A fidzsi lázadóvezér szerint az őslakosok felkelnek, ha neki baja esik<br/>

Vágólapra másolva!
George Speight, a Fidzsi-szigeteken államcsínyt végrehajtó lázadók vezére kedden arra figyelmeztette a hadsereget, hogy az országban elhatalmasodik az erőszak, ha még egyszer olyan incidens történik, mint hétfőn, amikor is a katonák tüzet nyitottak a puccsista vezetőt és hat emberét szállító járműre. A vezér ugyanis úgy véli: az őslakos fidzsik felkelnének, ha neki vagy embereinek baja esne.
Vágólapra másolva!

A parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján Speight kitartott azon véleménye mellett, hogy gyilkossági kísérlet történt és nem tévedés, miként azt a hadsereg állítja, s csak az isteni szerencse mentette meg őket a haláltól. Állítása szerint a fegyveres erők bizonyos köreiben léteznek olyan tervek, amelyeknek az a céljuk, hogy bármi áron is, de leszámoljanak vele. Ezzel kapcsolatban nyomatékosan aláhúzta, hogy ha neki vagy embereinek bántódása esne, az őslakos fidzsik haragja felkelésbe torkollna, és nyilvánvalóan veszélybe kerülne a túszok, köztük Mahendra Chaudry leváltott miniszterelnök élete.

Frank Bainamara ellentengernagy, a Fidzsi-szigetek katonai vezetője már hétfőn elnézést kért a történtekért, és közölte: utasítást adott katonáinak Speight védelmének biztosítására. Eroni Volavola katonai szóvivő kedden szintén megerősítette, hogy szó sincsen merényletkísérletről, a parlament közelében felállított egyik katonai ellenőrző pontnál tévedésből lőttek rá a Speightet szállító autóra. "Nincs semmiféle parancs gyilkosság megkísérlésére, és George Speight ezt tudja" – közölte a szóvivő. Szerinte a hadsereg számára a legfontosabb a túszok életének megóvása, így nem tennének olyasmit, amivel veszélybe sodornák őket.

Volavola közölte azt is, hogy Frank Bainamara napokon belül kinevezi az új polgári kormányt, de abban nem kapnak helyet a lázadók képviselői, így George Speight sem. A múlt héten ugyanis zsákutcába jutottak a tárgyalások Speight és Bainamara között, mivel nem jutottak egyetértésre a polgári kormány összetételének kérdésében. Az őslakos fidzsik érdekvédőjeként fellépő Speight ragaszkodik ahhoz, hogy ő is tagja legyen az új kabinetnek.

Azóta, hogy Speight és emberei május 19-én erőszakkal elfoglalták a parlamentet és 31 politikust fogságba ejtettek, gyakorlatilag csaknem minden követelésük teljesült: menesztették a törvényes kormányt, leváltották az államfőt, eltörölték az alkotmányt, sőt a lázadók amnesztiát is kaptak. A válság azonban továbbra is folytatódik a polgári kormány felállításának, valamint az őslakos fidzsiknek több jogot biztosító új alaptörvény elfogadásának elhúzódása miatt.

Az őslakosok, valamint az egy évszázada betelepült és azóta már az ország lakosságának mintegy 44 százalékát adó indiai nemzetiségű polgárok között alapvetően gazdasági érdekellentét feszül. Az indiaiak kezében van az ország bruttó hazai termékének mintegy 40 százalékát - éves szinten 1,44 milliárd amerikai dollárt - termelő cukorgyártás ipari bázisa, és az alapanyag előállításához szükséges földeket az őslakosoktól bérelik, nagyon alacsony árakon. Az őslakos fidzsik azt szerették volna, hogy magasabb földjáradékot állapítsanak meg, ám a Chaudry-kormány elutasította ezt a követelést.

A Fidzsi-szigetek történelmében Mahendra Chaudry személyében – aki tavaly lépett hivatalba - első ízben volt indiai származású miniszterelnöke az országnak.

(MTI)

Korábban:

(2000.06.12.)