Pápua Új-Guinea pénzért létesített diplomáciai kapcsolatot Tajvannal<br/>

Vágólapra másolva!
Bill Skate, Pápua Új-Guinea miniszterelnöke 2,35 milliárd dolláros pénzügyi támogatást kért Tajvantól cserébe azért, hogy a két ország diplomáciai kapcsolatokat létesítsen. Ezt derült ki azokból a bizalmas kormánydokumentumokból, amelyeket a Reuters szerzett meg.
Vágólapra másolva!

A június 29-i dátumot viselő külügyminisztériumi iratokból, amelyeket a kormány kapott meg, világosan kiderül, hogy Pápua Új-Guinea szó szerint eladta a diplomáciai elismerést, jóllehet Tajvan váltig állította, egyetlen centet sem ígért cserébe.
Skate listát állított össze Tajpej számára, amely értelmében Tajvannak 1,5 milliárd dolláros állami támogatást kell nyújtania Pápua Új-Guineának, ebből 500 millió dollárt rögtön a teljes körű diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló kétoldalú megállapodás aláírása után. Emellett Pápua Új-Guinea 250 millió dolláros magánbetétet helyez el a tajvani központi bankban a piacinál magasabb kamatokra, illetve 500 millió dollár kedvezményes hitelt vesz fel húsz évi időtartamra. A lista szerint a tajvani jegybanknak további 100 millió dolláros hitelkeretet kell nyitnia a pápua új-guineai jegybank számára.

A kölcsönös diplomáciai kapcsolatok felvételéről szóló megállapodást hétfőn írta alá a két fél Tajpejben. Kína és Ausztrália egyaránt élesen elítélte az egyezményt, és Peking felszólította a 4,5 millió lakost számláló csendes-óceáni országot, hogy "javítsa ki hibás döntését".

Pápua Új-Guinea gazdasága gyakorlatilag összeomlott azóta, hogy a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal folytatott segélytárgyalások strukturális problémák miatt megfeneklettek.
Ráadásul az Ok Tedi rézbánya ausztrál cégtulajdonosa júniusban közölte: elképzelhető, hogy bezárja a bányát. Ebből a bányából származik Pápua Új-Guinea hazai össztermékének tíz százaléka, illetve exportjának húsz százaléka.

(MTI)

Ajánló:

Adatok a pápuák kormányáról. (angolul)