni fogja az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását.

A Biztonsági Tanács szombaton közép-európai idő szerint 22 órakor ül össze - közölte Oroszország ENSZ-képviselete.

11:40
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

További részletek az orosz támadásokról

Legalább hat rakéta csapódott be Harkovban - közölte vasárnap Oleh Syniehubov regionális kormányzó, aki szerint legalább 28 ember megsérült. Korábban ukrán tisztségviselők közölték, hogy két 14 és 16 éves fiú és egy német újságírócsoport biztonsági tanácsadója is a sérültek között van Harkovban, Ukrajna második legnagyobb városában.

Ihor Terekhov polgármester elmondta:

Az újév előestéjén az oroszok meg akarják félemlíteni városunkat, de mi nem félünk - legyőzhetetlenek vagyunk!

12:18
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

21 drónt semmisítettek meg az ukránok

Az ukrán hadsereg az Oroszország által indított 49 támadó drónból 21-et megsemmisített a legutóbbi éjszakai légicsapás során - közölte vasárnap a kijevi légierő.
A legtöbb drón Ukrajna első védelmi vonalát, valamint Harkov, Herszon, Mikolajiv és Zaporizzsja térségében lévő polgári, katonai és infrastrukturális célpontokat célzott

- tették hozzá.

13:02
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország több mint 200 ukrán harcost ítélt börtönbüntetésre

Az orosz bíróságok a konfliktus kezdete óta több mint 200 ukrán harcost ítéltek börtönbüntetésre - jelentette Szergej Lavrov moszkvai külügyminiszter az állami RIA hírügynökségnek adott interjújában.

Az Orosz Föderáció bíróságai már több mint 200 ukrán fegyveres alakulat képviselőjét ítélték börtönbüntetésre atrocitások elkövetése miatt.

Lavrov hozzátette, hogy Oroszország legfőbb nyomozó szerve, a Nyomozó Bizottság mintegy 900 ukrán személy ellen indított 4000 büntetőeljárást. A rabok között nemcsak radikális nacionalista egyesületek tagjai, az ukrán biztonsági erők képviselői és zsoldosok, hanem Ukrajna katonai és politikai vezetésének képviselői is vannak.

Közülük azokat, akik ellen távollétükben emeltek vádat, nemzetközi körözési listára tették.

13:44
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Biden az oroszokról

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke szerint az orosz rakétatámadás éles emlékeztető arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is elkötelezett Ukrajna elpusztítása mellett.

Biden sürgette a kongresszust, hogy lépjen fel és támogassa Ukrajna további finanszírozását a jobboldali republikánusok ellenkezése közepette.

14:26
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Ezt mondják az ukránok a gabonaexportról

Ukrajna infrastrukturális minisztere, Olekszandr Kubrakov elmondta, hogy az ország mintegy 13 millió tonna rakományt exportált mintegy 400 hajón azóta, hogy augusztusban létrehozták a védett tengeri folyosót, miután Moszkva felhagyott az ENSZ és Törökország által közvetített fekete-tengeri gabonamegállapodással, amely korábban biztonságos átjárást biztosított az ukrán export számára.

15:21
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Döbbenetes felvételek Harkovból

Szombaton az orosz határhoz közeli Harkovot is több orosz rakéta találta el, a hatóságok szerint 26 ember megsebesült. A megrongálódott épületek között egy nagy szálloda is volt.

Így néz ki most a Palace szálloda Harkovban, miután az oroszok rakétákkal lőtték a várost az éjszaka.

16:01
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

A nyugat-ukrajnai Hmelnyickij térségéből is robbanásokat jelentettek

Voltak becsapódások a központban - számolt be a polgármester. Hozzátette, hogy a folyik a halálos áldozatok összesítése.

Tűzoltók dolgoznak a lángok megfékezésén egy orosz légitámadást követően. Forrás: MTI/EPA/Jakiv Ljasenko
16:44
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma újévi üzenetet küldött

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma újévi támogató üzenetet küldött Ukrajnának, amelyet a Lean on Me című dal kísért. A minisztérium a következő üzenetet írta:

17:10
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Megerősödtek a kínai-orosz kapcsolatok 2023-ban

Hszi Csin-ping kínai elnök vasárnap azt mondta, hogy a kínai-orosz kapcsolatok alapja 2023-ban megerősödött, amikor újévi üdvözletet váltott kollégájával, Vlagyimir Putyinnal - jelentette az állami média.
Peking és Moszkva szilárd szövetségesek, és még akkor is erősítették kapcsolatukat, amikor a nyugati országok elfordultak Oroszországtól a szomszédos Ukrajna katonai megszállása miatt.

Mindkét fél sokat hangsúlyozta a két vezető közötti személyes kapcsolatot is, és Hszi jó barátjaként emlegette Putyint - jelentette az Agence France-Presse. A száz éve nem látott változásokkal és a viharos regionális és nemzetközi helyzettel szemben a kínai-orosz kapcsolatok egészséges és stabil fejlődést mutatnak, és folyamatosan a helyes irányba haladnak. A kínai vezetőt idézték:

Közös vezetésünk alatt a két fél közötti kölcsönös politikai bizalom tovább mélyült, a stratégiai koordináció szorosabbá vált, és a kölcsönösen előnyös együttműködés újabb eredményeket ért el.

17:59
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Villanyvezetékeket és egy gabonatárolót rongált meg egy orosz támadás

Villanyvezetékeket és egy gabonatárolót rongált meg egy orosz támadás a közép-ukrajnai Kirovohrad régióban - jelentette vasárnap a régió kormányzója.
A Kirovohrad régió ismét ellenséges tűz alatt áll

- írta Andrij Raikovics a Telegramon, hozzátéve, hogy a légvédelmet is bevetették.

18:42
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Putyin: Oroszország sosem fog meghátrálni

Oroszország képes a legnehezebb feladatokkal is megbirkózni és sosem fog meghátrálni - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap újévi beszédében, amelyet elsőként Oroszország távol-keleti felében sugároztak a televíziók.

Hangsúlyozta: semmi sem képes megosztani az orosz népet.

Nem egyszer bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a legnehezebb feladatokkal megbirkózni, és sosem hátrálunk meg, mert nincs olyan erő, amely képes lenne megosztani minket, elfelejtetni velünk ősapáink emlékét és hitét, vagy megtorpantani fejlődésünket

- húzta alá az orosz elnök.

19:23
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Újévi beszédet mondott a katonáknak az orosz védelmi miniszter

Az elmúló év a fegyveres hőstettek és az orosz katonák páratlan bátorságának új fejezeteivel fog bevonulni hazánk történelmébe. Hadseregünk ismét bebizonyította legyőzhetetlenségét. Azt a képességét, hogy bármilyen körülmények között képes szétzúzni az ellenséget. A Nyugat minden reménye és segítsége ellenére

- mondta vasárnap Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a hadsereghez intézett újévi beszédében. Az ellenség minden terve kudarcot vallott a leköszönő évben az orosz csapatok bátorságának köszönhetően - tette hozzá.

20:11
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Belgorod irányából lőttek rakétákat az oroszok

Ukrajna közölte, hogy legalább 21 ember megsérült, miután Oroszország két S-300-as föld-felszíni rakétát lőtt ki az északkeleti Harkov városára, órákkal a belgorodi támadás után. A harkivi regionális főügyész szerint a rakéták Belgorod irányából érkeztek, mintegy 30 kilométerre az ukrán határtól.

21:54
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

A Nyugat segítsége sem elegendő

Zelenszkij elnök minden igyekezete ellenére a Nyugat nem volt hajlandóidén harcoló katonákat küldeni a konfliktusba, és a vadászgépek önmagukban nem biztosították azt a képességet, amelyre Ukrajnának szüksége volt. Valójában magasan képzett pilóták, mérnökök, fegyverkezők és vadászirányítók nélkül az F-16-osok egyszerű adományozásával azt kockáztatták, hogy Oroszországnak értékes légi célpontokat biztosítanak.

22:01
december 31, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij újévi üzenetében megköszönte a Nyugat segítségét

Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajnának elegendő potenciállal kell rendelkeznie céljai eléréséhez, függetlenül a más országokban bekövetkező politikai változásoktól vagy hangulattól.

Az X-en közzétett bejegyzésében hozzátette:

Harcolni fogunk a befolyásunkért és az igazságért Ukrajna számára, és hálás vagyok minden vezetőnek, aki velünk van és 2024-ben is mellettünk áll.

07:23
január 01, 2024
Vágólapra másolva!

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.