Decemberben hozzák nyilvánosságra a jelentést a ciánszennyezésről<br/>

Vágólapra másolva!
A februári nagybányai ciánszennyezést vizsgáló EU-szakértői bizottság, a Nagybánya Munkacsoport jelentésében részletesen ismerteti, mi okozta a balesetet. A dokumentum kitér a hasonló katasztrófák elkerüléséhez szükséges lépésekre is.
Vágólapra másolva!

A februári nagybányai ciánszennyezést vizsgáló EU-szakértői bizottság, a Nagybánya Munkacsoport jelentését december 15-én hozzák nyilvánosságra, valószínűleg Brüsszelben, ahol a magyar és a román környezetvédelmi miniszternek és az Európai Unió környezetvédelmi főbiztosának, Margot Wallströmnek mutatják be - közölte Tom Garvey, a munkacsoport vezetője a Krónika című erdélyi lap hétfői számában megjelent nyilatkozatában.

A jelentés részletesen ismerteti majd, mi történt az év elején a nagybányai Aurul vállalatnál, mi okozta a balesetet. Kitér arra is, hogy melyek a további veszélyforrások, mit kell tenni ezek biztonságossá tételéért, illetve miként javíthatnának a törvényi szabályozáson a hasonló katasztrófák elkerülése végett.

"A Tisza vízgyűjtő területén mintegy 14 millió ember él, akik különböző országok polgárai ugyan, de országhatároktól függetlenül közös érdekük a környezeti biztonság. A romániai eredetű, a Tisza élő rendszerét súlyosan károsító idei cianidszennyeződés nyilvánvalóvá tette, hogy csakis közösen, egységes környezetpolitikai elvek és gyakorlat alapján lehet elkerülni a vízgyűjtő területen lévő potenciális szennyező forrásokból adódó környezeti veszélyeket" - mondta Garvey.

A munkacsoport vezetője elmondta: három ország - Románia, Magyarország és Szlovákia - kormányától is ígéretet kapott arra, hogy a nagy kockázatú veszélyforrások miatt folyamatosan ellenőrzik a tározók állapotát, minőségét. Ezenkívül a térségben érintett államok képviselői azt is megígérték, hogy készek bármilyen berendezés, gát megépítésére, amellyel csökkenthető, illetve megszüntethető a környezetre ártalmas anyagok szivárgása, a folyók szennyezése. Arra is biztosítékkal szolgáltak, hogy a téli rossz időjárási viszonyok közepette állandó felügyeletük alatt tartják ezeket a létesítményeket.

(MTI)

Korábban:

(2000. augusztus 10.)